időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Elhunyt Vangelis, a Szárnyas fejvadász zeneszerzője

Magyar Nemzet
2022.05.19. 19:47 2022.05.20. 03:47
Elhunyt Vangelis, a Szárnyas fejvadász zeneszerzője

Vangelis az elektronikus zene és a new age stílus kiemelkedő alakja volt, aki egész pályája során azt vallotta: munkássága egy csatorna, melyen keresztül a zajok káoszából zene lesz. Halálát Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök jelentette be. A görög média értesülései szerint a hetvenkilenc éves zeneszerző egy franciaországi kórházban halt meg.

Vangelis, eredeti nevén Evangelosz Odüsszeasz Papathanassziu 1943. március 29-én született Vóloszban, amely a legendák szerint egykor a kentaurok földje volt. A zene világa gyermekkorától vonzotta, már hatévesen komponált. Autodidakta módon tanult meg zongorán játszani, és bár a szülei beíratták a zeneiskolába, a kottaolvasás tudományát mégsem sajátította el. Később az athéni Képzőművészeti Akadémián festészetet tanult, amely élete végéig kedvelt időtöltése volt, festményeit neves galériákban is kiállították.

Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan Görögország egyik legnépszerűbb zenekara lett.

Útjaik 1966-ban elváltak, Vangelis két évig zeneszerzéssel foglalkozott, stúdiókban dolgozott.

1967-ben Demis Roussos és Loucas Sideras társaságában megalapította az Aphrodite’s Child elnevezésű együttest, amely az ezredesek diktatúrájának kezdetekor Londonba, majd megfelelő papírok híján Párizsba tette át székhelyét. A francia fővárosba 1968-ban éppen a diáklázadások közepén érkeztek. Már első kislemezük, a Rain and Tears hatalmas sikert aratott, a következő négy évben lemezeikből húszmillió példány kelt el. A csúcsra az 1972-ben kiadott 666 című dupla koncertalbummal jutottak, amelyen vendégként a világhírű színésznő, Irene Papas is szerepelt. A trió nem sokkal később a belső feszültségek miatt felbomlott, de Vangelis és az énekesként igen sikeres szólókarriert befutó Demis Roussos baráti kapcsolata nem szűnt meg, több felvételen dolgoztak később együtt.

Vangelis Párizsban maradt, filmekhez komponált zenét, így született a L’Apocalypse des Animaux, a La Fete Sauvage, az Antarctica és az Opera sauvage – utóbbi egyik tétele, a L’Enfant több mint egy évtizedig volt a Magyar Televízió A Hét című hírmagazinjának főcímzenéje, és felcsendült a Veszélyes élet éve című filmben is.

Első szólólemeze, a Fais que ton rêve soit plus long que la nuit (Make Your Dream Last Longer Than the Night) címmel 1973-ban jelent meg.

Élete legnagyobb sikerét a Tűzszekerek című film zenéjének köszönheti, amelyért 1981-ben a legjobb filmzenéért járó Oscar-díjjal jutalmazták. Az 1924-es nyári olimpiai játékokra készülő Eric Liddel skót és Harold Abrahams angol rövidtávfutó párharcát feldolgozó alkotás nyitóképe, amelyben az atléták a homokos tengerparton, a fövenyt nyaldosó hullámok között futnak Vangelis zenéjére, az olimpia szimbóluma lett.

Vangelis még számos, mára klasszikussá vált film zenéjét komponálta, Ridley Scott-tal 1982-ben a Szárnyas fejvadász, majd tíz évvel később az 1492 – A Paradicsom meghódítása című alkotásokban dolgozott együtt. 2004-ben Oliver Stone kért tőle filmzenét a Nagy Sándor, a hódító című alkotásához, és Jacques Cousteau néhány dokumentumfilmjének is a népszerű görög muzsikus a zeneszerzője.

Mythodia (Óda a mítoszhoz) című albuma 2001-ben az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik Mars-missziójának himnusza lett, a mű koncertváltozatát az athéni Zeusz-templom szentélyében adták elő a londoni filharmonikusok és a görög operaház kórusának részvételével. A következő évben Vangelis írta a FIFA labdarúgó-világbajnokság hivatalos himnuszát, 2003-ban jelent meg a harmincéves pályafutásának legnépszerűbb felvételeit összegző Odyssey – The Definitive Collection című albuma.

Számos kitüntetés birtokosa volt, többek között a francia Becsületrend lovagja, hazájában tiszteletbeli doktori címet kapott.

Tekintsék meg alkotásait a mellékelt katalógusban ITT.

Tekintsenek bele a Jon & Vangelis második albumába:

Borítókép: Vangelis (Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Szimela Pancarci)