Trianoni harangok az Erdélyi gyülekezetben

Meister Éva színművésznő előadásában szó esik majd azokról a lelki tragédiákról, amelyet az első világháborút követő paktum okozott.

Magyar Nemzet
2021. 11. 06. 17:01
Meister Éva színművésznő Leányfalun 2021.08.19. Trianoni harangok című előadása Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1989 óta szabadfoglalkozású színművészként egyéni előadásaival járja a Kárpát-medence magyar településeit és a külföldön élő magyar közösségeket Meister Éva Magyar Művészetért-díjas színművész, a Magyar Kultúra Lovagja. Tavaly Kárpát-medencei trianoni turnéra pályázott és kapott támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumától, így körülbelül hetven előadással turnézhatott itthon és otthon.  A járvány miatt mindig ott, ahova éppen utazni lehet. Trianoni harangok című estjével Budapesten először 2020. július 23-án lépett fel a budai Szent Margit Gimnáziumban.

– Nem az számít, hogy én mit élek át, az a lényeg, hogy sikerül-e a nézőkben ezt a nemzedékeken át hordozott trianoni fájdalmat enyhítenem

 – mondta egy, az akkori előadást megelőző interjúban Meister Éva.

Az előadás-sorozat e hónapban végéhez érkezik, Budapesten most vasárnap lép utoljára közönség elé a művésznő a Trianoni harangokkal. A műsorban a trianoni diktátum után szétszakított magyarság életérzéséről, egyéni és kollektív tragédiákról, az összetartozásról, hitről, reményről vall. Részletek hangzanak el többek között Sík Sándor, Mihályi Molnár László, Czegő Zoltán, Reményik Sándor, Wass Albert, Szőcs Géza, Hervay Gizella és Ady Endre műveiből, valamint népdalok és katonadalok is színesítik a 11.30-kor az Erdélyi gyülekezet székhelyén, a Reménység Szigetén (1106 Budapest, Gyógyszergyári út. 3., volt katonai laktanya) kezdődő előadást.

– Egy utolsó itthoni Trianoni harangok előadásom van, Hidvégardón, a kétnapos (november 13–14.) országos Trianoni konferenciát zárom ezzel. Az Emmi–NKA-s pályázatból még van 14 fellépésem az elcsatolt területeken, de az majd jövőre – nyilatkozta megkeresésünkre Meister Éva színművésznő.

Borítókép: Meister Éva színművésznő Leányfalun is fellépett a Trianoni harangokkal (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.