Emlékhelyek napja a fertődi Esterházy-kastélyban + képgaléria

Fotókiállítással, történelmi vezetett sétával, tudományos előadással várták az érdeklődőket.--

Magyar Nemzet
2022. 05. 15. 14:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fertődi Esterházy-kastély rangját növeli a történelmi emlékhely kitüntető cím, mint európai viszonylatban olyan, a 18. században Esterházy „Fényes” Miklós által megteremtett kulturális központ (ma természeti-építészeti-szellemi örökségegyüttes), amelynek kisugárzása meghatározta a korszak kulturális életét, ma pedig a nagyszabású felújításokkal újabb fénykora kezdődött el.

Fotókiállítással, történelmi vezetett sétával, tudományos előadással várták az érdeklődőket az idei emlékhelyek napján az impozáns kastélykörnyezetben.
Várkonyi Gábor, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. tudományos igazgatója a magyar királyi nemesi testőrség alapításáról és küldetéséről tartott előadást. Az Esterházy család a testőrség számára négy testőrkapitányt is adott, köztük Esterházy „Fényes” Miklós herceget, ezért méltán mondhatjuk, hogy Eszterháza a magyar királyi nemesi testőrség emlékhelye is – fejtette ki előadásában Várkonyi Gábor. A magyar testőrség biztosította a magyar nemesség számára az európai szintű műveltség megszerzését, ezt számos testőríró életműve bizonyítja. A nemesi testőrség a Habsburg-dinasztia európai reprezentációjában is kiemelkedő szerepet vállalt.

A magyar királyi nemesi testőrség eszterházai vonatkozásai erősítik a történelmi emlékhely rangját.
A tömegeket vonzó napon a fertődi Esterházy-kastély korabeli és a jelenben készült fotókat párba állítva mutatta be a kastély elmúlt két évben felújított, átadott emblematikus épületrészeit, a nyugati kastélyszárnyat, a keleti gránátosházat, a rózsaházat, amelyek mind újszerű funkciót is kapnak a kastélyegyüttes turisztikai vonzerejét, kulturális küldetését beteljesítő életében.
Az Esterházy-sírdombot ezen a jeles napon vezetett történelmi séta keretében tekinthették meg az érdeklődők.

Borítókép: Vezetett történelmi séta a fertődi Esterházy-kastélyegyüttesben (Fotó: Eszterháza.hu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.