Újabb előadásokkal bővült a Déryné-program Országjárás alprogramja

A mélylélektani drámától a könnyed szórakozást kínáló darabokon át a látványos táncszínházi előadásokig, újabb 13 művel bővült a Déryné-program Országjárás alprogramja. Immáron 83 produkciót felvonultató repertoárból választhatnak a befogadó intézmények az újonnan bekerült előadások közül január 24-ig.

Magyar Nemzet
2022. 01. 11. 20:30
Fotó:
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

6Szín Teátrum – Szindbád ma révbe ér

Révbe érhet-e Szindbád „a nők lovagja, én szegény, én megbűvölt bolond” vagy tovább bolyong a hajós, „kinek vitorláira szívek vannak hímezve”.

Egy felvidéki kisváros, Podolin (Krúdy diákkorának helyszíne) kisvendéglőjében, a Krakkói Kalapban játszódik az édesbús, szomorú-vidám, erotikus-rejtélyes, „cselekményemlék”.

Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza – Jónás Könyve

Jónás egy szökött próféta, fülön csípett, visszacibált, majdnem méltatlan igehirdető. Egy botcsinálta hős, nem is elbukó, hanem megszégyenített hős: mennyire ismerjük ezt a figurát, mennyire hordozza legmélyebb tapasztalatainkat!

Jónás könyve. Fotó: Ónodi Zoltán

Az előadásban Babits költői elbeszélése, valamint bibliai idézetek, versek és vendégszövegek keverednek a színház, a tánc és a fizikai színház elemeivel.

Bekecs Néptáncszínház – Ember az embertelenségben

A XX. század emberpróbáló történései nyomot hagytak Európán. A Kárpát-haza nemzetei, ezen belül a magyar, székely és csángó közösségek szellemi és lelki épségét megtépázta a háború, a vér, a veszteség és a gyász.

Ember az embertelenségben. Fotó: Dely Kornél

A táncelőadásban olyan képek rajzolódnak ki a tánc, a zene és a beszéd színpadi nyelvén, amelyek megidézik a hadba vonulók és az itthon maradottak életérzéseit.

Fiatal Művészekért Alapítvány – Bündeltanz

A második világháborút követően a magyarországi németek közül feltehetően kevesen lehettek olyanok, akiket ne érintett volna a jogfosztás, a vagyonelkobzás vagy az elűzés. Hogyan lehetett ezt megélni, túlélni?

Bündeltanz. Fotó: Fiatal Művészekért Alapítvány

A Barangoló alprogramban létrejött Bündeltanz című produkció a magyarországi németek elűzésével foglalkozik. Az alkotók – szinte kivétel nélkül – érintettjei ennek a sajnálatos és feldolgozhatatlan eseménynek.

Forrás Kulturális Alapítvány – Ördögölő Józsiás

Tamási darabja igazi tündérmese, a főhős – Ördögölő Józsiás – eposzi jelzőket idéző említőneve magában hordozza szinte az egész történetet: maga is a pokoli és az ideálisan jó, a démoni és az angyali erők örök küzdelmét jelképezi.

Ördögölő Józsiás. Fotó: Forrás Kulturális Alapítvány

Tamási üzenete – Szarka Gyula eredeti zenéjével és dalaival – a ma emberének is újult erővel szól: az emberi lélekben – ha csak egy szikrája létezik is a tisztességnek – az eszményi jóra való hajlandóság szeretne érvényesülni.

Forrás Néptáncegyüttes – Mestermunka

A Mestermunka a maga nemes egyszerűségében autentikus folklór, szívet és szemet gyönyörködtető néptáncelőadás káprázatos népviseletekben. A Barangoló alprogram keretein belül megvalósuló előadás a Kárpát-medence tájegységeit bemutató koreográfiák együttese.

Mestermunka. Fotó: Majnik Zsolt

Népszokások, rítusok, férfi- és női táncok, titkok és szertartások, ünnephez kötődő tradíciók vagy csak az adott tájegység táncélménye biztosítja a színek, hangulatok, életérzések változatosságát.

Gyulai Várszínház – Mi lennék nélküled?

Hogyan látta száz évvel ezelőtt és hogyan látja ma egy magyar színművész a színház, az anyanyelv és a nemzeti kultúra fontosságát, szakmájának kiküszöbölhetetlen nehézségeit, az igazságkeresés konfliktusait, a művészi minőség igenléséért folytatott nemes harcot?

Fotó: Gyulai Várszínház

Egy erdélyi színésznő vallomásai, Jászai Mari emlékiratainak felhasználásával.

