Itt forgott – Főszerepben Magyarország, 20. rész

A Kádár-rendszer fullasztó éveiről szól a Megáll az idő.

Basa Balázs–Názer Ádám
2022. 05. 22. 7:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gothár Péter filmjéről nehéz úgy beszélni vagy véleményt formálni, hogy az ember ne legyen kicsit elfogult a film főszereplőivel. A lázadó fiatalok történetén már egész generációk nőttek fel. A magyar történelem oly sokszor különféle aspektusaiból ábrázolt ’56-os forradalom napjait követő évtized kétségkívül a szocializmus idült békekorszaka volt, ahol azonban mindenki a Nyugatról titkon beszivárgó kultúra ópiumát akarta leginkább kipróbálni. A Coca-Cola-mámor, a kötelező tánciskolák melletti, alagsori rock and roll partik, az összegyűrt szexlapok mind a rendszer elleni dacolás jelképévé váltak. Ebben a világban élnek a film szereplői is. Köves Dini (Znamenák István) és testvére Gábor (Pauer Henrik), valamint az örök lázadó Pierre (Söth Sándor). Bereményi Géza nagyszerű forgatókönyve és Koltai Lajos egyedi módon fényképezett jelenetei ékes lenyomatot adnak a sivár iskolai környezetről és a város monoton életéről.

A filmek kiválasztott külső helyszínei akár egy színkavalkádnak is felfoghatók. Az elején az archív fekete-fehér híradóképekből összevágott snittek után észrevétlenül csúszunk át a fiktív történet, forradalom utolsó napjait felidéző, szürke tónusú utcába. A jelenetet az első kerületben lévő Pálya utcában vették fel. Az égő roncsokkal telepakolt utcakép megfelelő látványához olajat égetett a stáb, és így a szálló füst teljesen kitakarta az oda nem illő hátteret.

Budapest, Krisztinaváros, Pálya utca. Jelenet a filmben: 00:40.33-tól 00:41.38-ig       Fotó: Basa Balázs–Názer Ádám

Amikor a teherautón Bécsbe menekülő Köves otthagyja családját, már látható az a világító neonreklám-karika, amely a szomszédos tűzfalra lett kiépítve. Ez mindegyik itt látott jelenetnél feltűnik, és mint szimbólum, megerősíti a címben tett kijelentést. A Köves család filmbéli háza az 5-ös szám alatt volt, de sajnos ma már nincs meg, a régi bérházat lebontották. Helyén most egy gazzal borított, üres telek éktelenkedik. Az utca fontos helyszínként tűnik fel később is, sőt a cselekmény szerint egy napon kétszer is. Ez a nap, a film dramaturgiáját értelmezve, éppen nagyszombatra esik. Délelőtt Dini dühösen kérdőre vonja a bátyjához váratlanul, taxin megérkező diákszerelmét, Szukits Magdát (Iván Anikó). Majd még aznap este kissé alkoholos állapotban részt vesz Bodor úrral (Őze Lajos) együtt a sápadt gyertyák fényében vonuló sokasággal, a húsvéti körmenetben. Végül a film epilógusában, 1967 szilveszterén, a katonai szolgálat közben hazaérkező Dinivel még egyszer feltűnik az utca ismerős kontúrja. 

 

