időjárás 8°C Aurél 2022. október 5.
logo
Katarzist és megrendülést váltanak ki Muszka Sándor versei

Megdöbbenni és borzadni

Nagy Koppány Zsolt
2022.04.29. 15:00
Megdöbbenni és borzadni

Muszka Sándor előző verseskötetéről – Szégyen, Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2018 – írtam már korábban lapunk hasábjain, de teljes eddigi életművét szemlélve is szembetűnő, hogy a humoros írások szerzőjeként és előadójaként ismert és népszerű Muszka Sándor költői munkássága egyre komorabb és komorabb. Érdekes mellékszál, hogy a versek is egyre rövidebbek, de nem kell sokáig gondolkodni, hogy ennek az okára rájöjjön az olvasó: a rövidülés együtt jár a tömörítőerő felfokozott jelenlétével, Muszka rövidebb és rövidebb versei többet és többet tudnak kifejezni lenyűgöző sűrítettségükben.A számkivetettség, a kétségbeesett keresés, a szenvedés és a halál versei ezek – a címet adó A fákhoz című vers mindezt ennyiben képes elmondani:

Most gázolnak át a folyón, / most érnek a drótkerítéshez, / kést adj, éles kést. / – Nem vagy közénk való. – / Idegen állat.

Távoli asszociációként rémlett fel a kötet olvasása során, de egyre erősödő benyomásom lett, hogy mintha Cormac McCarthy rettenetes világa volna ez, csak éppen a költészet eszközeivel megragadva; ugyanaz a szenvtelen kegyetlenség, kegyelem nélküliség, szükségszerű vadság és érzéketlenség érződik egyik-másik szövegből. Íme ­például a Macska című vers az Állatok ciklusból: „Nyolcan születtünk, anyánk illatos szénába rejtett. / Mire kinyílott végre a szemünk, / ötön voltunk csak. // Egy nap aztán egy ember jött értünk, / megharaptam, mikor hozzám ért, / zsákba dugott, és elvitt magával, / hirtelen sötét, nagyon hideg lett. // Percek múltak így, és a víztől / nem jött ki hang a számon, / majd újra fényesség, s pörögve magasan / csapódtunk újra és újra a földhöz”, vagy ugyaninnen a Kutya című költemény: „Koromsötét volt, nem kaptam levegőt, / a bot tarkómba mélyedt, / az olajoshordót egy vénember hozta, / előző este nem kaptam enni. // Nyakamra acélsodronyt csavartak, bárhogy kapartam, nem fogta körmöm, / nyeltem nyüszítve a fekete vizet, / kölyök voltam még.”

Katarzist és megrendülést váltanak ki az olvasóból ezek a versek, és bár rövid kis kötet az Idegen állat, szinte lehetetlen egyszerre végigolvasni, mert mindegyre meg kell állni, le kell engedni a könyvet, gondolkodni kell, megdöbbenni és borzadni. A stílus szikár, eszköztelen, így elsőre nem is érteni, mitől képződik a hatás – az elmondásban és az elmondás mikéntjében rejtezhet tán a titok, de a jó versek esetében ezt nem is kell, nem is szabad tovább firtatni. Az elmondásban rejlő hatásra példa a Kondenz című vers:

A szabadságot végképp kivívtuk, / bezártak sorra a gyárak, / penészedik a fal a nedves párától, / gombásodik a bőr a pulóver alatt. A nagyszobába kályhát rakattunk, / ott alszunk mind a négyen, / vágjuk, hasítjuk, hordjuk a fát / a negyedikre fel. / Melegszik a víz a mosófazékban, / ásít az ablak az elégett gáztól, / egymás után fürdünk, amíg kihűl / ez is szabadság.

Ezeket a sorokat bárki mondhatná, akit kicsit is választékosabb nyelvhasználatra bír az élet keserűsége, és mégis a költő mondja; a kommentár nélküli bemutatástól keletkezik az az egészen szívszorító hatás, amit folyamatosan érezni. Muszka továbbá olyan erőteljesen képes megragadni és/vagy felidézni a korhangulatot, ahogyan csak kevesen – íme, a Vámpír című vers: „Senki nem jár már egyenruhában, / megjött az első segélycsomag. / Nem térdeltetnek senkit a pad elé, / ha nem mennek még a román szavak. // A híradóban a Ceau-kivégzést / játsszák be újra és újra, / nem hiszi senki, hogy meghalt, / félnek. // Az utcákat éjjel vérszívók járják, / elrabolják a gyerekeket, / Bukarestbe viszik megölni őket, / kell a friss vér.”
Zavarba ejtő verseskötet az Idegen állat, érdemes figyelni Muszka Sándor további köteteit – melyek, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, haikuk formájában szólnak majd a világról, de biztosak lehetünk benne, hogy úgy is, akként is tömören, világosan, fájdalmasan és éles-kegyetlenül mutatják meg, milyen ez a (vers)világ.Muszka Sándor: Idegen állat. Előretolt Helyőrség Íróakadémia, Budapest, 2021.

Borítókép: Muszka Sándor költő (Fotó: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.