Megint kiderült: olvasni jó

A legújabb tudományos kutatások olyan jövőt vázolnak föl, amelyben az olvasást akár a doktor is felírhatja majd, annyi jótékony egészségügyi és mentális hatása van a könyves időtöltésnek. Legalábbis effélékre következtethetünk az Országos Széchényi Könyvtár fenntartásában működő Könyvtári Intézet és Országos Idegennyelvű Könyvtár munkatársai által elkészített szemletanulmányból, amelyben az elmúlt öt év hazai és külföldi tanulmányait tekintették át.

2022. 07. 27. 17:03
null
Forrás: Fortepan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti könyvtárunk felületén elérhető rendkívül alapos és mindenre kiterjedő tanulmány szerint amikor valaki novellát, regényt olvas, belehelyezkedik egy fiktív univerzumba és más emberi nézőpontokba: a szöveg hatására az agyunkban ekkor egy szimulációs tér és belső képek jelennek meg, szinte szó szerint a szemünk előtt. A folyamat során az olvasó remekül begyakorolja azt a folyamatot amikor meg akarunk ismerni, meg akarunk érteni valakit, amikor figyelünk a másikra.

Bizonyítékok utalnak arra is, hogy a fókuszált, elmélyült olvasás – elsősorban a perspektívaváltás miatt – segít kizökkenteni minket a hétköznapi problémák sorából, ezért – mint írják a tanulmány szerzői – a receptre felírt könyvek hatékony terápiás lehetőséget jelentenek. 
Az orvosoknak sok helyen már ajánlás, hogy hangulati, szorongásos és fóbiás zavarokkal, alvászavarokkal, alkohol- és drogproblémákkal küzdők számára az olvasást kezelésként írják elő. Ugyanígy a depresszió leküzdésében is segíthet.

Fotó: Fortepan


„Mindez edzi a gondolkodásunkat, segít megelőzni a demenciát, jobb mentális egészséghez, sőt a stressz-szint csökkentésén keresztül jobb általános egészségi állapothoz vezet” – olvashatjuk a tanulmányban. 
A meglepetés azonban az, hogy a kutatások szerint a lelki sebek begyógyítása mellett az olvasás a testi, akár krónikus fájdalmat is nagymértékben csillapíthatja.

Természetesen azt is megerősítik az utóbbi években megjelent kutatások, hogy az olvasás a társadalmi előmenetel szempontjából is fontos szerephez jut. 
Az olvasás és az életben való boldogulás (munkaerőpiaci helyzet, egészség) terén többszörösen áttételes összefüggésről beszélhetünk.

Fotó: Fortepan


Az összefüggést felismerve több országban is indítottak korai olvasásfejlesztési programokat azért, hogy a beavatkozással „stimuláló környezetet teremtsenek az olvasáshoz”.

A szerzők maguk is látják azonban, hogy megállapításaik többsége olyasmi, amit „átlagos olvasó emberként, szülőként magunk is megtapasztalhatunk”. Mégis kifejezetten hasznos – teszik hozzá –, ha a társadalmilag rögzült hipotéziseket, elképzeléseket orvosok, pszichológusok, neurobiológusok is megerősítenek. 
A tudományos következtetés tehát egyezik a hétköznapi tapasztalattal: „Egy jó könyvbe merülve számtalan kedvező hozadékkal számolhatunk: amellett, hogy szemléletformáló hatással bír, katarzist vált ki, vagy éppen integrálja a megszerzett ismereteket, kikapcsol, megnyugtat, gondolkodásra késztet – az olvasottakat pedig meg is beszélhetjük barátainkkal, ami újabb szellemi-lelki gazdagodáshoz és pozitív társas kapcsolatokhoz vezet.”

Borítókép: Olvasó lányok (Fotó: Fortepan) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.