Kázmér 2024. március 4.
logo
A valóságismeret kalandja

Béke – A nemzetek felett

Forrás: Megafilm
2022.03.05. 11:17 2022.03.05. 12:12
Béke – A nemzetek felett

Ötven középiskolás csapat vágott neki és teljesítette a trianoni békeszerződés hátterével és mélyebb összefüggéseivel foglalkozó valóságismereti és történelmi vetélkedő feladatait. Ötven különböző, átélhető, megragadható történet bontakozott ki Magyarország elmúlt száz évének egyik maghatározó eseményéről. Az első helyet az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium Justice for Apponyi nevű csapata nyerte el.

A történeti traumák hatásait, jelenlétét a nemzeti tudatban az egyéni, családi, közösségi emlékek megismerésével érzékelhetjük a legjobban – ahogy persze a sikerekét is. Ezek jelentik az adott történeti esemény kézzelfogható és átélhető, generációról generációra továbbadható valóságát.

A Béke – A nemzetek felett középiskolás vetélkedő erre az izgalmas kalandra hívta a fiatalokat. A vetélkedő kiindulópontját a Megafilm gyártásában készült, azonos című, Trianon kulcskérdéseivel foglalkozó dokumentum-játékfilm adta, amely a magyar békedelegáció küzdelmeit bemutatva helyezi új megvilágításba és értelmezési keretbe a XX. századi magyar történelem sorsfordító eseményét.

Ötven, háromfős, a középiskolák 9–12. évfolyamain tanuló diákból álló csapat vágott neki a feladatoknak és mutatta meg: őket, családjukat, környezetüket hogyan érintette a trianoni békeszerződéssel gyökeresen megváltozott élet Magyarországon. 

A feladatuk nemcsak az volt, hogy bizonyságot adjanak Trianon eseményeinek alapos ismeretéről, hanem az is, hogy egy háromperces videóban mutassák be az emlékműveken, régi feliratokon túli valóságot őrző családi emlékeket, leveleket, dokumentumokat, fényképeket és nem utolsósorban a szájhagyomány kincseit. Ötven történet bontakozott ki, amely a valóságtól elrugaszkodott döntéseknek és a döntéshozóknak tart tükröt, ötven történet a család, a közösség megtartásáról, a hazaszeretetről, ötven történet a valóságról.

A vetélkedő első díját a budapesti Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium Justice for Apponyi csapata nyerte, felkészítő tanáruk Baráth Csaba. 

A második helyezett a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon Magyar Huszárok cspapta lett, őket Tóthné Nagy Anikó készítette fel a versenyre. A harmadik a szlovákiai Ipolyság Szondy György Gimnáziumának Honti Betyárok nevű csapata lett, felkészítő tanáruk Tóth Tibor.

A díjakat Helmeczy Dorottya, a Béke – A nemzetek felett című film producere, Lánczi Tamás politológus, Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Dombrovszky Linda forgatókönyvíró, Jeszenszky Zsolt politikai hobbista, Nagy Viktor színművész, valamint Dér Heni énekesnő adta át.

Helmeczy Dorottya

Helmeczy Dorottya, a Megafilm producere kiemelte: Trianon feldolgozatlan trauma, a beérkezett versenymunkák azt is bizonyítják, hogy a fiatal korosztályt komolyan foglalkoztatja. 

A filmet idén június 4-én láthatja először a közönség, és az alkotók szeretnék, ha erősítené a magyar nemzeti egységet és összetartozást.

Dér Heni az összetartozás dalát énekli

Dér Heni elmondta: lényegében születésétől küzd azért, hogy magyar lehessen, határon túli magyarként mind szülőhelyén, mind pedig itt, Magyarországon is meg kellett harcolnia magyarságáért. Az, hogy van Trianonról szóló film, van vetélkedő, azt is jelenti, hogy a fiatal nemzedék esélyt kapott arra, hogy alaposan megismerje és feldolgozza ezt a nemzeti sorsfordulót – olvasható a Megafilm közleményében. 

A Béke – A nemzetek felett című filmet Tősér Ádám és Babos Tamás rendezte, Poós A. Márton és Csillag Mano vágta, Fecske Flóra és Vecsernyés János fényképezte, a forgatókönyvet Dombrovszky Linda és Somogyi György írta, zenéjét Moldvai Márk szerezte, a hangmérnök Madaras Attila, a jelmezeket Breckl János, a látványt Horváth Viktória tervezte, a producer Helmeczy Dorottya volt. 

A film előzetese itt látható:

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.