Az európaiság ezeréves mítosza

Egyedülálló transzmédia-kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, amely bemutatja Európa történetét. A Magyar Nemzeti Levéltár Európa megteremtése – Történelem, emlékezet és az európaiság ezeréves mítosza című tárlata hat euró­pai nemzet különleges dokumentumai segítségével arra vállalkozik, hogy megteremtse azt a horizontot, ahonnan szemlélve az európai történelem valamennyi európai számára közös történelemként látható. Az Európa digitális kincsei című kiállítássorozat harmadik – egyben befejező – részeként nyílt tárlat a 2018-ban útjára indult European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, melynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formára hagyatkozó bemutatása.

2022. 08. 31. 9:30
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Levéltár közleményéből kiderül, hogy a projekt együttműködő partnerintézményei a Spanyol Állami Levéltár, a Norvég Nemzeti Levéltár, a Máltai Nemzeti Levéltár, a Portugál Nemzeti Levéltár, az International Centre for Archival Research és a Munster Technological University. A nemzetközi konzorcium két digitális, transzmédia-kiállítását már korábban láthattuk. Az első az európai felfedezésekkel foglalkozott, a második a Száműzetés, migrációs hullám és szolidaritás: Európa kialakítása címet viselte. 

A kiállítások 2021-ben indultak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit. A digitális technológiák teremtette lehetőségeknek köszönhetően a kiállítások több országban egyszerre tekinthetők meg, mivel a helyi dokumentumok eredeti, a külföldről „kölcsönzött” iratok digitális példányai szerepelnek a tárlatokon.

A tárlat iratait európai országok levéltárainak munkatársai gyűjtötték össze, s rendezték egymás mellé négy lehetséges nézőpont – Európa szellemisége, sokfélesége, az európai kereszténység és a felvilágosodás öröksége szerint. A kiválogatott dokumentumok erről, és ezen keresztül Európa történelméről vallanak, illetve lehetőséget kínálnak arra, hogy a kiállítás látogatója maga is kialakítsa a saját képét Európa és az európaiság történelméről.

Az írásos emlékek szélesebb körű megismertetése érdekében az alkotók igyekeztek kitörni a hagyományos kiállítási sablonok kereteiből. Olyan kérdésekre kaphatunk választ például, hogyan kértek csókot rúnaírással 1100 körül Norvégiában. Vagy miként rendelte el Mária Terézia a Szent Jobb tiszteletét, illetve miként lett Werbőczi István az egyenlő igazságszolgáltatásról írt levele a Magyar Királyság egyik meghatározó, több mint négyszáz évig érvényes jogi alapvetése.

A tárlaton fiatal dizájnerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat vagy adaptálták azok ­motívumait hétköznapi eszközeinkre. 

A fiatalabb látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó 3D videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.

A kiállítás megnyitóján házigazdaként Kőrösi Gábor, a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. kommunikációs és marketingigazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Szatucsek Zoltán, a Magyar Nemzeti Levéltár Informatikai és Innovációs Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a kiállítás lett a projekt gerince. Rámutatott, hogy Európa népeinek sokfélesége örömteli tény, hiszen így a kultúra is szerteágazó. Azt, hogy mi a célja ezeknek a dokumentumoknak, több szempontból is vizsgálta. Levéltárosként azt emelte ki, hogy tudatosítani akarják a látogatókkal, milyen végtelenül gazdag Európa levéltárainak tárháza.

A tárlat 54 dokumentumot jelenít meg eredetiben vagy digitálisan. A kiállítást Majtényi György tárlatvezetése segítségével ismerhették meg a megnyitó résztvevői. Az ingyenesen megtekinthető tárlat az Európai Unió Kreatív Európa programja részfinanszírozásában jött létre a Várkapitányság támogatásával, és november végéig látogatható.

Borítókép: Az Európa megteremtése – Történelem, emlékezet és az európaiság ezeréves mítosza című kiállítás egy részlete (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.