Az iskolai jelenetek több helyszínből adódtak össze. A homályos neonfénybe burkolózó tánciskolai rész a budai Vár alatt található Vági István szakközépiskola kupolaszerű dísztermében kapott helyett. Ugyanakkor a jelenet folytatásához kapcsolódó, kékes fényben úszó oszlopos tornaterem a vízivárosi Toldy Ferenc Gimnázium egykori állapotát mutatja. A többi iskolai jelenetet azonban már Újpesten, az Attila utcai Bródy Sándor gimnáziumban kell keresni. A 110 éves iskola homlokzata szecessziós stílusjegyeket visel. Az intézmény sajnos már nem működik, és bár az épület műemléki védettséget élvez, állaga folyamatosan romlik. A tantermi és a lépcsőházi jelenetek mellett a piros fényben pompázó alagsori klubhelységben, tiltott zenére bújnak itt össze a fiatalok. Az erőteljes olajzöld árnyalatként ábrázolt iskolafolyosóknál az elképzelt környezeti hatás koszos, poros kinézetét krétapor használatával tették még hihetőbbé. Ennek volt köszönhető az is, hogy a forgatás pár napig szünetelt, ugyanis a film operatőre, Koltai Lajos a sűrűn szálló krétaportól allergiás lett, és néhány napra lebetegedett. Gothár nagyon ügyelt arra, hogy minden egyes jelenetben az összes díszlet precízen harmonizáljon a környezettel. A gyerekszereplők az áprilisi forgatás megkezdése előtt egy külön bérelt lakásban egy hétig gyakorolhatták szerepüket. Gothár azt szerette volna elérni, hogy a főszereplők már valóban szinte társként és barátként álljanak majd a kamera elé. Az iskola közvetlen bejárata feltűnik egy éjszakai ködös, párás képen, valamint az Attila utcát látjuk akkor is, amikor Pierre vezetésével a negyedikesek betörnek az iskolába. Ez utóbbi külön érdekessége, hogy a jelenetet két különböző helyszínből kötötték össze. Az első képkockákat, ahol a fiúk futni kezdenek, a budai Vár alatt megbúvó Logodi utcában vették fel. A homályos háttérből egy pillanatra jól láthatóan felbukkan a Szabadság-szobor sziluettje a Gellérthegyen, ám a következő pillanatban a versenyt futó srácok már Újpesten, az Attila utcában járnak.

Budapest, Újpest, Attila utca. Jelenet a filmben: 01:03.20-tól 01:03.33-ig       Fotó: Basa Balázs–Názer Ádám

A házibulit követő jelenetet, ahol Dini és Pierre elkötnek egy Wartburgot, a stáb a belvárosi Fejér György utcánál vette fel, ám az első kanyar után már Újlipótvárosban járunk, méghozzá a Budai Nagy Antal utcában, hiszen feltűnik az egykori Duna mozi bejárata, valamint egy filmplakát, amelyen az olasz Dino Risi 1962-es filmje, az Előzés (Il sorpasso) ismerhető fel. Ez a rendező részéről egyértelmű kikacsintás a történet alapgondolatára. 

A balatoni jelenetek álomszerű hajnali képsorait, a napszemüvegekben felcsillanó reggelt és az autós kergetőzés képeit a badacsonylábdihegyi szabadstrandon forgatták le. Az akkori kopottas partszakasz helyén ma már elegáns kemping működik. A vasúti átjáró piros fénye azonban manapság is megállásra kényszeríti az erre érkező autósokat, legyenek akár újfent Nyugatra tartóWartburgok vagy más típusú személygépkocsik. 

A Kádár-rendszer fullasztó éveiről szóló filmben olyan helyszíneken látjuk a lázadás képeit, ahol mindegyik beállítás különleges festményi színekről, csodálatos fényekről és kompozíciókról mesél. 

 

Felhasznált források: 303 Magyar film – Amit látnod kell, mielőtt meghalsz; Megáll az idő – DVD MaNDA kiadás. DVE Extra tartalom/Gelencsér Gábor; Beszélgetés Jávor István standfotóssal; http://www.filmkultura.hu/archiv/filmek/cikk_reszletek.php?kat_azon=827

http://www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=23 http://77magyarfilm.blog.hu/2014/12/05/cha-cha-cha_es_megall_az_ido_kovacsi_janos_es_gothar_peter_ket_filmje ; http://index.hu/kultur/cinematrix/hirblog/2012/10/21/megall_az_ido/ http://magyar.film.hu/filmhu/magazin/gothar-peter-megall-az-ido-1981-kult-kritika.html ; http://www.webdesign.hu/merliner/volt/2_1_budapest.html ; https://www.youtube.com/watch?v=YKCCI7lYzF0  http://mek.oszk.hu/11200/11251/11251.pdf ; http://budapestcity.org/03-muemlekek/04/Brody-Imre-Gimnazium/index-hu.htm 

Borítókép: Jelenet a filmből (Fotó: Port.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.