időjárás 7°C Elza 2022. december 1.
logo
Hamarosan elkészül a monumentális totemszobor

A ragyogó szarvas

Rácz András
2022.09.07. 11:51 2022.09.07. 15:07
A ragyogó szarvas

Hamarosan új szoborral gyarapodhat Budapest. A tervek szerint a közeljövőben égbe szökellő aranyszínű Csodaszarvas áll majd az egykori Postapalota kertjében.

A készülő Csodaszarvasról már az év eleje óta lehet tudni. A nyilvánosságra került koncepcióterv szerint 

legfontosabb ősi totemünk, amely állatalakban jelenik meg, hasonlóan a turulmadárhoz. A magyar mitológia legismertebb alakja,  földi és égi szféra összekötője, az egység szimbóluma, irányt mutat a nemzetnek.

A dokumentációból az is kiderül, hogy a szobrász archaikus formában, de kortárs eszközökkel dolgozik, a szarvasmotívumot a pedig az úgynevezett zöldhalompusztai leleteken található ábrázolások inspirálták. 
A szoborkompozíciót monumentálisra álmodta meg az alkotó. A talapzatként megjelenő bronzszikla 9,6 méter hosszú és 6,5 méter magas, a rajta álló Csodaszarvas szobor 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú lesz.
Az alkotás folyamatáról időről időre Facebook-posztot tesz közzé Szőke Gábor Miklós, akinek nevéhez egyébként olyan szobrok is kötődnek, mint a Fradi- pálya előtti monumentális sas, a vadászati világkiállításra készült hatalmas agancskapu vagy a Postapalotában megnyílt Pénzmúzeum új bejáratánál álló vagy inkább száguldó aranyvonat.


A nyáron, július 21-én posztolt fotón a bronzsziklát láthatták az érdeklődők, az augusztus 16-án közzétett képen pedig már a csaknem befejezett szarvas látszik. 

 

A minap közzétett képe szerint pedig egy látványterv arról, hogyan is néz majd ki a végleges helyre felállított szobor. 
 

 

A képekhez azt írta az alkotó: 

Így fog kinézni a Csodaszarvas-szobrom, amely az egykori Posta – ma már Buda Palotaként ismert gyönyörű szecessziós épület kertjéből emelkedik majd hamarosan az égbe. A magyarok lélekvezető állatát egy bronzszikla tetejére képzeltem el, hogy szarvasteste – amelyet több ezer bronzlemezből hajlított „aranyszőr lemezből” alkottam meg – egybefonódjon az éggel, és éjszaka csillagképként ragyogjon.

Borítókép: A készülő szarvasszobor (Fotó: Facebook)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.