Kezdődik az 50. Tokaji írótábor

Hétfőn, azaz augusztus 22-én immár 50. alkalommal gyűlnek össze íróink Tokajban, hogy a magyar irodalmi hagyományokhoz méltó hegyaljai környezetben vitassák meg az irodalmi élet aktuális kérdéseit, illetve ez alkalommal, a jubileumi összejövetelre tekintettel a közélet és az irodalom kapcsolatát.

Magyar Nemzet
2022. 08. 21. 20:36
null
Tokaji Írótábor Egyesület 2020 Fotó: SA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izgalmasnak ígérkező programokra természetesen elsősorban a tábor résztvevőit várják, ám a legtöbb esemény nyilvános, azokon érdeklődők is megjelenhetnek. Az augusztus 25-ig tartó rendezvényen szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetés, bemutatók, esténként pedig koncertek várják az érdeklődőket.
 

A hétfő délutáni nyilvános megnyitó után a Paulay Ede Színház Sütő András: Káin és Ábel darabját adja elő Kis Domonkos Márk rendezésében. Késő este pedig a város főterén a Vintage Dolls magyar dzsesszformáció ad koncertet. 


A másnapi plenáris ülésen Alexa Károly József Attila- és Prima-díjas irodalomtörténész (Irodalom)történeti jelenidő címmel, majd Márkus Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténész Petíciók, polémiák, perpatvarok nyomában – Útikalauz: Cseres Tibor kiadatlan naplója a ’80-as évek végéről címmel tart előadást. Mezey Katalin Kossuth-díjas író A szabad újrakezdés illúziójáról beszél, elemezve az irodalmi élet és intézmények 1990–1992-es működését. A délután folyamán Soltész Márton irodalomtörténész beszél a tokaji írótábor történetéről, Bertha Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész „Harangzúgásos” magyar irodalom címmel tart előadást, Kelemen Erzsébet József Attila-díjas író, irodalomtörténész pedig azt elemzi, milyen szerepe lehet az irodalomnak napjainkban a magyar nemzeti identitás formálásában és erősítésében. 
A délután folyamán könyv- és folyóirat-bemutatók lesznek. Bemutatják az 1986-os tokaji írótábor eddig kiadatlan évkönyvét és a Magyar Kultúra című folyóiratot. Este ismét koncerttel várják az érdeklődőket. Ez alkalommal a Sárik Péter Trió lép fel. 
A rendezvény harmadik napján  kerekasztal-beszélgetésen vitatja meg a rendszerváltás irodalmi vetületeit Kukorelly Endre Babérkoszorú-díjas költő, író; Petőcz András Babérkoszorú-díjas költő, író; Turczi István Babérkoszorú- és Prima Primissima-díjas költő, író; Zalán Tibor Babérkoszorú-díjas költő, író.
 

Az esemény utolsó napján ugyancsak a rendszerváltás kérdései lesznek napirenden. 

Horváth Júlia Borbála író, antropológus arról beszél, milyen szerepe volt a szociográfiának a kádári rendszer lebontásában és a magyar valóság megismerésében, Borvendég Zsuzsanna történész A velünk élő szocializmus a magyar kultúrában címmel tart előadást, Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig a kultúra, tudomány, politika jövőképéről beszél majd. 
A jubileumi találkozó domborműavatással, faültetéssel, díjátadóval ér véget.
A részletes programot az írótábor honlapján tekinthetik meg az érdeklődők.

Borítókép: A 2020-as írótábor megnyitója a tokaji Rákóczi pincében (Fotó: Tokaji Írótábor Egyesület)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.