Utolsó óra a rádióban

Közös műsorral tiszteleg a 91 éves néprajzkutató, Andrásfalvy Bertalan munkássága előtt a közmédia és a Hagyományok Háza. A Kossuth rádió Hajnali – Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsorának a jövő heti adásaiban Andrásfalvy Utolsó óra gyűjtéssorozatának felvételeiből mutatnak be válogatást.

Magyar Nemzet
2022. 08. 13. 15:20
Forrás: Janus Pannonius Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrásfalvy Bertalan családja Erdélyből származik, ezért a fiatal néprajzkutatót erős szálak kötötték az archaikus népi élet elemeit erősen őrző közösségekhez. Közvetlenül az 1956-os forradalom előtt járt először Moldvában, és ott ismerkedett meg a néprajzkutató Kallós Zoltánnal, akivel életre szóló barátságot kötött. 1961-től – amint ismét lehetővé vált a határ átlépése –, rendszeresen járt erdélyi gyűjtő utakra, de megfordult Moldvában és a Felvidéken is. Itthon Dél-Baranyában és a Sárközben tanulmányozta a magyar mellett a nemzetiségek népi kultúráját. 

Tudományos munkájával, közösségteremtő erejével részese lett a 70-es évek elején induló táncházmozgalomnak is. Néprajztudósként felbecsülhetetlen értékű hangfelvételeket készített, előadásokat tartott, s olyan intézményeket hozott létre, melyekkel hozzájárult a táncházi kultúra létrejöttéhez. 

1989–1990 között a Janus Pannonius Tudományegyetem docense volt. Részt vett az egyetem Néprajz- és Kulturális Antropológia Tanszékének megszervezésében, amelynek tanára, majd később tanszékvezetője volt. Andrásfalvy Bertalan 1979 óta tevékenyen is részt vállalt a magyar politikai életben. Az első szabad választásokon egyéni jelöltként bejutott az Országgyűlésbe. 1990-ben ő lett a rendszerváltás utáni első művelődési és közoktatási miniszter. 

A Kossuth rádió Hajnali – Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsorának a jövő heti adásaiban a tartalmas életútnak és a gazdag gyűjtőmunkának az eredményeit ismerhetik meg a hallgatók. 

Borítókép: Andrásfalvy Bertalan (Fotó: Janus Pannonius Múzeum)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.