Büszkeségtabló

„Együtt, szabadon – Magyar cigány hősök” címmel indult útjára a Terror Háza Múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány és a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosság közös vándorkiállítása. Az utcai tárlat, melyet lapunk a debreceni Dósa nádor téren ért utol, az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállalt magyar cigányság hőseit mutatja be.

2022. 05. 17. 21:00
Együtt, szabadon - Magyar Cigány Hősök című vándorkiállítás
Együtt Szabadon Szabadtéri Kiállitás. 20220516 Debrecen Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Terror Háza Múzeum és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány több mit tíz éve tekinti kiemelt feladatának cigány hősök felkutatását és sorstörténetük bemutatását. Elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a roma hősökről és felhívja a szélesebb közönség figyelmét a magyar romák helytállására, valamint bemutassa, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével, művészetükkel közösségüket és Magyarországot egyaránt szolgálták” – olvasható a februárban Pécsett debütáló tárlat hátteréről a Terror Háza honlapján.

A kiállítás több mint harminc különböző társadalmi hátterű romát mutat be. Látványos, nagyméretű, téglalap alakú táblákon a fotók és a bemutató szövegek mellett a tradicionális roma minták is feltűnnek. Kis élettörténetek tárulnak elénk, olyan magyar cigány hősöket ismerhetünk meg, akik hozzájárultak a hazai cigányság közösségének építéséhez, Magyarország kulturális fejlődéséhez, színesebbé tételéhez vagy hazájuk szabadságáért áldozták életüket. 

Feltűnik Cziffra György zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla zeneszerző, Bogdán János, a világ első roma gimnáziumának egyik alapítója arcképe, azaz a cigányság és a többségi társadalom számára is jól ismert nevekkel találkozunk. Megismerhetjük továbbá Hegyesiné Orsós Éva művelődésszervező, szociális munkás és szociálpolitikus élettörténetét is, aki a HBLF Romaster Alapítvány vezetőjeként tehetséges roma fiataloknak segít. Ugyancsak példamutató Horváth M. Judit Balogh Rudolf-díjas fotóművész pályaképe, aki rendszeresen fotózta Magyarország cigánytelepeit.

Célja, értelme volt, hogy megmutassuk, kik vagyunk

– olvasható Horváth M. Judit tablóján a tőle származó idézet, mely véleményem szerint akár lehetne az egész kiállítás mottója is. 

Együtt, szabadon - Magyar Cigány Hősök című vándorkiállítás
Fotó: Bach Máté

Láthatjuk, hogy a cigányság tehetségével, munkájával és, ha kellett, az életével szolgálta a közös hazát. A szervezők különösen nagy hangsúlyt fektetnek a hősök alapos bemutatására:

A vándorkiállítás célja, hogy bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar roma közösség felépítéséhez. Több mint harminc évvel a rendszerváltoztatás után ezzel a vándorkiállítással is tisztelgünk a magyar cigányság hősei előtt.

Az ingyenesen látogatható vándorkiállítás egyetlen tablója üres lappal érkezik minden helyszínre, melyen az alábbi Schmidt Mária-idézet áll:

Sokkal több hősünk van, mint akiket példaképként eddig magunk fölé emeltünk!

 A szervezők arra kérik a látogatókat, hogy írják fel azon magyar romák nevét és foglalkozását, akikre büszke lehet a közösség, így tovább bővíthetjük a büszkeségtablót. 

A kiállítás további helyszíneiről ITT tájékozódhatnak.

Borítókép: A vándorkiállítást Debrecenben értük utol  (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.