Ősi kirgiz eposz Budapesten

Kirgizisztánt leginkább a 7000 méter fölé vágyó hegymászók ismerték az elmúlt évtizedekben, pedig az egykori szovjet tagköztársaság elképesztően sokszínű és vad természeti látnivalóival az egész régió igazi gyöngyszeme. A kirgiz-magyar kétoldalú kapcsolatok történetében először tartják meg Magyarországon augusztus 11. és 14. között a Kirgiz Köztársaság Kulturális Napjai rendezvényt.

2022. 08. 11. 6:36
null
Forrás: youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kirgizisztánban a Tien Shan, azaz Mennyei hegyek  –  így nevezik Belső-Ázsia és egyben a Föld egyik legnagyobb összefüggő hegyvonulat-rendszerét– mintegy 2500 kilométer hosszan húzódik Közép-Ázsiában. Csak a rövid nyarak idején merészkednek fel a nomád kirgizek, lovaik segítségével. Hasonlóan élnek itt, mint őseink is tették. Jurtában, állatokat legeltetve, vándorló életmódot folytatva. Itt található a 3000 méteren fekvő Song Kul tó, de lenyűgözőek kanyonjai, tengerszemei is. 
Talantbek Kushchubekov, a Kirgiz Köztársaság magyarországi nagykövete lapunk érdeklődésére elmondta, hogy 

a kirgiz-magyar kétoldalú kapcsolatok történetében először, valamint országaink diplomáciai kapcsolatának 30. évfordulója jegyében tartják meg Budapesten a Kirgiz Köztársaság Kulturális Napjai rendezvényt, melynek ünnepélyes megnyitója csütörtökön lesz a Budapest Music Centerben. 

A programot a 2022-től 2025-ig tartó időszakra szóló kétoldalú együttműködési ütemterv keretében rendezik meg, mely a Kirgiz Köztársaság Külügyminisztériuma és a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium között született. Az ütemtervet Szijjártó Péter, idén május 3-án Kirgizisztánba tett hivatalos látogatása során írta alá. 
 

A megnyitó során egy gálaműsor keretében a közönséget a kirgiz „Kambarkan” folklór-néprajzi együttes műsora, népdalénekesek, komuz zenészek, manaschi és divatbemutató várja. Emellett a kirgiz művészek és kézműves mesterek munkáiból kiállítások tekinthetők meg a helyszínen. A komuz a kirgiz zenében alkalmazott ősi húros, pengetős hangszer. A „Manas” a kirgiz eposztrilógia-irodalom klasszikus központi eleme, és ennek egyes részeit gyakran szavalják a kirgiz ünnepségeken a Manaschi eposz mondói. A manaschiak dallamos éneklésben mesélik el a mesét, hangszerek nélkül. A Manas eposz monumentális kollektív irodalmi alkotás, amely a kirgizek szóbeli hagyományából ered, a Tien Shan- hegységben jelent meg. A Manas eposzt néhány éve az UNESCO felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének Kirgizisztánra vonatkozó reprezentatív listájára.


A Kulturális Napok látogatói tájékoztató brosúrákat, turisztikai utazási videókat nézhetnek meg, valamint meglátogathatják a Kirgiz Köztársaságról szóló színes, angol nyelvű szóróanyagokkal ellátott standokat. A kirgiz delegáció élén a Kirgiz Köztársaság kulturális, tájékoztatási, sport és ifjúságpolitikai minisztere A. Zhamankulov áll.

Borítókép: A kirgiz Kambarkan folklór-néprajzi együttes műsora (Fotó: Youtube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.