A sanzon különleges hangú énekesnője

Ma tartja évadnyitó rendezvényét az Udvari Kamaraszínház a budapesti játszóhelyén, az altemplomban. Az esten Orbán Bori dzsessz- és sanzonénekesnő Virage de Piaf nevű zenekarával lép fel, az évadnyitó koncerten sanzonokat, bossa novákat és kezdeti hot dzsessz zenéket adnak elő. A zenés estet Kelecsényi László nyitja meg.

2022. 09. 09. 9:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kanizsai Udvari Színház 2002-ben alakult, és elsősorban Magyarországon tevékenykedő, délvidéki gyökerű társulat. Honlapjukon olvasható, hogy olyan korabeli eseményeket kutatnak fel a magyar múltból, amelyek alkalmasak rá, hogy színvonalas művészi előadások szülessenek belőlük. A magas művészi színvonal mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a történeti hitelességre is, történészek, kutatók bevonásával folyik a munka. 

Trianon előzményei és következményei kiemelt helyet foglalnak el érdeklődési körünkben. Céljuk elsősorban a gondolatébresztés, másodsorban a szórakoztatás. A határon túli és a szórványban élő magyarsághoz is eljuttatják előadásaikat.

Színházuk számos kitüntetést mondhat magáénak: 2016-ban megkapták A világ magyarságáért elismerést. Andrási Attila író-rendező 2018-ban – többek között az Udvari Kamaraszínháznál végzett művészeti tevékenységéért – kiérdemelte a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat elismerést, 2020 márciusában pedig a Jászai Mari-díjat. Kálló Béla, a társulat vezető színművésze 2019-ben kapott Jászai Mari-díjat.

Orbán Bori énekesnő a társulatnak is tagja, 2019-ben nyert felvételt a Pesti Magyar Színiakadémiára, majd a Thália Tanoda növendéke lett. Először a Fehér Szarvasban kapott szerepet 2020-ban, majd az Anjou című előadásban játszotta Nápolyi Johannát.

 Orbán Bori a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában hét éven keresztül Szvorák Katalin tanítványa volt. Ezt követően a váci Pikéthy Tibor Konzervatóriumban jazz–ének szakon végzett. Gyerekként évekig énekelt a Kecskés Együttesben. Lassan tíz éve különböző formációkban ad koncerteket.

A sanzon mellett közel áll hozzá a dzsessz korai műfaja, továbbá a bossa nova és a tangó.

 Állandó kísérője zongorán Pánczél Kristóf előadóművész, akivel Magyarországon belül és határon túl is rengeteg koncertet adnak. A fiatal énekesnő színpadon már eljátszotta a világhírű sanzonénekes, Edith Piaf szerepét. Úgy tartják, hangja felidézi azt a kort, amikor ez a műfaj mindent elmondott az érzelmek, a szeretet és a szerelem világáról.

 A magyar sanzonok közül Karády Katalin dalait dolgozta fel, és a Bajor Gizi Színészmúzeumban mutatta be először a válogatást. 

Később, kiegészülve Péter Zsolttal és Dániel Gáborral, a műsort előadhatták a Ludwig Múzeumban rendezett 120 éves a magyar film vernisszázsán. A műsorral azóta is járják az országot a Köszönjük, Magyarország! pályázat segítségével. 

Első lemeze tavaly jelent meg Ma chanson címmel, amelyet Miquéu Montanaro írt, a Kaláka Kiadó adott ki.

Borítókép: Orbán Bori énekesnő és állandó zongorakísérője, Pánczél Kristóf (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.