Világraszóló magyarok, világformáló találmányok

A tudományos újdonságok felforgatják, újraértelmezik, jobbá teszik az életünket. Gondoljunk csak a Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitaminra, Karikó Katalin mRNS- vakcinájára vagy Neumann János számítógépére, melyek életünk részei ma már, de jelentősen átformálták világunkat. A tudományt és a magyar feltalálókat ünnepelve, húsz év után teljesen új kiállításanyaggal nyílik meg holnap az „Álmok álmodói 20”, a Millenáris hatalmas terében. A kiállítás bemutatja a világszinten is meghatározó magyar vívmányokat; közel hatszáz géniusz, valamint a mai életünket is meghatározó találmányaik ismerhetők meg a hatezer négyzetméteren.

2022. 02. 14. 17:30
2022.02.14. Budapest Millenáris Álmok Álmodói 20 kiállítás. Magyar Nemzet Éberling András Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megnyitón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta:

Ez a kiállítás 20 év után újult meg. Ha szétnézünk a tárlaton, akkor azt láthatjuk, hogy a mindennapjainkat körülveszik ezek az alkotások, a mindennapjainkat körülveszik azok a felfedezések, amit magyar géniuszok adtak a világnak. Ők hozzánk tartoznak, mert magyarok voltak. Azok is, akik távol a hazától lettek világhírű honfitársakká és azok is, akik itthon tudták megteremteni mindazt, amely az országot és a világot egyaránt szolgálta. Abban bízunk, hogy ez a mostani kiállítás méltó utódja a két évtizeddel ezelőttinek. Sok minden történt az elmúlt évtizedben és ebben az időszakban is voltak magyarok, akik sok dolgot tettek hozzá az emberiség életéhez – elég, ha Karikó Katalin világraszóló teljesítményére gondolunk.

Több kifejező idézettel találkozunk a falakon, nagy tudósaink gondolatai kísérik a látogatókat. 

Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni, amire még senki. 

– mondta Szent-Györgyi Albert, és meg is értjük, amint rácsodálkozunk egy-egy találmányra. Egy élményalapú, interaktív kiállítás várja a nézőket, ahol mindenki felfedezheti, megismerheti és ki is próbálhatja azokat a magyar találmányokat, amelyek a tudomány jelenbe vezető kanyargós útján igazi mérföldkövek voltak. A kiállításon olyan tudományos és technikai vívmányokat mutatnak be, amelyek felfedezői, megalkotói a magyar néphez és kultúrához kötődő tudósok, szakemberek. Kíváncsi felfedezők, akik új földekre léptek, mérnökök, akik megépítették ötleteiket, tudósok, akik az univerzum rejtelmeibe férkőztek. Megmutatták a világnak, amit még csak ők láttak addig, vagy amiről csak ők álmodták még, hogy lehetséges, ahogy Szent-Györgyi Albert is mondta.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rendkívül nagy merítésből tudtunk válogatni a kiállításhoz, rengeteg izgalmas találmánynak, újításnak van jelentős magyar vonatkozása

– mondta Dankó Virág, a kiállítást megvalósító Millenáris ügyvezető igazgatója.

A kiállításon nagy hangsúlyt kaptak az interaktív elemek. Több mint harminc interakcióval, 150-nél több digitális és többórányi filmes, valamint vetített tartalommal segítik a szervezők az óriási információmennyiség befogadását. 

Fotó: Éberling András

A tárlat 6+1 tartalmi egység köré szerveződik. Első a mobilitás, amelynek keretében egy autószalonban láthatók a magyar újítások. Négykerekű kuriózumokat és magyar klasszikus kétkerekű járműveket csodálhatnak meg a látogatók, és megismerhetik a világhírű magyar mérnököket, akik e találmányok mögött állnak. A következő tér az orvoslásé és az élettudományoké. Az Orvoslás csomópont laboratóriumában nagyszerű, elkötelezett orvosok világába érkezünk, életmentő találmányok, gyógyszeres dobozkák, kiemelkedő orvostechnikai fejlesztések közé. Magyar orvosok régmúlt évszázadaiba és a jelenkori gyógyítás szenzációs megoldásaiba pillanthatunk be. De sétálhatunk egy nagy méretű agyban is, ahol annak működése csodálható meg. Az Energia, ipar csomópont olyan magyar feltalálók lenyűgöző építményeit, mérnöki munkáját mutatja be, akik nagyban hozzájárultak saját koruk és a jövő nemzedékek kényelméhez. Robusztus építmények megalkotói, felfoghatatlan erők megzabolázói, a természet gigantikus erejének kiaknázói. Az Infokommunikáció csomópont stúdióiban világhírű magyar találmányok sokasága tekinthető meg. 

Fotó: Éberling András

Végigkövethetjük ezeket a korszak- és társadalomformáló állomásokat a nyomtatás, a képrögzítés, a telekommunikáció és a modern informatika vívmányain keresztül. A látogatók kipróbálhatják magukat egy tévé- és egy rádióstúdióban. A mezőgazdaság területéhez egy stilizált búzamezőn át vezet az út, és kiderül, milyen magyar találmányok kötődnek például a modern, precíziós gazdálkodáshoz. Az egyik legizgalmasabb rész a tér tudománya, ami egy „játszótér” is. A matematika, a repüléstudomány és az űrkutatás kiemelkedő magyar hozzájárulásait mutatja meg. A csavaros feladványok, bűvös játékok, optikai érdekességek szórakoztató világa, ahol repülőgépek, űrhajók, holdautók a járművek, és zseniális magyar csillagászok, matematikusok, fizikusok, biológusok között ismerkedhetünk a „térrel”. Zsenik, másként gondolkodók, új világok felfedezői között barangolhatunk itt, és szórakoztatóan ismerkedhetünk meg új, más világaikkal, VR-szemüveg segítségével sétálhatunk például a Marson is. 

Az Álmok álmodói 20, amely húsz évvel az első kiállítás után most egy teljesen új kiállításanyaggal nyílik meg, egy évig látogatható a Millenárison. 

Borítókép: Részlet a kiállításból (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.