Dante univerzuma Szentendrén és Rómában

A Magyar Alkotók Országos Egyesülete (MAOE) Képzőművészeti Tagozata mutatkozik be a szentendrei MANK Galériában. A Dante univerzuma című kiállításon több mint ötven képzőművészeti alkotáson keresztül ismerhetjük meg Dante mai napig élő kultuszát és folyamatosan táguló, egyre bővülő világát. A kiállítás kurátorai Nátyi Róbert és Sárkány Győző.

Magyar Nemzet
Forrás: MANK2021. 12. 09. 20:03
Fotó: MANK/Csákvári Zsigmond
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MAOE Képzőművészeti Tagozatának bemutatkozó csoportos kiállításán ez alkalommal Dante alakjának és irodalmi életművének kortárs képzőművészeti megfogalmazásával találkozhatnak az érdeklődők.

A középkor egyik leguniverzálisabb géniusza, Dante életműve az elmúlt hétszáz évben különös módon foglalkoztatta a társművészetek alkotóit

– írja Nátyi Róbert művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora a tárlat kapcsán. 

A kiállításon szereplő alkotások között találunk közvetlen, a szöveg alapján létrejött reflexív műveket, melyek Dante szövegeire épülő parafrázisoknak tekinthetők. Ugyanakkor teljesen szabad asszociációkra épülő művek is megjelennek. Több alkotásban a tiszteletadás félreérthetetlen jeleként tűnik fel Danténak az európai művészetből jól ismert, jellegzetes portréja, de szintén sokszor köszönnek vissza az Isteni színjátékból ismert költői képek: a Pokol infernális megjelenítése, kiváltképp a Pokol kapujának megszólító erejű, költői víziója.

A Dante univerzuma című tárlat apropóját a költő halálának hétszázadik évfordulója adja. A jubileumra elkészült és a kiállításban bemutatott félszáz mű hűen jelzi, hogy Magyarországon Dante kultusza, múlhatatlan életművének tekintélye nemcsak az elmúlt hét évszázadban virágzott, hanem a mai napig ihletet nyújt a kortárs művészek számára.

Fotó: MANK/Csákvári Zsigmond

A kiállítás része a MANK Nonprofit Kft. és a MAOE több évre visszanyúló együttműködésének, amelyet a december 8-ai megnyitó alkalmával ismételten megerősítettek. A három évre szóló megállapodás szerint mind a társaság, mind az egyesület kiemelt közös célkitűzése, hogy a továbbiakban is minél szélesebb körhöz juttassa el a hazai kortárs művészetet és támogassa az alkotóművészeket. A MANK Nonprofit Kft. továbbá vállalja, hogy kiállítási lehetőséget biztosít a MAOE három tagozatának, a Képzőművészeti, az Iparművészeti, valamint a Fotóművészeti Tagozatoknak.

Fotó: MANK/Csákvári Zsigmond

A tárlat 2021. december 23-ig látogatható a MANK Galériában hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, valamint szombaton 10 és 17 óra között.

A MANK Galéria után a Dante univerzuma című kiállítást az olaszországi közönség láthatja a római Magyar Intézetben.

Borítókép: A kiállítás egy részlete Dante portréjával (Fotó: MANK/Csákvári Zsigmond)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.