Mindörökké rock and roll

„Addig fogunk muzsikálni, míg le nem esünk a színpadról” – jelentette ki az Old Boys együttes alapító atyja, motorja. Oldies zenekarként alakultak, ők sem gondolták, hogy több mint négy évtizedet töltenek majd együtt, hogy a „nosztalgia nosztalgiáját” nyújtsák át hűségesen kitartó közönségüknek. Hosszú pályafutásuk során a zenekarvezetőben most először merült fel a befejezés, lezárás gondolata, miután 2007 óta az Old Boys „család” három zenésztársát, valamint két technikusát is eltemette. Mindehhez hozzájárult a Gellért Szállóban nyolc éve kialakult állandó fellépőhelyük megszűnése, ám mégis a folytatás mellett döntöttek: jövő év elejétől a Margitszigetre tették át székhelyüket. Szidor László zenekarvezetővel beszélgettünk.

2021. 12. 14. 7:21
20211126 Budapest Szidor László, az Old Boys együttes vezetője Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért jött létre az Old Boys, mert azoknak a zenészeknek, akik hosszabb-rövidebb időt eltöltöttek korábbi zenekarukban, hiányzott a zene

– emlékeztetett Szidor László, a negyvenkét esztendeje, épp novemberben zászlót bontott oldies vagy rock and roll csapat főnöke, hozzátéve, hogy az önmaguk, illetve a közönség számára történő örömszerzés azóta sem csillapodott. Elmondása szerint addig fognak muzsikálni, amíg le nem esnek a színpadról.

Pedig volt ok az elkeseredésre. Fülöp Ervin énekes, fúvós, a zenekar egyik legprofibb muzsikusa 2007-ben, hatvanévesen hagyta el véglegesen – ahogy Szidor László fogalmazott – az Old Boys „nagy családját”. Hosszú küzdelmet folytatott, ám a gyilkos kór végül legyűrte. Hét esztendeje a legendás Gemini egykori énekese, Szabó György Balázs igazolt az égi zenekarba, ami óriási veszteséget jelentett az akkorra már tizenhárom fős csapatnak, hiszen a különleges adottságokkal rendelkező frontembert „az Old Boys hangjaként” emlegették. – Személyes, baráti kapcsolat fűzött hozzá, a feleségével együtt dolgoztam az egyetemen, ahol nyolc évig tanítottam – mesélte a zenekarvezető. – Arról nem beszélve, hogy „szerelmes” voltam a hangjába, ami nem sokszor fordult elő hosszú zenei pályafutásom alatt – tette hozzá.

A zenekar-alapító szerint Balázs halála – az énekes önpusztító életmódja folytán – nem érte őket váratlanul, ellentétben „Saláta” Szabó Andráséval. Idén augusztus 4-én, a balatoni turnét megelőző próbán még semmi sem utalt a másnap bekövetkezett szomorú eseményre, amely sokkolta a zenekart. Nem csupán kiváló basszusgitárost, alapító tagot, de egy énekest és megbízható zenekarvezető-helyettest is veszítettek. Miután egy nap alatt, szezonban lehetetlen olyan basszusgitárost találni, aki ismeri az Old Boys-reper­toárt, ezért maga a zenekarvezető – aki egyébként billentyűzik, ritmusgitározik, vokálozik is a zenekarban – állt be Szabó András helyére. Azóta Hollander András személyében megtalálták új, hangszeres társukat, aki szakmailag és emberileg egyaránt beilleszkedett a „családba”.

Az Old Boys negyvenedik jubileumi koncertje még telt házzal, frenetikus hangulatban zajlott az Erkel Színházban, napjainkra azonban megváltozott a helyzet. A két éve szezonálisan jelen lévő pandémia a kultúrát, azon belül a zenésztársadalmat sújtotta leginkább.

