Tágas színtér és modern lakótér Walter Rózsinál

Óvoda és gyermekorvosi rendelő is működött a második világháború után a Walter Rózsi-villában, amely májustól a nagyközönség számára is látogatható. A felújított, modernista épület letisztultsága és belső terei lenyűgözőek, s ha már ott járunk, a Színtér és lakótér című kiállítást is érdemes megtekinteni, hiszen megtudhatjuk egyebek mellett azt is, hogy a Magyar Királyi Operaház primadonnája balett-táncosi előképzettségét mely előadásban kamatoztatta.

2022. 06. 20. 9:09
null
20220328 Budapest Walter Rozsi villa átadás Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napfény, friss levegő és nyitottság – e kulcsszavak jellemzik a két világháború között kibontakozó modern építészetet. A Színtér és lakótér című tárlat vezető kurátora, Ritoók Pál, valamint a társkurátorok, Magyaróvári Fanni Izabella és Sebestyén Ágnes Anna arra vállalkoztak, hogy a Walter Rózsi-villa tereinek eredeti funkcióit alapul véve ezeknek a hívószavaknak a segítségével mutassák be a korszak modern lakóház-építészetét. A kiállítást tehát maga az épület inspirálta, amelyet Fischer József építész és felesége, Pécsi Eszter statikus tervezett 1936-ban Walter Rózsi (1899–1974) operaénekes és férje, Radó Géza textilkereskedő megbízásából.
A berendezési és használati tárgyakat, fotográfiákat, terveket és egyéb dokumentumokat bemutató tárlat elsősorban a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) múzeumi osztályának rendkívül gazdag két világháború közötti anyagára épül. Emellett magángyűjteményekből és az Iparművészeti Múzeumból kölcsönzött korabeli tárgyakat is láthatunk.
 

 

A Walter Rózsi-villa első emelete tágas és levegős tér, amely nagy méretű ablakokkal, ajtókkal és terasszal nyílik a kert felé. A korszak lakóház-építészetére jellemző volt ez a fajta nyitottság, amelyre a tárlat is reflektál: Walter Rózsi élete nagyrészt a nyilvánosság előtt zajlott, így a villa egyszerre volt reprezentatív színtér és otthonos lakótér. E kettősség megmutatkozik a kiállításban: az egykor celebritásnak számító, de mára feledésbe merült opera-énekesnő életét ismerhetjük meg, aki első nagy sikerű főszerepe, a Tosca után a Sybill, a Giuditta, a Manon Lescaut, a Turandot, az Aida és a Pillangókisasszony címszerepeiben szerzett elismerést. Balett-táncosi előképzettségét pedig Salomeként kamatoztatta nagy sikerrel. A kurátorok emellett arra törekedtek, hogy az épület belső tereiről is részletes ismeretanyagot kapjunk.
A villa első emeletén a tágas egybenyitott tér hallt, társalgót, szalont és ebédlőt, valamint harmonikaszerű ajtókkal leválasztható télikertet és teraszt foglalt magába. Walter Rózsi itt fogadta a vendégeit, és házikoncerteket is adott. A második emeleten kaptak helyet a családtagok magánterei: Radó-Walter Marika gyerekszobája, Radó Géza úriszobája, mellette Walter Rózsi hálószobája. A szobák hagyományos, neobarokk berendezése erős kontrasztban állt a villa modern formaképzésével. A tárlat azonban nem kívánja a terek és berendezésük rekonstrukcióját adni. Ehelyett az egyes helyiségek eredeti funkciójának megfelelő hívószavak segítségével idézi fel, hogy mit jelentett a korszakban a játék, a munka, a komfort, a szín, a higiénia és az egészség.
A modernista gyerekszobák és óvodabelsők az új nevelési és pedagógiai elméleteket tükrözték, amelyek felismerték, hogy a játék egyben tanulási folyamat is. A gyerekszobában látunk egy kiságyat az 1930-as évekből, illetve a korszaknak a neveléshez kapcsolódó progresszív elvei jelennek meg a modern építészet vonatkozásában. A dolgozószoba a munka témájára reflektál, míg az egykori hálószoba kulcsszava a komfort. Itt ergonomikus szék és kisebb szekrény kapott helyet. Az egykori fürdőszoba pedig a modernista tervezők higiéniához és egészséghez kapcsolódó elveit tárja elénk, ugyanis a személyi higiénia is rendkívül fontos volt. Az épületben két fürdőszobát alakítottak ki, egyet a házaspár és egyet a lányuk számára. Utóbbinak a különlegessége, hogy a berendezés a gyermek méretéhez igazodott.
A Színtér és lakótér című tárlatot 2023. május 21-ig, szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthetik meg, emellett a MÉM MDK és a Walter Rózsi-villa június 25-én, a Múzeumok éjszakáján Urbanity társasjátékkal, kerek­asztal-beszélgetéssel és tárlatvezetésekkel is várja a látogatókat Budapesten, a VII. kerület Bajza utca 10.-ben.

Borítókép: A kiállítás egy részlete (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.