Értéket szeretnénk közvetíteni

Egyikőnk sem televíziósnak készült. Vass Tomi hangmérnökként kezdte, Bereczky Tamás fizikus, jómagam magyar nyelv és irodalom szakos tanári diplomával rendelkezem. Mindhárman Csapon élünk és a TV21UNGVÁR munkatársai, valamint az MTVA kárpátaljai tudósítói vagyunk. Ma már elképzelni sem tudjuk, hogy a televíziózás helyett mást csináljunk – meséli Kovács Géza.

2021. 11. 13. 18:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdetekről

Vass Tamással harminc éve kerültünk az akkor még Kárpátaljai Megyei Állami Televízió és Rádiótársaság Magyar Nyelvű Főszerkesztőségébe. Sok éven keresztül néztünk egymással farkasszemet a pici stúdió üvegablakán keresztül. Én olvastam, ő meg a potmétereket tologatta. Ez a bemondói-hangmérnöki státusunk nem tartott sokáig. A rádiózás mellett a főszerkesztőségen belül egyre több televíziós feladatot kaptunk. Idővel ez vált a meghatározóvá az életünkben. Közel 27 évet töltöttünk itt. 2014-ben csatlakozott hozzánk Bereczky Tamás, aki kiváló fotós hírében állt. Be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Ma már a másik Tamáshoz hasonlóan ő is kamerával fekszik és kel. Álmában is vágóképezik – mondja viccesen Géza. 

…és jött a TV21UNGVÁR

Teltek-múltak az évek és egyszer csak jött a hír, hogy magyar nyelvű televíziót szeretne beindítani a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség. Elnöke, Brenzovics László bennünket és megkeresett. Persze hogy vállaltuk a feladatot. Kihívás volt a javából, hiszen stúdiót kellett építeni, az élet valamennyi területét felölelő műsorokat beindítani. Persze nem hárman csináltuk. Jött az egész csapat az állami tévéből. Fiatal kollégák is csatlakoztak hozzánk. 2018 júniusában indítottuk az első „próbaműsort”. Három hónap múlva a ma is látható kínálatunkkal vártuk a nézőket. A két Tamásnak elévülhetetlen érdemei vannak a sikerben. Az operatőrök képi látásmódjának formálását kiemelkedő feladatuknak tekintik. Az eredmény megtekinthető a TV21UNGVÁR műsoraiban. Jó érzés tölt el bennünket, amikor arra gondolunk, hogy részesei lehettünk Kárpátalja első magyar nyelvű televíziójának a beindításában.

Templomi forgatás. Fotó: Kulturális filmek fesztiválja

Nyitás a külhoni tévések felé

Nagy változást jelentett az életünkben, amikor a Magyar Televízióban egyre több külhoni tematikájú műsor indult. Felkértek bennünket, hogy tudósítsunk Kárpátaljáról. Persze, hogy nagy megtiszteltetés volt. Éreztük, rajtunk keresztül ismerheti meg az anyaország és a világban élő magyarság a szülőföldünket, amely a vasfüggöny miatt évtizedekig el volt zárva a külvilág elől.

Sokat számít tehát, hogy mit és hogyan mutatunk meg a kárpátaljai emberek életéből, kultúrájából, hagyományaiból, mindennapjairól.

Aztán a Duna Televízió létrehozása újabb lehetőségeket nyitott. Ma egy nagyjából tíztagú csapat tudósít Kárpátaljáról az MTVA különböző csatornáinak. Közöttük vagyunk mi is. 

Kulturális filmek fesztiválja – felület, ami összeköt

Új lehetőségeket nyitott számunkra a Kulturális filmek fesztiválja. 2014-es alapítása óta minden évben részt vesz rajta kárpátaljai csapat. Ez a fesztivál nem egy egyszerű megmérettetés vagy verseny. Sokkal inkább családias hangulatú találkozóvá nőtte ki magát. Az eltelt évek alatt alaposan megismertük egymást, hiszen a külhoni stábok többsége rendszeresen nevez a fesztiválra. Ez megadja az alaphangulatát. A beszélgetések nem a „hogy vagy, mi újság?” mélységben zajlanak, mert sok esetben tisztában vagyunk egymás családi hátterével, munkakörülményeivel. Bizony gyakran hajnalig is elhúzódik a traccsparti. Ehhez kiváló helyszínt biztosítottak az idén a szervezők Tállyán. Az Oroszlános Borhotel és Étterem hangulatos, a múlt század elejét idéző társalgója, ízlésesen kialakított udvara nyugalmat árasztott. Meg is fenyegettük a tulajt, hogy jövünk még.