Meseházi Alapítvány – Miska – Álomjáték-etűdök Schérer mester motívumaira

„A schéneri világ teli van ragyogással, vidámsággal, gyermeki mosollyal és naivitással, reménnyel és derűvel.” Zalán Tibor

Fotó: Meseházi Alapítvány

A színdarabot, ami Schéner Mihály Kossuth-díjas képzőművész, a Meseház megálmodója életének meseszerű, szürreális motívumainak felhasználásával íródott, Zalán Tibor álmodta papírra, a Meseház Alapítvány Bereczki Csilla rendezői koncepciójával jelentkezett a Barangoló alprogramba. A mestert életének fordulópontjain kísérhetjük a születéstől a felnőtté válásig.

Mikropódium Családi Bábszínház – Con Anima, Stop

A legismertebb, a legtöbb külföldi fesztiválon látott magyar bábelőadás, a Stop egy intim, kedves, érzelemben gazdag játékot tár fel. 

Con Anima, Stop. Fotó: Mikropódium Családi Bábszínház

A Con Anima a bábos világban is különleges előadás. Úgy vonja be a közönséget a játékba, hogy az előadás végén mindenki a saját történetét éli meg. A teremtés történeti alapon működteti a nézői fantáziát, számos meglepetést mutatva vezeti a nézőt a történet megértéséhez.

Rák Zoltán Társulata  –  Arany-metszés

Hogyan telhettek Arany János siheder évei? Mit tudott a szerelemről? Mit jelentett számára a kor „rocksztárjával”, Petőfi Sándorral ápolt barátsága? Miként élte meg a forradalom és szabadságharc éveit, a házasságot, a családi tragédiákat, az öregedést?

Arany-metszés. Fotó: Rák Zoltán Társulata

Az előadás rendezője, Rák Zoltán olyan metszeteket (vers- és levélrészleteket, párbeszédeket) válogatott össze, amelyeket döntően csak az irodalmárok és az Arany-rajongók ismernek. Rák Zoltán Arany Jánosa nem csupán a magyar nyelv utolérhetetlen szókincstárnoka, de a kor kiváló „humoristája” is.

Tér 12 Kulturális Egyesület – Nélküled

Solymos Tamás Nélküled című írása egy történelmi, önismereti kalauz. Egy igazi magyar történet. Mit jelent egyáltalán az, hogy magyar? Mi a magyar? Ki a magyar? Történelmünk, hitünk, hazaszeretetünk, panaszaink? A fenti kérdésekre keresi a választ a Barangoló alprogramban létrejött előadás.

Nélküled. Fotó: Aytac Pekdemir

A történet egy erdélyi kastélyban játszódik. Egy üres kastélyban, amiben nincs más bútor, csak az emlékek, a történelem. A főhős idegenvezetést tart, megmaradt ereklyék között kalauzol fáradhatatlanul.

Urban Verbunk – Elemek tánca

Erdőtűz, özönvíz, légszennyezés és ipari bányászat. A Föld kizsákmányolásának utolsó óráiban járunk, a figyelmeztető jelek egyre jobban átszövik a bolygó mindennapjait, mi mégsem foglalkozunk vele eleget…

Elemek tánca. Fotó: Gorácz József

Tánc és környezetvédelem – Tradíció és fenntarthatóság. Mindez az Elemek tánca, egy magával ragadó és egyben elgondolkodtató előadás keretein belül! Tradicionális néptánc modern színházi környezetben: ez az Urban Verbunk.

Urban Verbunk – Rózsa-story

Bizonytalan kocka a betyár élete, egy varázslatos, ám kiszolgáltatott játékszer a sors kezében.

S hogy merre fordul a kocka, azt csak találgatni lehet, és rendületlenül bízni e sorsfordító kézben…

Fotó: Gorácz József

Rózsa Sándor hányattatott életében sokszor „vaktában is szembe fordult a kocka”, de amit elvett a gazdagoktól, azt mindig szétosztotta a szegények közt. Bűne tehát nemcsak a sajátja volt, hanem egy kizsákmányolt társadalomé, egy egész korszaké is…

A Déryné-program nagy népszerűségnek örvendett és rendkívüli sikereket könyvelhetett el 2021-ben. Összesen 558 előadás valósult meg, 345 befogadóhelyen és 293 településen. Több mint 81 000 néző részesült minőségi színházi élményben. Bíznak benne, hogy 2022-ben még jobb eredményeket sikerül elérni, még több emberrel megismertetni a színház varázslatos világát.

2022-től új struktúra szerint folyik a produkciószervezés. A három szakaszból álló, új rendszer megkönnyíti a szervezés folyamatát, mind a befogadói, mind az alkotói oldalnak. További részletek ITT érhetők el.

Borítókép: Jelenet a Szindbád ma révbe ér című darabból (Fotó: 6Szín Teátrum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.