Kárpát-medencei barangolás a népzene segítségével

Aranyosra festem címmel a 2013-ban elhunyt Halmos Béla népzenész, népzenekutató emléke előtt tisztelgő CD jelent meg, amelynek hanganyagát egykori barátai és zenésztársai, Jantyik Zsolt, Jantyik Csaba és Pál István Szalonna és bandája rögzítették. A lemez megjelenését a most hétvégén zajló Táncháztalálkozóra időzítették, hiszen a táncházmozgalom egyik elindítója volt a Széchenyi-díjas Halmos Béla. A lemez az ő tanításai alapján készült, néhány dalban felvételről énekhangja és hegedűjátéka is hallható.

2022. 04. 02. 18:38
null
A Táncháztalálkozó alkalmából jelenik meg az Aranyosra festem - Útravaló Halmos Bélától című album, mely a táncházmozgalom egyik elindítója, Halmos Béla munkássága előtt tiszteleg. A dalokat Pál István Szalonna és bandája és Jantyik Zsolt játszotta fel, de két, korábban kiadatlan felvétel erejéig a technika segítségével Halmos Béla hegedűjátéka is megelevenedik. Pál István Szalonna, zenész Jantyik Zsolt, énekes, szövegíróJantyik Csaba, zenész, producer Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lemez egyik dalának előadásával kezdődött a Fonó Budai Zeneházban tartott sajtóesemény, amelyet Jantyik Zsolt így vezetett be: – Jöttömben-jártamban elvetődtem egyszer Nagygalambfalvára, Kányádi Sándor szülőfalujába, ahol még a sár is tiszta. Ott hallottam egy mondókát, ami így szól: „Megyek a hegyen, lábujjhegyen, hogy hamarabb legyen, a medve meg ne egyen.” Elgondolkodtam, miről is szól ez a versike, és rájöttem: mindenkinek megvannak a maga medvéi. Ugyanígy a népeknek, nemzeteknek is. Aztán született két versszak ehhez a mondókához, hogy mindenki megértse: csak együtt tudjuk legyőzni azokat a medvéket és csak együtt tudunk felmenni arra a hegyre, ahová az is vágyik, aki nem tud róla – mondta Jantyik Zsolt, majd belekezdett a dal eléneklésébe. A Megyek a hegyen az énekes előadásában és Pál István Szalonna hegedűkíséretével magával ragadta a hallgatókat, és máris meghozta a kedvet a lemez megismeréséhez. 

– Az Aranyosra festem című lemez Halmos Béla prímás előtt tiszteleg – kezdte az ismertetést Jantyik Csaba, a CD zenei rendezője, producere. – Néhány dalban felvételről az énekhangja és hegedűjátéka is hallható. Olyan fotók is kerültek a CD füzetébe, amelyeket még eddig nem publikáltak. A CD koncepcióját még Halmos Bélával találtuk ki. Egy népzenei lemez született, amelynek szövegeit és részben zenéit Jantyik Zsolt írta, és Pál István Szalonna és bandája zenél  – mondta.

 

A bónuszdalként szereplő felvételen (Szent karácsony szép meséje) Halmos Béla hegedül felvételről, és emlékére Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Gryllus Dániel, Fábián Éva, Ferenczi György, Jantyik Zsolt, Jantyik Csaba és a PG Csoport tagjai egy szép karácsonyi dalt énekeltek.

A technikának köszönhetően együtt énekelnek a felvételen Halmos Bélával.

A lemezt a Halmos Programiroda támogatta.

