Szimfónia a barbárság, butaság, gépiesség áradata ellen

Arthur Honegger, a gazdag fantáziával megáldott svájci–francia zeneszerző idén lenne 130 éves. Az évforduló alkalmából Kiss Péter zongoraművész az Anima Musicae Kamarazenekarral közreműködve ad koncertet május 20-án a Budapest Music Centerben, ahol a sokoldalú zeneszerző művei csendülnek fel.

Magyar Nemzet
2022. 05. 10. 19:00
null
Forrás: Budapest Music Center
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbben eklektikusnak tartják Honegger stílusát, dzsesszes hatásokra, neoklasszikus elemekre és a modern XX. századi klasszikus zene ismertetőjegyeire figyelhetünk fel műveiben. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy

a XX. század egyik legszemélyesebb hangú zeneszerzője.

Munkájának fő jellemzője a különböző stílusok összeegyeztetésére irányuló törekvés. Rendkívül gazdag fantáziával megáldott, mégis inkább illusztratív és dramatikus, mint lírikus lángelme, aki fiatal korában kedvelte Bach zenéjét, a mesternek leginkább a kantátái és koráljai voltak rá nagy hatással. A későbbiekben Beethoven és Wagner zenéjét is tanulmányozta, de nem hagyta figyelmen kívül a modern szerzők, Debussy, Sztravinszkij és Prokofjev munkásságát sem.

A május 20-i hangverseny a népszerű Intrada művel kezdődik, mely a modern trombita teljes hangterjedelmét, széles dinamikai és karakterkészletét felvonultatja. Kortársai művei után Honegger 2. szimfóniája zárja az estet, amely egyik legfontosabb alkotása.

Ahogy ő maga fogalmazott:

A modern ember ellenszegülését akartam ebben a munkában jelképezni a barbárság, butaság, szenvedés, gépiesség, bürokrácia áradata ellen, ami néhány éve ostromol bennünket. Szimfóniám dráma, amely, ha úgy tetszik, három valóságos és jelképes személy: a boldogtalanság, a boldogság és az ember között játszódik. Örök témák. Igyekeztem megújítani őket.

Kiss Péter, aki jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, már egészen korán, kilencévesen kezdett el zongorázni. Koncertjeivel szinte az egész világot bejárta, Európa tizenhárom országában, az Amerikai Egyesült Államokban és Indiában adott koncerteket. Olyan művészekkel is dolgozhatott együtt, mint Baráti Kristóf, Szabadi Vilmos, Sass Sylvia, Alpaslan Ertüngealp, Vajda Gergely, Varga István, Eötvös Péter, Jonathan Cohen, Nagy Péter, Klenyán Csaba. Meghatározó tagja a Csalog Gábor vezette, mindenekelőtt Kurtág György műveire összpontosító Ludium együttesnek, valamint alapítója a 2010-ben alakult Trio Inceptionnek.

Borítókép: Kiss Péter zongoraművész (Forrás: Budapest Music Center)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.