Tóth Ilonka a bitófa árnyékában

Saját igazunkért, hitünkért érdemes a végtelenségig küzdeni, ezt üzeni Tóth Ilona sorsa – mondta Ruzicska Lilien színésznő, aki az 1956-os mártír medikát alakítja a Született október 23-án című monodrámában. Az előadást holnap este 18 órakor láthatjuk a Polgárok Házában (XVIII. kerület, Üllői út 517.), utána több újpesti helyszínen.

Antal Anna
2021. 10. 20. 7:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Ilona idén lenne 89 éves. Még élhetne. Még meglátogathatnák dédunokái, unokái, gyermekei. Ez a felfoghatatlan az egészben. 24 évesen felakasztották a kommunisták, a kádári konszolidáció jegyében. Nyakába varrtak egy gyilkosságot, ő pedig vallott. Érdemes megnézni a korábbi fényképeit, majd tárgyalásának filmfelvételét. Mintha két különböző embert látnánk. Egy fiatal, élettel teli nőt az egyiken, egy megtört, sápadt, de bátor nőt a másikon. Ezek után csak az utolsó gazemberek mondhatják, hogy a kádári vérbíróság ítélete megállja a helyét. Ez is felfoghatatlan „közös dolgaink” közé tartozik. Talán ezek az emberek sem gondolnák így, hogyha belebújnának a bőrébe, ha végigélnék az utolsó óráinak borzalmait. A forradalom és szabadságharc ünnepnapján ezt megtehetik, megtehetjük, ugyanis akkor mutatják be a Ditzendy Attila kollégánk által írt Született október 23-án című színdarabot, mely Tóth Ilona életét és halálát sűríti egy monodrámába. A színdarab lényegében egy látomás a siralomházból, amelyben keverednek a vértanú múltjának hangjai a cellába beszűrődő hangokkal. Az elhangzó történetek kitalációk, de akár Tóth Ilonkával is megtörténhettek volna.

Akasztófa, rács, asztal, szék, sámli – ez a monodráma díszlete, mintha egy Pilinszky-versben lennénk. 

Csakhogy innen nem a napot, hanem a bitó árnyékát látni, amint rávetül egy fiatal lány életére. És egy színésznőt, aki körülbelül egy óra alatt megél minden borzalmat, amit egy nő megélhet. Az előadásban megelevenedik Tóth Ilonka múltja, gyermekkora, megismerhetjük a gondolatait, a hangszórókból pedig hallhatjuk édesanyjának, nagyanyjának, nagyapjának hangját, miközben a vallatószobából hangok szűrődnek be a színpadra.

Tóth Ilonka történetét viszonylag hamar megismertem, még a szamizdat irodalomból. Iskoláskoromban nyilván másképp tanították, de mára jól tudjuk, hogy egy koncepciós perben ítélték halálra. Mindmáig vannak olyanok, akik egyetértenek az akkori kommunista ítélettel. Lelkük rajta. Tóth Ilonka mártír és hős. Szerepét egy roppant tehetséges színésznő játssza, tegnap is próbáltunk, de jöjjenek el, és győződjenek meg a végeredményről 

– mondta érdeklődésünkre Szinovál Gyula, a darab rendezője.

Tóth Ilonkát a húszas évei elején járó Ruzicska Lilien színésznő alakítja, ez pedig még hitelesebbé teszi a darabot. A színésznő nemrég végzett a Pesti Magyar Színiakadémián, eddig egy Szép Ernő-színdarabban és a Túszdráma című előadásban játszott. Tóth Ilonka karaktere, története gyökeresen eltér az előbbi szerepeitől, és az is érdekes, hogy nyolc évvel ezelőtt látta a monodrámát.

Sokkoló volt. Ennek hatására néztem utána bővebben Tóth Ilonka történetének. Lelkületével nagyon könnyen tudtam azonosulni. Azon sokat gondolkodtam, hogyan lehet egy ilyen helyzetben szembenézni a halállal. Nagyon mély lelki kutakodást végeztem magamban, azon tűnődtem, hogy vajon tudnék-e ugyanolyan forradalmi hévvel kiállni az igazamért, ahogy ő tette. Mire jutnék, hogyha én állnék ott a tárgyalóteremben vagy a bitófánál, és néznék farkasszemet a halállal? Manapság is elveszíthetjük az egzisztenciánkat, és még sok minden mást is, de olyan gyilkos veszélybe szerencsére nem juthatunk, mint amibe Tóth Ilonka 

– mondta a színésznő, aki szerint a vértanú sorsa azt üzeni, hogy saját igazunkért, hitünkért érdemes a legvéksőkig küzdeni.

A Született október 23-ánt ma ingyen lehet megnézni a XVIII. kerületi Polgárok Házában, 22-én és 23-án 19 órakor a Szép Ernő Színházban (Budapest IV., Pozsonyi utca 4/F), 29-én pedig Újpesten, az Újpesti Polgár Centrum tükörtermében (Budapest IV., Árpád út. 66.) A Szép Ernő Színházban tartott előadásokra e-mailen ([email protected]) vagy a következő telefonszámon lehet regisztrálni: +36-70/953-6993.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.