Negyvenhárom év után sem pihennek

Örömteli, hogy a 43 esztendeje változatlan felállással (győztes csapaton ne változtass) működő Karthago zenekar munkásságát Máté Péter-díjjal ismerték el. A kitüntetésen kívül vajon mi köti az együttest a zseniális zeneszerző-előadóhoz, amiért dalaiból lemezt készítettek?

2022. 06. 16. 6:28
null
2022.06.01. Budapest Szigeti Ferenc zenész a Karthago együttes tagja Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigeti Ferenc, a Karthago vezetője elöljáróban leszögezte, hogy a könnyűzenei díj névválasztása tökéletes, mert 

Máté Péter zseni volt.
– Még a Corvina zenekarral kísértük többhetes külföldi turnékon – emlékezett kapcsolatuk kezdetére a gitáros, zeneszerző.
Megjegyzésemmel, miszerint ha Máté Péter nem Budapesten, hanem Londonban születik, akkor világsztár lehetett volna, Szigeti Ferenc egyetértett, majd hozzáfűzte: nem csak ő, többen a hazai könnyűzenei életből, s megjegyezte: a Karthago szintén eljutott a nemzetközi siker küszöbéig.
– 1983-ban az osztrák–német Teldec kiadó igazgatója, Franz Joseph Wallner benevezett bennünket a villachi nemzetközi dalfesztiválra Ausztriában, a Requiemmel, amit a cannes-i MIDEM-en, a kor legjelentősebb zenei vásárán hallott tőlünk. Ekkor megkerestem Máté Pétert, nincs-e kedve szimfonikus hangszerelést írni a dalhoz – elevenítette fel a múltat a gitáros.
Máté Péter megírta a szimfonikus kíséretet, a Karthago pedig megnyerte a fesztivált. 

A szombati döntőt követően, hétfőn már a boltokba is került a kislemez, a zenekar pedig két nagylemezre szóló szerződést kapott.
– Az első aranylemez lett, s kiadták a környező nyugat-európai országokban is, valamint tervbe vették az angliai megjelentetését – mesélte Szigeti Ferenc, aki a győzelem másnapján felhívta az Interkoncert igazgatóját a hamarosan lejáró tartózkodási engedélyük miatt, lévén maradniuk kellett volna mint győzteseknek több hónapra Bécsben, interjúkat adni, koncertezni, lemezeket készíteni.
– Azt mondta, hogy 

Ameddig tart a papírotok, addig tart, aztán gyertek haza, Baján lesz fellépésetek

– elevenítette fel a zenekarvezető, miként szerelte le a Nemzetközi Koncertigazgatóság – ezt hívták a muzsikusok Interkoncertnek – könnyűzenei osztályának vezetője.
Máskor úgy esett, hogy meghívták a zenekart a MIDEM-gálára Cannes-ba. Az Interkoncert két nap késéssel adta le a nevezést, valamint plusz tizenkét ember névsorát, akik az ötfős Karthagót kísérték volna.
Ama győzelem estéjén a zenekar összeült, hogy titkosan szavazzon: maradnak, azaz disszidálnak, vagy hazamennek, amint lejárnak a papírjaik. Megdöbbentő, de efféle szavazáson az Omega és az LGT legénysége szintén átesett, mindkét zenekar a nemzetközi siker előszobájában.
– Négy-egy arányban úgy döntöttünk, hogy hazajövünk – emlékezett.
E kitérőt követően ugorjunk vissza 1979-be, Máté Péterhez.
– Péter írt két lemezt, egyet Zalatnay Cininek, a Tükörkép címűt, egyet magának, a Szívhangokat. Mindkét lemezt mi játszottuk fel – árulta el, meg azt is, hogy amikor megkapták a díjat, az jutott eszébe, tiszteletből fel kellene dolgozni Máté Péter kétszáz dala közül néhányat.
– Forgattam magamban az ötletet, végül arra jutottam, legyen egy egész CD, 10-12 számmal. Ilyet még amúgy sem csinált senki, hogy egy énekes életművéből egy zenekar készít feldolgozáslemezt – mesélte Szigeti Ferenc. 
Amikor megosztottam az elképzelést a zenekarral, a többiek hümmögtek: jó ötlet ez?
 

 

Hogy mennyire jó, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az állami támogatás, amit elnyertek a megvalósításra, a klipekre, a lemezbemutató koncertre.
„Jóakaróik” mindjárt acsarkodni kezdtek, mondván, a miniszter megajándékozta őket egy nagyobb összeggel.
– Az NKA-n keresztül kaptuk a támogatást, kifejezetten a költségekre, amivel fillérre pontosan el kell számolni – hangsúlyozta a zenekarvezető, a lemezről pedig elmondta: a szövegek miatt aggódott, lévén azok nem rockszövegek, de a zenék, a dallamok annyira jók, hogy remekül hangzanak az ő rockhangszerelésükben is, Takáts Tamás és Kocsándi Miklós éneklésével.
Nem véletlenül Máté Péter in Rock! az album címe. (Amely egyúttal a Deep Purple korszakalkotó 1970-es In Rock korongjára utal.)
 A tizenkettő mellett lesz egy pluszdal, az Emlékezz rám című. Ez kevéssé ismert, véletlenül akadtunk rá. Aki meghallja, annak biztosan potyogni fognak a könnyei

– biztosított Szigeti Ferenc, majd elmesélte: megmutatott néhány nótát egy Karthago-rajongó német barátjának, aki nem ismeri Máté Pétert. Meghallgatta, s így szólt: ez nagyon jó, igazán karthagós.
Szigeti Ferenc már tervbe vette következő lemezüket, egy Best of Karthago korongot, két új szerzeménnyel.
– Ismét felvesszük a régi számokat, mert az eredetiek mára katasztrofálisan szólnak. A saját korukban rendben voltak, de ma már korszerűtlen a hangzásuk – magyarázta, ­miért szükséges újra feljátszani a nagy slágereket.


Az őszi, Papp László sportarénabeli Máté Péter-lemezbemutató koncertet megelőzi egy akusztikus hangverseny, 20-án hétfőn. 

Méghozzá valódi unplugged, nem úgy, hogy csupán lehalkítják az erősítőiket. A Karthago dobszerkó nélkül, cajonnal, akusztikus gitárokkal, zongorával lép az Erkel Színház színpadra.
Szeretjük az akusztikkoncerteket, mert tisztán halljuk egymást, ami az ötszólamú ének miatt fontos.

Szeretjük azért is, mert ülni lehet, ami kellemes, ahogy öregszünk – vallotta be nevetve Szigeti Ferenc.
Ezek szerint arra kell készülnünk, hogy a következő 43 esztendőt ülve és akusztikusan tolják.
A zenész mesélt az első akusztikbulijukról a Müpában, ahol minden szám után vastapsot kaptak.
– Azóta is minden ülős akusztikus koncerten a közönség állva tapsol a dalok között. Ilyen élményben rockzenekarnak általában nincsen része, mert a dübörgős, hangos bulikon csápol, üvölt a közönség.

Borítókép: Szigeti Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.