időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo
Kortárs képzőművészek kiállítása Tatán, a török kori átjáróban

„Egy kis világ maga”

Bényei Adrienn
2022.09.11. 18:30 2022.09.13. 08:37
„Egy kis világ maga”

Az Öreg-tó partján álló tatai vár leglátványosabb középkori épületeink közé tartozik, sokak kedvelt kirándulóhelye. A vár épületében 1954 óta működik a Kuny Domokos Megyei Múzeum. Az erődítmény néhány helyiségébe viszont csak kivételes alkalmakkor térhet be a látogató. Ez utóbbiak közé tartozik a török kori átjáró, amely egy rusztikus kövekből épült boltozatos folyosó. Jelenleg különleges kiállítási térként működik, ahol idén huszonhat kortárs művész alkotásai láthatók.

A Kuny Domokos Múzeum szervezésében tizedik alkalommal nyílt meg a Barlang/Grotta kiállítás, a hagyományos kortárs paletta a Tatai vár török kori átjárójában szombaton.

Az eseményen Michl József, Tata polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kövesdi Mónika művészettörténész nyitotta meg a kiállítást. 

Az idei Grotta a Petőfi-emlékévhez kapcsolódó programsorozat része, ugyanis az emlékév lehetőséget biztosít kortárs képzőművészeti kiállítások támogatására is. A pályázati kiírásban szerepelt az idei kiállítás alcíme: „Egy kis világ maga.” Az alcím Petőfi Sándortól vett idézet, amely az otthon és a haza fogalmainak értelmezésére, érvényességére kérdez rá. 

Válaszokat vártak a haza, a szabadság és kötődés fogalmaira, szívesen látták a témára bármilyen formában reflektáló alkotásokat, a külső és belső táj képeit is.

A Barlang/Grotta kiállítás kurátorai Kövesdi Mónika művészettörténész és Kammerlohr-Kováts László képzőművész tíz éve gondolták ki, hogy a barlangként is meghatározható helyszínre tematikus pályázatot hirdetnek fiatal képzőművészeknek. 

A kiállításra negyven évnél fiatalabb képzőművészek és művészeti egyetemek hallgatói jelentkezhetnek többek között festménnyel, grafikával, szoborral, installációval. A korábbi kiállítók meghívottként szerepelhetnek korhatár nélkül. Minden évben más-más téma köré szerveződik a kiállítás.

– Ez az év attól különleges, hogy tizedik alkalommal rendezzük meg ezt az országos, kortárs művészeti bemutatót, amelyen olyan fiatal alkotókat és új tendenciákat tudtunk bemutatni, amelyek nyomán betekintést nyerhetünk korunk művészetének trendjeibe, áramaiba

– mondta Kövesdi Mónika a Grotta megnyitóján. Az Egy kis világ maga alcímmel kapcsolatban a Kuny Domokos Múzeum munkatársa elmondta:

– Az idézet értelmezése lehetőséget ad arra, hogy a világunkra való reflektálást, világértelmezést, az otthon értelmezéseit láthassuk a falakon, külső és belső tájak megjelenítésén keresztül. 

A kiállító művészek: Éles Bulcsú, Gábor Béres Éva, Gollowitzer Szabina, Gombos Zsófi, Görözdi Lilla, Görözdi Rita, Helmeczi Zsuzsanna, Jónás Péter, Kajos Anna Zsófia, Kammerlohr-Kováts László. Kelemen Dénes Lehel, Kerese Zsolt Milán, Kondász Eszter, Korbuly Ági, Kováts Nikolett, Lévai Ádám, Mórocz István, Nedves Péter Barnabás, Ozsvát Sára, Petró Petra, Sebestyén Ákos, Sibitka Anna, Szabó Andrea, Tánczos György, Tóth Norbert, Varga Bálint.

Idén a tizedik Grottát egy másik tárlat is követi majd, szeptember 25-én a vár falai között a korábbi évek tizenhét Grotta-díjazott művészének munkáiból a Grotta Plusz ünnepi, jubileumi tárlata nyílik meg. 

A 2022-es Grotta díjazottja Sibitka Anna lett, aki ezzel lehetőséget nyert egy önálló kiállítás megrendezésére a tatai múzeumban.

Borítókép: A kiállítás egy részlete (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.