Arcok, maszkok, férfihangok

Lenyűgöző farsangi mulatságra hívja és várja rajongóit a Honvéd Férfikar péntek este fél hétkor, a Pesti Vigadóban. Az egyedülálló hangzású zenei formáció az idei évadra is igazi zenei csemegékkel készült, kuriózum férfikari különlegességeket szólaltat meg. Az elmúlt két évszázad zenei műfajain átívelő műsorban hallhatunk könnyűzenei feldolgozásokat, de megszólalnak Verdi és Gounod operakórusai is. A főszerep pedig természetesen a szólistáké, akik meghatnak és kacagtatnak – egy jelmezbál hangulatához illően. Arcok, maszkok, férfihangok, farsang a javából.

Magyar Nemzet
2022. 02. 01. 13:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 6-án, vízkereszt napjával véget ért a karácsonyi ünnepkör, és megkezdődött a télbúcsúztató-tavaszváró időszak, a húsvét előtti negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tartó farsang. 

Az ősi tavaszváró ünnephez számos néphagyomány kötődik, így a táncos mulatságok, a jelmezes bálok vagy épp a fánksütés. Pénteki fellépésén a Honvéd Férfikar is kiveszi a részét a farsangi ünneplésből, a kivételes szórakozást ígérő koncertjén felcsendülő rigmusok, melódiák és klasszikus darabok felejthetetlen zenei élményt kínálnak. 

Az előadás folyamán, minden zeneműben más és más, tökéletesen illő öltözék, álarc mögé bújik a férfikar. A zenei műfajok keresztezésének, a crossovernek a Honvéd Férfikar az egyik első képviselője volt Magyarországon. 

A komolyzene is előadható a könnyedebb műfajok stílusjegyeit használva, sőt világszerte ismert pop-, rock- és musicalslágerek is szerepelhetnek egy hivatásos férfikar repertoárján, megtartva a hangzást. Ebből adnak ízelítőt. 

A világszerte egyedülálló Honvéd Férfikar a világ második legnagyobb hivatásos férfikórusa, és 45 fős létszámával az egyik legnagyobb létszámú férfikar is egyben. Repertoárja felöleli a teljes zeneirodalmat, a gregorián énekektől az önálló kórusműveken, oratóriumokon, operákon keresztül a dzsessz- és rockkoncerteken történő közreműködésig, a legmagasabb színvonalon. Az énekkar hangzásában összegződik az orosz kórusok drámai ereje és hangterjedelme, a nyugat-európai énekkarok finom részletérzékenysége azzal a kifejezőerővel, amely a közép-európai hagyomány legmélyebb sajátossága. 

A Honvéd Férfikar nem katonakórus. Tagjai professzionális, magas képzettségű énekművészek. A Honvéd Férfikar név a múlt emléke, melyet büszkén vall magáénak az intézmény. 

Az eredetileg a Honvéd Központi Művészegyüttes kórusa néven, akkor még katonai állományból kiállított énekesekkel megalakított férfikar 1949 óta működik. Fennállása alatt négy kontinensen, több mint ötven országban közel négyszáz alkalommal vendégszerepelt, az összes előadásainak száma eléri a harmincezret. A kar együtt dolgozott számtalan, világhírű dirigenssel, úgymint Ernest Ansermet, Doráti Antal, Fischer Iván, Fischer Ádám, Lamberto Gardelli, Avner Itai, Kertész István, Lovro von Matacic, Zubin Mehta, Giuseppe Patanè, Michel Plasson, Jurij Szimonov, Solti György, Karolos Trikolidis, Robert Sund, Giancarlo Viotti. A magyar és a nemzetközi operaélet számos kiválósága indult el pályáján a férfikarból: többek között Ilosfalvy Róbert, Réti József, Gregor József, Gulyás Dénes, és sokan mások. A jelenlegi tagok közül is számosan állandó szereplői a különböző operaszínpadoknak. Az együttes munkásságát Prima Primissima díjjal, Magyar Örökség-díjjal, Bartók–Pásztory-díjjal, valamint a Charles Cros Akadémia hanglemez nagydíjával ismerték el. A Honvéd Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd karnagy.

Borítókép: Honvéd Férfikar (Forrás: Honvéd Férfikar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.