Megnyitottuk újabb száz esztendőre

Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató és Erdélyi Zsuzsanna, az archaikus népi imádságok világhírű kutatója előtt tiszteleg három idén megjelenő kötettel a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozata.

Magyar Nemzet
2022. 01. 21. 18:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilencvenéves Anrdrásfalvy Bertalan tiszteletére egy tanulmánykötet és egy tankönyv jelenik meg. A néprajzkutató maga válogatta össze legjelentősebbnek tartott írásait, amelyek közül a legtöbb nagyon régen látott napvilágot, és már nehezen hozzáférhető vagy egyáltalán nem is publikálták még. Ezekből áll össze az Életgezdagság című könyv. Szerényi Béla, a kötet szerkesztője, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja szerint Andrásfalvy Bertalan minden írása az emberi élet teljességéről, harmóniájáról, az egymás iránti szeretetről, a közösség erejéről szól. „A kötet szerkesztése során több alkalommal személyesen beszélgettünk tanár úr hosszúhetényi és pécsi otthonában, és ezek a beszélgetések önmagukban is életre szóló élményt jelentettek mindannyiunk számára” – fejti ki. 

A Néprajzi alapismeretek című tankönyv eredeti kiadásban már nem elérhető, de nélkülözhetetlen forrásanyaga a néprajzzal ismerkedőknek. Az eredeti könyv és a jelenlegi kiadás illusztrációit is Szatyor Győző grafikusművész, az MMA rendes tagja készítette. Ő így vall Andrásfalvy Bertalanról: „Legtöbbször gyalogszerrel indult útra, és nagyon sok helyre eljutva, sok értékes emberrel megismerkedve gyűjtötte össze adatait, néprajzi vonatkozású témáit. Az évtizedek gyűjtéseinek témái igen széleskörűek és változatosak, melyek mindegyikében ott volt a megértésre való törekvés, mint például a Sárköz és a Duna-menti árterek régi hasznosításának vizsgálataiban, az erdők, gyümölcsösök, szőlőskertek, szőlőhegyek, a magyar vörösborkultúra kialakulásának vizsgálatában is.”

Erdélyi Zsuzsanna 2021-ben lett volna száz esztendős. A Homályba vetett fénycsóva című emlékkötetében saját írásai és általa gyűjtött archaikus imádságok mellett pályatársak, munkatársak és tanítványok írásai is helyet kaptak. A kötet szerkesztője Szerényi Béla, aki szerint a könyv a századik évforduló utolsó eseményeként, a százegyedik születésnapra lett időzítve. „A száz esztendővel lezártunk valamit, de a százegyedikkel megnyitottuk ismét, újabb száz esztendőre” – mondja. 

A három kötet nem kerül kereskedelmi forgalomba, a megjelenő példányokat az MMA népművészeti tagozata, a Nádudvari Kézműves Iskola és az Óbudai Népzenei Iskola segítségével juttatják el a Kárpát-medence magyar közösségeihez. A kiadványok január 22-én a magyar kultúra napja alkalmából letölthetők lesznek az Óbudai Népzenei Iskola és az MMA honlapján.

Borítókép: Andrásfalvy Bertalan (Forrás: Mandiner)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.