Kóbor Jánosról mesélt a Scorpions frontembere

Ötvenévnyi barátság kötötte össze Klaus Meine-t és a december 6-án elhunyt Kóbor Jánost. A Scorpions frontembere legkedvesebb emlékeit idézte fel a zenészről az RTL Klub Fókusz című műsorában. A világhírű német zenész az interjúban elmondta, hogy az Omega talán a legnagyobb zenekar, amely valaha Magyarországról jött.

Magyar Nemzet
2021. 12. 09. 14:27
Meine, Klaus
Oeiras, 2018. július 12. Klaus Meine, a Scorpions német rockzenekar énekese az együttes fellépésén a portugáliai Oeiras város Mário Wilson Stadionjában 2018. július 11-én. (MTI/EPA/Manuel De Almeida) Fotó: MANUEL DE ALMEIDA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Meine-nek rengeteg szép emléke van Meckyről és az Omegáról. A hetvenes évek elején találkoztak először Németországban.

Az Omega akkor már híres bandának számított, különösen a keleti blokkban, de itt, Németországban is sokan ismerték és szerették őket. Első ránézésre semmiben sem különböztek a nagy nyugati csapatoktól. Angolul énekeltek, és úgy is becézték őket, mint a „kelet Rolling Stonesa”. Mecky energikus színpadi jelenléte azonnal lenyűgözött. Az egész bandának kemény rockzenei hangzása volt, de közben kifejezetten dallamos, melodikus dalokat játszottak. Ebben hasonlított rájuk a Scorpions is

 – idézte fel az interjúban Klaus Meine.

Az Omega a hetvenes években már Nyugat-Európában is népszerű zenekarnak számított, rendszeresen turnéztak az egész kontinensen és a nagy kiadók többször ajánlottak nekik lemezszerződést, ezt viszont a hazai kommunista vezetés nem nézte jó szemmel. Dönteniük kellett, hogy a kevesebb lehetőséget kínáló Magyarországon maradnak, vagy elhagyják a hazájukat, disszidálnak. Kóbor János erről így vélekedett: 

tudtuk, hogy ha be akarunk lépni az abszolút élvonalba, tehát a bajnokok ligájába, akkor azt egyetlen módon tehetjük meg, ha kint maradunk. Ez viszont fel se merült bennünk.

A két zenekar először 1994-ben, az Omega népstadionbeli koncertjén állt együtt színpadra hetvenezer Omega-rajongó előtt. 

Néhány dalt játszottunk el közösen, az egyik címe az volt, hogy Fekete pillangó

– mondta a zenész, akit akkor fogott meg a Gyöngyhajú lány című dal, melyhez angol nyelvű szöveget írt. Így lett a Gyöngyhajú lányból Fehér galamb (White Dove) a Scorpions átiratában, és a feldolgozás 1995-ben végre elhozta a világsikert az akkor már huszonöt éve íródott dalnak.

Nagyon nehéz lehet ez most az Omega rajongótáborának. Tudom, hogy Mihály Tamás és Benkő Laci is elhunyt tavaly. És most Meckyt is elveszítettük. Együttérzésemet küldöm Elefántnak és Ferencnek, a banda még élő tagjainak. Milyen legendás csapat volt az övék! Talán a legnagyobb zenekar, amely valaha Magyarországról jött

– fogalmazott a zenész.

A Scorpions jövőre ismét Budapesten ad koncertet. Klaus Meine egy különleges műsorral szeretne megemlékezni Kóbor Jánosról és arról a közös ötven évről, ami ilyen jó barátokká tette őket.

A teljes interjút itt olvashatják el.

Borítókép: Klaus Meine énekes (Fotó: MTI/EPA/Manuel De Almeida)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.