„Váralja kávézó – az élő történelem Ungváron”

Az első siker a Kulturális filmek fesztiválján 2018-ig váratott magára. Ekkor neveztünk Vass Tamással a Váralja kávézóval. Ide betérve az ember első gondolata az, hogy eltévesztette a bejáratot és múzeumba csöppent. No, ezért választottuk anno ezt a helyszínt. Mindenfelé régiségek, használati tárgyak sorakoznak. Rusznák György, a tulajdonos tudatos időutazásra invitálja a vendégeket.

Egy Trianon előtti és utáni hangulatot akartam megteremteni, és azt hiszem, ez sikerült nekem. Drága dolgok itt nincsenek, mert én olyan puritán életet élek, és meg akarom mutatni a gyerekeknek, hogy mit használtunk. Például rengeteg dolog, ami a háztartásban van, és a gyerekek azt sem tudják, hogy mi az, én megmagyarázom nekik. Ez azzal jár, hogy nemcsak itt árulgatok, hanem megmutatok a gyerekeknek mindent.

Azt tudni kell, hogy a zsűri a Kulturális filmek fesztiválján az eredményhirdetés előtt az alkotókkal közösen elemzi a beküldött alkotásokat. A mi mozink került sorra és Koltay Gábor elnök azt mondja nem is lenne rossz, ha nem lenne benne csúsztatás. Miért mondattuk interjúban el a tulajjal, hogy szívesen hordta ki féltve őrzött kincseit csak azért, hogy teret adjon egy táncháznak a fiatalok számára? No, gondoltam magamban, ebből se lesz már díjeső. És a hangomon is érezhető volt a felháborodás. Gyuri ezt is feláldozza, ha a fiatalokról van szó – válaszoltam. Egyébként nála indult újra a Szalonna és bandája fémjelezte magyar néptánc mozgalom Kárpátalján. Úgy látszik hihetően hangzott. Nyert a kisfilmünk.

A reménytelenségből érkeztek

A Kulturális filmek fesztiváljára az idén portréval lehetett nevezni. Vass Tamással és Bereczky Tamással úgy döntöttünk, hogy Katona Viktóriát magyarországi lelkészt mutatjuk be, aki 17 éve tevékenykedik Kárpátalján. Többek között nagydobronyi református gyermekotthonban. Jó néhányszor jártunk ott. Láttuk, hogy az ott nevelkedő lányokkal Viktória mennyire bensőséges viszonyt alakított ki. Édesanyjukként szeretik mind a 80-an. Ezért kapta a portré A reménytelenségből érkeztek címet. Az is kiderül belőle, hogy ez már a múlt, és itt van jövőjük a gyermekeknek. Egy nagy lüktető család benyomását kelti a gyermekotthon, ahol a szeretet és a gondoskodás felülír mindent. A témaválasztás sikeresnek bizonyult. A zsűri első helyre sorolta filmünket.

Az élet írja a forgatókönyvet

Televíziósként rendszeresen beutazzuk Kárpátalját. Nehéz most ott az élet.

A saját eszközeinkkel igyekszünk segíteni a bajbajutottaknak.

Azzal, hogy gondjaik nyilvánosságra kerülnek lehetőség nyílik arra, hogy az éhező ételhez jusson, a beteg gyermek támogatóra találjon. Hála istennek erre nagyon sok a példa.

Vass Tamás, Kovács Géza és Bereczky Tamás a győztesnek járó oklevéllel. Fotó: Kulturális filmek fesztiválja

Feladatunknak tartjuk azt is, hogy találjuk meg az emberek számára fontos, igazi értékeket, és azokat a maguk valóságában mutassuk be. Ahogy Vass Tamás szokta volt mondani Shakespeare után szabadon: az élet írja a forgatókönyvet, nekünk meg mozit kell belőle csinálnunk.

Borítókép: Együtt a stáb Szatmárcsekén (Kulturális filmek fesztiválja)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.