Leonard Slatkin vezényel a MÁV Szimfonikus Zenekar következő hangversenyén

A világhírű amerikai karmester, Leonard Slatkin lesz a vendége a MÁV Szimfonikus Zenekar november 19-i koncertjének a Zeneakadémia Nagytermében. Az esten John Corigliano, Dohnányi Ernő és Beethoven egy-egy műve hangzik el.

Magyar Nemzet
2021. 11. 15. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leonard Slatkin nagyszülei Ukrajnából vándoroltak ki Amerikába, szülei is muzsikusok voltak. Tanulmányait a New York-i Juilliard Zeneakadémián fejezte be, a kor híres karmestere, Walter Susskind volt a tanára. Amerika és Európa több nagy zenekarának volt zeneigazgatója, több mint száz lemezt adott ki – áll a MÁV Szimfonikus Zenekar lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Mint írják, a 19 órakor kezdődő est műsorán egy-egy amerikai és magyar mű, valamint az egyetemes zene egyik kimagasló remekműve szerepel. John Corigliano Elégia című egytételes művét 1966-ban mutatták be San Franciscóban, a szerzemény ajánlása Samuel Barbernek szól. Lassú tempójú, szomorú, drámai zene. Egészen más karakterű Dohnányi Ernő 1910-ben bemutatott, eredetileg Szvit nagyzenekarra című műve. Színes, ötletekben gazdag, szórakoztató, de magasrendűen igényes zenei eszközöket felvonultató darab, méltó előfutára a zeneszerző későbbi, híres műveinek. A hangversenyt Beethoven III. szimfóniája zárja, melynek alcíme Eroica, azaz Hősi szimfónia. A címadás története jól ismert, de nemcsak ezért szeretjük, hanem azért is, mert a műben a küzdő, esetenként elbukó, de eszméit soha fel nem adó ember ideális képét állítja elénk. Korunkban, amikor a világ minden országában kemény küzdelem folyik az emberiségre rátörő gyilkos kór ellen, különlegesen időszerű együttérzést és biztatást kapni Beethoven zenéjéből.

Az Art is Business és a MÁV Szimfonikus Zenekar Leonard Slatkinnal készített interjúját ITT olvashatják, míg jegyeket a koncertre ITT tudnak vásárolni.

A Zeneakadémia saját hatáskörben 2021. október 15-től elrendelte az orrot és a szájat eltakaró maszk viselését az egész épületben, az ott-tartózkodás teljes időtartama alatt. Ezért arra kérik a közönséget, hogy saját maguk és a környezetükben lévők egészségének védelmében tartsák be az intézmény előírását!

Borítókép: Leonard Slatkin (Forrás: MÁV Zenekar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.