A festészet az ember legősibb örökségeinek sorában áll 

„Mit tesz a festő? Színt kever, pigmentet old, felületet alakít, síkba teret formáz, anyagot gyúr látvánnyá, a látványból mondandót, üzenetet képez. Környezetet, életteret ruház fel szépséggel harmóniával, kérdőjelekkel és felkiáltójelekkel. Felzaklat és elsimít, könnyekre fakaszt, üvöltésre késztet és megnyugtat. A festő a látható világ esszenciáját gyúrja képanyaggá. De a festő ennél sokkal többet tesz: hozzáállást, látásmódot, szemléletet alakít” – írja Verebes György, a Magyar festészet napja elnöke meghívójában, melyben a Magyar festészet napja elnevezésű országos rendezvénysorozatra invitálja a nézőket októberben, amely összefogja a teljes képzőművészeti szakmát.

Magyar Nemzet
2021. 10. 10. 10:00
Forrás: Szolnoki Művésztelep
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Civil kezdeményezésként – Bráda Tibor, Zsolnai Gábor, Bayer Ilona, Szentgyörgyi József, Fabók Gyula elképzelése alapján – 2002-ben jött létre a Magyar festészet napja. Középpontjában október 18-a, Szent Lukácsnak, a hagyomány szerint, a festők védőszentjének a napja áll. Egy rendezvénysorozat, melyhez az ország és a Kárpát-medence művészeti közélete csatlakozik évről évre, immár tizenhatodik alkalommal. Célja a festmények művészeti színvonalából és egyediségéből adódó érték elismertetése, a kortárs magyar festők és alkotásaik iránti közönségszeretet kivívása.

Ha van magyar kultúra, ha van mai érzület és van közösségi tér, ami a szellemi létünket meghatározza, akkor kell, hogy legyen egy olyan alkalom, amikor a gondolatnak, az átélésnek, a szakmai felkészültségnek a hitelességét ünnepeljük

– írja Verebes György. 

„A festészet az ember legősibb örökségeinek sorában áll, ma is ugyanolyan érvénnyel bír, mint évezredekkel ezelőtt. A Magyar festészet napja ezt a szellemi alapállást tartja fenn és ennek kíván a jövőben is érvényt szerezni. Ünnepeljük együtt a magyar festészet napját, azt, hogy van festészet, van magyar festészet, van jó magyar festészet, ami mögött kiváló művészek állnak és, hogy mindez összeköt, és nem elválaszt minket egymástól!” – hív az elnök.

Idén közel 150 csatlakozó kiállítóhely, több mint ötszáz művész, legalább 2500 műve szerepel a festészet napja keretében.

Programjait már régen nem csak tárlatok és kiállítások alkotják: koncertekkel, irodalmi műsorokkal, színházi előadásokkal és társművészeti eseményekkel is ünneplik a kortárs festészetet. Néhány program ízelítőül: október 9-én a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény galériájában Halleluja! címmel megnyitották a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének kiállítását. Október 13-án Egerben, a Kepes Intézetben Színbiózis III. az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Képzőművészeti Tanszéke és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszéke hallgatóinak kiállítását rendezik meg. A festészet napján, október 18-án Budapesten, a Zikkurat Galériában Női Vonal X. – Női test, női identitás, kiállításmegnyitó és performansz várja az érdeklődőket, melyet Révész Emese művészettörténész nyit meg  Lux Ádám Jászai-díjas színművész, érdemes művész közreműködésével. 

További információkat a programokról ITT találnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.