Sikerrel zárult az első Trilla, a népdal alternatív ünnepe

Az első Trilla fesztivált Martonvásáron rendezték meg, ahol kiváló népzenei együttesek, néptáncgála, az ország legjobb népi gyerekkoncertjei, az első Lajtha László Nemzetközi Népzenei Konferencia, a Borbély-Dresch Quartet és az Anima Sound System színesítette a programokat.

Magyar Nemzet
2021. 09. 07. 14:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szeretnénk jövőre is folytatni a Trillát, amely egyszerre épít a helyi hagyományokra és művészekre, valamint az ország legszínvonalasabb, minden ízében különleges népzenei alapú produkcióira – mondta Liber Endre fesztiváligazgató, a szervező Hangvető alapítója a fesztiválzáró néptáncgálán. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban megtapasztalhattuk, hogy erre másoknak is van igényük.
A modern népdalünnepet szeptember 3–5-én,  Martonvásáron rendezte meg a város önkormányzata, a Brunszvik–Beethoven Közösségi Ház és a budapesti Hangvető. A népdal összeköt – ezt képviselte a fesztivál zenei koncepciója, amely új irányból közelített a népzenéhez: etnodzsesszel, a cappellával,  népdalokat felhasználó elektronikus zenével és improvizatív világzenével tágította az autentikus, hagyományos hangzásvilágot. Emellett az első Lajtha László Nemzetközi Népzenei Konferenciának is sikerrel adott helyet. A város zenével és játékkal telt meg, nagyon sok helyi fellépő és helyi érdeklődő jött el. A környékbeli népzenészek mellett fellépett a Martonvásári Fúvószenekar, a néptáncgálán a helyi táncegyüttesek képviseltették magukat, továbbá a martonvásári kismamakórus is színpadra lépett a lokálpatrióta Prieger Zsolt vezette Anima Sound System koncertjén.
A koncertek két színpadon zajlottak Martonvásár főterén és a szemben található Brunszvik-kertben, a kastély előtti ligetben. Az újító megközelítések mellett a tradicionális, az adatközlők örökségét változtatás nélkül továbbadó népzene is markánsan megjelent.
Pénteken hosszú idő után újra színpadra állt a Szomjas György és Ferenczi György által közösen megálmodott Betyárjáték, elvarázsolt Balogh Kálmán és Lukács Miklós Cimbalomduója és a Borbély-Dresch Quartet, felvidított az Ötödik évszak, a Bazseva zenekar.
Szombaton két kiváló énekesnő mozgatta meg a gyerekeket – Korzenszky Klára a Klárisokkal és Enyedi Ági zenész barátaival. Fellépett a Martonvásári Fúvószenekar, a Trilla videóklipjének a capella kórusa, a Dalinda is varázslatos koncertet adott, majd bulizni marasztalt a Magos, az Anima Sound System, az Erdőfű és a Tűz Lángja zenekar.
Vasárnap Paár Julcsi Hangoló mesekoncertje ragyogtatta meg a gyerekarcokat, majd a néptáncgála mutatta meg, hogy mit tud a helyi Százszorszép Táncegyüttes, a Szeprence, a Régi Szépek és a Martonvásári Művészeti Iskola.
A koncertek mellett egész nap hagyományőrző gyerekfoglalkozásokkal várta a kicsiket a Kenderkóc népi játszóház, és számos nem hagyományos workshop is volt: a Ledpuppets fényjátékkal keltette életre a bábokat a kastély előtti sötétben, a Bélaműhely interaktív foglalkozásán újragondolt hangkeltő eszközökkel játszhattunk, a Bölcs Kavics rendhagyó módon mutatta meg a közös zeneírás élményét, majd a MASZK Egyesület vidám színjátszó workshopja zárta a fesztivált.
A kontinens minden szegletéből érkeztek népzenészek a népzenei konferenciára. A város egyik büszkeségében, az Agroverzum tudományos élményközpontban megrendezett, 12 előadót számláló konferencia magyar panelja Lajtha László nem mindennapi életművét, a most épülő bicskei Lajtha-ház és Kulturális Központ tervezett funkcióit osztotta meg a közönséggel, míg a nemzetközi szekció az európai népzenei oktatási gyakorlatokra fókuszált. Liber Endre, a konferencia főszervezője elmondta: nem titkolt célja nemzetközi fesztivállá bővíteni a Trillát, ahol a felsőoktatásban tanuló népzenészek, népzenekutatók mutatkozhatnak be mind a színpadon, mind szakmai berkekben.

Borítókép: Várkonyi Botond 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.