– Az első periódus alatt három hónapig, a másodikban pedig nyolc hónapig nem láttuk egymást, e-mailben tartottuk a kapcsolatot – elevenítette fel az elmúlt időszak kényszerű tétlenkedését, bizonytalanságait Szidor László, hangsúlyozva, hogy idén nyárra már konszolidálódott a helyzet: a fővárosban és a Balatonon nagy sikerrel léphettek közönség elé, ám basszusgitárosuk elvesztése erősen rányomta a bélyegét a belső hangulatra. A zenekarvezető elmondása szerint a nyolc hónapos leállás is okozott szakmai problémákat, amelynek okán komolyan felmerült annak gondolata, hogy végleg lezárja az Old Boys történetét. De – mint mondja – a másnapi koncerten már nyoma sem volt a próbán kialakult bizonytalanságnak. Negyvenkét év és hétezer fellépés után a rutinos, jó képességű muzsikus hamar visszatalál önmagához.

– A nosztalgiahullám Magyarországon 1980 nyarán kezdődött, mi ezt megelőzve, már ’79 novemberében megalakultunk, zászlónkra tűzve a hatvanas-hetvenes évek rock and roll és beatmuzsikáját – magyarázta az Old Boys megálmodója, alapítója, majd hozzátette: 

– A Hungária nem tartozott ebbe a kategóriába, ők egy Magyarországon sosem létezett műfajt, a rock and rollt igyekeztek a hazai viszonyok közé átültetni.

Az Old Boys népszerűségét, valamint az új trendet meglovagolva egyfelől visszatértek a színpadra a már „nyugdíjba vonult” egykori zenekarok, mások új formációt létrehozva próbáltak szerencsét – több-kevesebb sikerrel. 

Az „Öregfiúkat” mindez nem érintette húsba vágóan, hamar kiderült, hogy egyik vonulat sem tudott a zenei piacból nagyobb szeletet kihasítani. A számottevő helyszínekre, rendezvényekre továbbra is az Old Boyst hívták. A kilencvenes évekre ez is lecsengett, ám az ezredforduló után a jelenség ismét felütötte a fejét, mára se szeri, se száma a műfajban utazó előadóknak. Sok esetben sajnos a zenei színvonal rovására, ráadásul az egyre csökkenő számú közönséget is megosztva.

– Ezeket nem tartom konkurenciának – jelentette ki Szidor László, majd megjegyezte: – Ma már nem hívnak bennünket heti három-négy-öt alkalommal játszani, de nincs is rá szükségünk.

Nyolc esztendeje Budapesten, a Gellért Szállóban talált rendszeres fellépőhelyszínre az Old Boys, ahol vacsorával egybekötött táncesten élheti ki rock and roll szenvedélyét a nagyérdemű.

– Ennek szerényebb változatát éltük meg az egykori Hűvösvölgyi Vigadóban, ahol tizenhét éven keresztül játszottunk

– magyarázta Szidor ­László, hozzáfűzve, hogy azt a közönségréteget tovább tudták vinni a Gellértbe, ahová egy másik zenekar helyett kerültek be. Két évvel ezelőtt a szállodát egy ingatlanfejlesztő cégnek értékesítették; mostanáig minden maradt a régiben, ám november 27-én egy fergeteges rock and roll partival véget ért a Hotel Gellért és az Old Boys mindeddig töretlen együttműködése. Ígéretük szerint a szokásosnál is feljebb turbózták a hangulatot, pedig a szórakozni vágyók eddig sem unatkoztak. A méltó búcsú keretében a zenekar meglepetésvendégekkel is igyekezett emelni a zenés-táncos, vacsorázós est színvonalát.

– Két éve számítunk rá, hogy helyszínt kell változtatnunk, de nem szakadunk el a Danubius hotellánctól – jelentette ki az Old Boys-főnök, aki azt is elárulta, hogy a jövő évtől, pontosabban február 4-től a Margitszigeti Nagyszálló, illetve a Termál Hotel nagytermében folytatják azt, amit negyvenkét esztendeje elkezdtek.

Borítókép: Szidor László (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.