Jantyik Zsolt – eMRton és Artisjus díjas szövegíró, kulturális szakember, a PG-dalok zeneszerzője, a zenekar énekese – népzenei és saját motívumokra írt és ír szövegeket, amik a népdal, népzene adta keretek megtartásával a mai korhoz, a fiatalokhoz is tud szólni. A Jantyik testvérek hét éven át, egészen a prímás haláláig játszottak együtt Halmos Bélával a debreceni PG Csoportban, utolsó koncertjét is velük adta. – Szigorú, jó kedélyű, szorgalmas, alapos ember volt, aki mindig alkotásra biztatott minket –  idézte fel Jantyik Zsolt. – Nagyon sokat mesélt nekünk népzenei gyűjtéseiről, a népzenei mozgalmáról. Arról, hogy honnan jött és hová jutott el. Véleménye szerint a napjainkban születő dalokat is hozzá lehet rendelni a régi stílushoz, ha illik rá. Azt mondta, a népzene mi vagyunk, mert mi vagyunk a nép. Halmos Béla tanítása az is, amikor arra intett: „Ha dolgozol zenészekkel, mindig a legjobbakat keresd!” Így kértük fel Pál István Szalonnát – mondta. A dalt hegedűn kísérő Pál István Szalonna is felidézte a kezdeteket: – Gyerekként, Kárpátalján ismertem meg Halmos Bélát, gyakran jött oda gyűjteni. Később, amikor már Budapesten jártam egyetemre, és az Almássy téren a Napra zenekarral rockos népzenét játszottunk, megjelent ott Halmos Béla, és gitáron lejátszott egy Illés- és egy Beatles-számot. Majd bement a táncházba, hogy ott hegedűn elmuzsikálja a széki rendet – emlékezett Pál István Szalonna. – Örökségül azt adta nekünk, hogy a mai dalokat is gyönyörűen el lehet muzsikálni. Így volt ezt Jantyik Zsoltékkal is. Ő hozta a saját dalait, és amikor lejátszotta, mindegyikhez bekúszott nekem egy-egy Kárpát-medencei dallam, táncrend, például somogyi, széki, kalotaszegi, gyimesi, így alapvetően ezeket játszottuk rá hagyományos népi hangszereken. Minden dallam adta a harmóniát, ezekre a táncházban is táncolhatnak. A lemez nagy részén hagyományos régi hangszereken, a furulyától a dudán keresztül a cimbalomig, bőgőn, brácsán játsszuk végig a tíz számot. Kárpát-medencei barangolás a népzene segítségével – összegezte Pál István Szalonna. 

Pál István Szalonna, Jantyik Zsolt és Jantyik Csaba          Fotó: Teknős Miklós

A lemez mellékletén a következőket írták: „Különleges lehetőség, hogy Szalonna és Bandája és a Jantyik testvérek olyan lemezt készítsenek, amiben Pál Istvánék szakmai hozzáértése megadja a népzenei keretet, a stílushelyességet, a táncrendet Jantyik Zsolt szövegeivel, zenéjével, Jantyik Csaba zenei és tartalmi ötleteivel, szerkesztési munkájával pedig »új népdalokként« tudnak működni. Minden »új rész« a régiek természetességével hat, folyamatot képez. Ez lehetőség és feladat: a 21. század néptáncosainak és népzenészeinek is szeretnének adni mai, őket inspiráló halmosi gondolatokat: énekelhető, játszható, táncolható formában. Ehhez a munkához a nemrég elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező adott még erős biztatást, hogy nyúljunk bátran közismert népzenei motívumokhoz és figyeljünk a használhatóságra – ez is beépítésre került a zenei anyagba. Béla gondolataival élve: »Mi nem csinálunk ezzel semmi új dolgot, csupán folytatjuk a hagyományt, a jó népdalok sorát, mert a mai világban ennek újra fontos szerepe van.«”

A lemez megjelenéséhez egy előadás is kapcsolódik, ami nem egy emlékműsor. A „halmosi” gondolatokat tükröző, élő est, tele a Halmos Bélára jellemző életerővel, humorral és szeretettel. Nem csupán megidézi Halmos Bélát (képben, hangban is), hanem a Jantyik testvérekkel közös ötleteire épülő mai produkció. Szereplők: Pál István Szalonna és bandája, Jantyik Zsolt és Csaba, valamint a PG Csoport tagjai, Béla egykori zenésztársai, barátai, néptáncosok. A műsor koreográfusa: Kovács Norbert Cimbi, producere: Jantyik Csaba.

Borítókép: Pál István Szalonna és Jantyik Zsolt a CD bemutatóján (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.