Egymilliárd eurós jogdíjvisszaesés 2020-ban

A közös jogkezelők nemzetközi szervezete, a CISAC jelentése szerint a vártnál kisebb volt a százhuszonhárom országban működő kétszázharminckét jogkezelő, illetve az általuk képviselt alkotók 2020-as jogdíjainak visszaesése. A magyarországi Artisjus 17,7 százalékkal kevesebb jogdíjat szedett be, mint az előző évben.

Magyar Nemzet
2021. 10. 27. 15:00
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ősszel még akár harmincöt százalékos csökkenést is jósoltak, ehhez képest világszinten kevesebb mint tíz százalékkal alacsonyabbak az értékek, ami egymilliárd eurós visszaesést jelent. Európában közel tizenhét százalék volt a csökkenés. Előreláthatóan 2023-ban térhet vissza az előadók jogdíjakból származó bevétele a járvány előtti szintre.

A CISAC összesen öt nagy repertoárt képvisel, amelyek közül a zenei jogdíjak teszik ki a legnagyobb részt, ahol közel tizenegy százalékos volt a csökkenés.  A drámai repertoár negyvennégy százalékkal esett vissza, az audiovizuális és irodalmi művek utáni jogdíj stagnált, illetve enyhén nőtt, a vizuális művészetek viszont húsz százalékkal jobban teljesítettek.  

Visszaestek többek között a rádiós és televíziós felhasználások utáni, valamint az élőzenei és a háttérzenei jogdíjak, a digitális bevételek azonban majd tizenhét százalékkal emelkedtek. Az online szolgáltatások mellett a kábelcsatornák előfizetőinek száma is jelentős mértékben nőtt. A legnagyobb visszaesés az élő- és háttérzene vonatkozásában, a legnagyobb növekedés pedig a magánmásolási díjak területén volt tapasztalható.

A szerzők egyébként még mindig jóval alacsonyabb arányban részesednek a stream bevételekből, mint a hangfelvételek jogtulajdonosai. Ez ma központi vitatéma a zeneiparban. A CISAC elnöke, az ABBA együttes alapítója, Björn Ulvaeus szerint, ha a dal, vagyis a műalkotás az alap, amire a kreatív iparágak épülnek, akkor elfogadhatatlan, hogy az alkotó szinte láthatatlan a kereskedelmi értékláncban. 

Borítókép fotó: Bach Máté.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.