Új bemutatóra készül a Duna Táncműhely

A Duna Művészegyüttes táncosai­val és vendégfellépőkkel mutatja be legújabb előadását a Duna Táncműhely. Március 1-jén a Nemzeti Táncszínház színpadára lépnek El nem múló című, leginkább a cigány folklór világából táplálkozó bemutatójukkal.

Magyar Nemzet
2022. 02. 23. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlás az élet elválaszthatatlan része, mégis nehezen feldolgozható, főleg a mai, természettől eltávolodott ember számára. A haláltudat okozta fájdalom már-már elviselhetetlen, s a témát gyakran tabuként kezeljük. A cigány folklór különösképpen gazdag olyan dalokban, amelyek a hiányt, a búcsút, a fájdalmat fejezik ki, és ezek az énekek a lélek gyógyulását is segítik.

El nem múló címmel ezt a fajta életérzést jelenítik majd meg a színpadon a Duna Táncműhely táncosai a cigány folklórból táplálkozó produkciójuk folyamán.

A néptánc és kortárs tánc nyelvén varázsmondókák, énekek vezetik a nézőt, a hallgatót, az előadást átitatja a borzongás, az elmúlástól való félelem, a halál misztériuma, felfoghatatlansága, ugyanakkor az élet szenvedélyes öröme és az elmúlással való bátor szembenézés is, amiben az öröklét reménye rejlik.

Fotó: Duna Táncműhely

A Duna Táncműhely – a produkciók­ra szerveződő műhelytípusú munka jegyé­ben – rendszeresen hív meg vendégkoreográfusokat, akiknek alkotói világa közel áll a társulat művészeti megközelítéséhez, a néptánc ihlette kortárs tánchoz. Horváth Zsófia már többször is dolgozott a Táncműhellyel, az El nem múló című előadást emlékül készítette azoknak a barátoknak, mestereknek, családtagoknak, akik már nincsenek köztünk.

Táncunkkal, dalainkkal üzenünk nekik: bennünk élnek tovább

– nyilatkozta a koreográfus-rendező.

Az előadásban közreműködnek a Duna Művészegyüttes táncosai: Abonyi Rebeka, Kenéz Enikő, Kovács Anita, Kolumbán Norbert, Mir Dávid Hessami, Östör Ákos. Zene: Horváth Mária, Gombai Franciska (ének), Kuczera Barbara (hegedű), Kovács A. Máté (dob), Lakatos Attila (gitár). Az előadásban elhangzó dalok forrása: Horváth Aladár és Testvérei: Dalok a jégveremből. A díszleteket és jelmezeket Németh Hajnal Auró­ra tervezte.

Borítókép: Felkészülés közben (Fotó: Duna Táncműhely)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.