Ukrán artisták művészet és háború között

Egész estés dokumentumfilmet forgatott a világ vezető művészeti tévécsatornája a Recirquelről, amelyet július 17-én mutat be az ARTE európai kulturális tévécsatorna. Az én országom – Az én országom? Ukrán artisták művészet és háború között című alkotást a My Land című produkcióról készítették. Az alkotást a tévépremier másnapjától a Müpa által készített felvétellel együtt egész Európában elérhetővé teszik az ARTE weboldalán.

Magyar Nemzet
2022. 07. 15. 18:00
null
Fotó: Mészáros Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Recirquel éppen történetének leghosszabb turnéján vett részt Franciaországban a My Land című produkciójával, amikor február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. A háború egyetlen pillanat alatt alapjaiban formálta át az előadás jelentését és a produkció artistáinak életét. A társulat fiatal művészei Ukrajnából származnak, a Vági Bence művészeti vezető rendezte, négy évvel ezelőtt debütált, azóta a világot bejárt előadás az ő személyes történeteikről, szülőföldjükhöz, hazájukhoz fűződő viszonyáról mesél a cirkusz és a tánc eszközeivel. 

A háború kitörésével gyötrő kérdésekkel szembesültek a fiatal művészek, akiknek szülei, testvérei, szerelmei, gyermekei és barátai Ukrajnában maradtak. Játszani tovább vagy visszatérni és harcolni? Fel lehet-e állni a színpadra, miközben bombázzák a várost, ahol a szeretteik laknak? Mi a művész felelőssége a háborúban, és mivel tudja a legjobban szolgálni hazáját?

A többszörös díjnyertes német Ilka Franzmann által rendezett dokumentumfilm a My Land alapjaira építve a szereplők személyes történetein keresztül tárja fel a művészek kétségekkel teli napjait. A folyamatosan érkező drámai hírek kíséretében nemcsak a szereplők dilemmáit ismerhetjük meg, hanem egyéni sorsukat, hazájukhoz való viszonyukat, amit az előadás lenyűgöző felvételei, valamint a fellépések és a próbák hangulatképei foglalnak keretbe.

A filmben az artisták nyíltan beszélnek a bennük zajló folyamatokról, vívódásról – dühről, félelemről, tehetetlenségről – és arról, hogyan nyertek egyik napról a másikra teljesen új értelmet számukra az előadás szimbólumai és jelenetei. A kétségbeesés első reakciói után arra ébredtek rá, hogy számukra a művészet az az eszköz, mellyel hallathatják hangjukat. A darab hamar az Ukrajna iránti szeretet kifejezésévé formálódott át bennük, és legbensőbb érzéseiket színpadra állítva játszottak tovább a színpadon hazájukért.

A My Land ukrán művészei. Fotó: Pályi Zsófia

A dokumentumfilm rendezője az előadás felvételét látva ajánlotta a német–francia tulajdonú ARTE európai kulturális televíziócsatorna figyelmébe a Recirquel és az ukrán artisták történetét. A csatorna vezetői pedig egyetlen nap alatt megvették a filmötletet. Ez az első alkalom, hogy az ARTE egy magyar kulturális produkcióról készített egész estés dokumentumfilmet. A stáb márciustól kezdve több hónapon át forgatott a művészekkel Franciaországban, Hollandiában és Magyarországon, a Müpában, illetve a Recirquel próbatermében.

A dokumentumfilmet július 17-én 17 órától elsőként a tévécsatorna előfizetői láthatják Németországban és Franciaországban, majd július 18-tól az ARTE weboldalán egész Európában elérhető lesz a dokumentumfilm angol, német, francia és spanyol felirattal, az előadásnak a Müpa Fesztivál Színházában, az intézmény stúdiója által rögzített felvételével együtt.

Tekintsék meg a My Land rövid videóját:

Borítókép: Artisták a My Land című produkcióban (Fotó: Mészáros Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.