Műkincs-világválogatott virtuálisan

Élénkpiros színűre festett konténer áll Budapesten, az Erzsébet téren, de találkozhattunk az építménnyel a nyár folyamán néhány fesztiválon is. A konténer a Micro-Folie mobilmúzeumot rejti, melyben világhírű gyűjtemények, köztük a Louvre, a Musée d’Orsay és a Picasso Múzeum ikonikus műtárgyai mellett a Magyar Nemzeti Múzeum 23 különleges tárgyát is megtekinthetjük, például a szkíta aranyszarvast, Liszt Ferenc portréját és a pesti óriás Sztálin-szobor kezét 1956-ból. Szakmai nap keretében mutatták be az érdeklődőknek, hogyan működik ez a különleges tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum ingyenes, digitális kiállítóhelyén.

2022. 08. 24. 10:00
null
Fotó: Schumy Csaba [email protected] +36309645813
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitrinek helyett egy óriási kivetítő, VR-szemüveg és tablet segítségével kapjuk meg a múzeumi élményt a francia ötlet alapján létrehozott Micro-Folie Digitális Múzeumban. A Versailles-i kastély, a Pompidou központ, a Louvre, a Nemzeti Picasso Múzeum, a Quai Branly Musée – Jacques Chirac Paris Philharmonie, RMN – Grand Palais, Univer­science, Festival d’Avignon Institut, du Monde Arabe National de Paris, ­etLeér Musée d’Orsay részvétele mellett a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből is láthatunk tárgyakat. A kiállításnak összművészeti kitekintése is van, hiszen a képzőművészet mellett a dizájn, az építő- és előadó-művészet és a tudomány egyaránt helyet kap ebben a térben. 

A digitális tárlat látogatói a nagy felbontású, digitalizált fényképeken, térhatású fotókon és videófelvételeken olyan részleteket szintén megfigyelhetnek, melyekre élőben aligha lenne lehetőségük. A tableten, melyet mindenki maga kezel, megállíthatják a számukra érdekesnek látszó képnél a bemutatót. 

Különleges információkat tudhatnak meg a művekről, alkotókról egyaránt. Mi több, egy kis játékra is van lehetőség, hiszen puzzle formájában is beállítható a nézőnek tetsző alkotás a tableten, ami azonnal kirakható. Jelenleg 13 nyelven érhető el az ismertető szöveg.
A szakmai napon elmondták, hogy olyanok szintén betérnek a konténerbe, akik még életükben nem jártak múzeumban, és csodálják a műkincs-világválogatott műtárgyait. A tárlat nagy sikert arat – nemcsak a pesti belvárosban, de a nagy fesztiválokon egyaránt. A hihetetlenül gazdag anyagból sokféle virtuális kiállítás rendezhető, könnyű alkalmazkodni a közönség igényei­hez. Jöhetnek óvodások, egyetemisták vagy a történelem iránt érdeklődő felnőttek,

 

a Micro-Folie virtuális ­múzeum mindenki számára tud újat és izgalmasat mutatni. Egyszerre nyolc fő tartózkodhat a helyiségben. Szeptember 19-ig várják az érdeklődőket 

az Erzsébet téren, mindennap 10 és 18 óra között ingyenesen látogatható a kiállítás. A látogatók egy tízszázalékos kupont is kapnak a Magyar Nemzeti Múzeumba szóló jegyek vásárlásához.
A Micro-Folie Digitális Múzeum megnyitóján elhangzott, hogy van még egy jelentős vonzata a budapesti konténerkiállításnak. Kiemelték: a tárlat a fiatalok által sűrűn látogatott téren található, és ez azt jelenti, hogy kiléptek a múzeumi térből. Ennek célja, hogy azokat, akik megnézik a konténer csodáit, meggyőzzék róla: érdemes be is lépni egy-egy múzeumba. Mint mondták, a magyar muzeológiának is az egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek legyenek megszólítani a legfiatalabbakat, képesek legyenek kinevelni a következő évtizedek múzeumba járó közönségét.

Borítókép: A virtuális tárlat (Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.