Egy különleges nap a Karinthy Színházban

Két magányos ember minden előítéletük és fájdalmuk dacára vonzalmat érez egymás iránt és életre szóló leckét adnak egymásnak az életről, az élni akarásról.

Magyar Nemzet
2022. 10. 14. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmbeli történet a fasizmus csúcsán lévő Rómában játszódik, azon a történelmi napon, amikor Mussolini és Hitler találkozót adott egymásnak egy hatalmas népünnepély keretében. 

Az annak idején kultikussá vált, olasz tabudöntögető és provokatív filmklasszikusban a két moziikon, Sophia Loren és Marcello Mastroianni nagyszerű színész játékát csodálhatjuk. 

A november 24-től a Karinthy Színházban látható darabban Dobó Kata, Réti Barnabás és Nagy Mari varázsolja elénk ezt a nem mindennapi történetet, amely rengeteg tanulsággal bír napjainkban is.

A színpadi előadást Magyarországon először a Budapest Playhouse mutatta be, melynek vezetői, Iványi Árpád és Réti Barnabás régi barátságot ápoltak Karinthy Mártonnal. 

A Budapest Playhouse alkotói a klasszikus, egyetemes történetmesélés hívei, de igazi úttörők a maguk világában. Önálló, független produkciós műhelyként kezdték 15 éve, számos ősbemutatóval, de 

ők újították meg először a hagyományos állami, augusztus 20-i tűzijátékot is két éve, dramatizált show-vá emelve a megszokott látványosságot.

A fiatal színpadi alkotópáros először Stephen King Tortúráját mutatta be (szintén magyar ősbemutatóként) Balázs Andival az akkori Bakelit stúdiójában, amikor 

Karinthy Márton igazgató felfigyelt rájuk, és meghívta saját színházába a produkciót. 

– Annak idején Karinthy Marci nagyon elismerően beszélt a produkcióról a 6színbeli főpróba után, de minden más előadásunkat is nyomon követte – mesélte Iványi Árpád rendező.

A színházi gondolkodásunk nagyon sokban egyezett Marciéval, ő is az örök polgári színház híve volt, ahol a közönség egyszerűen és autentikusan megkap egy történetet, karizmatikus színészek tolmácsolásában, rendezői sallangok nélkül, ahogyan a szerző megírta a darabot.

 

A szereplőknek ki kell állniuk önmagukért és lelki értelemben válnak legyőzhetetlenné azzal a bátorsággal, amit képviselnek. Ez egy mindannyiunknak szóló üzenet – emelte ki a darabok főszereplője és fordító-dramaturgja, Réti Barnabás. 

A Budapest Playhouse egyik fő célja, hogy olyan edukáló, művészi értékű, de egyben szórakoztató előadásokat hozzunk létre, amik elviszik a nézőt egy másik világba, felemelik a lelket, de mégis rólunk, a jelenről szólnak. 

Az Egy különleges nap és a Fat Pig látszólag különböző stílusú, más korszakban, világban játszódó történetek, de mindkettő központi témája a bátorság, az önazonosság. Úgy érzem, ezek olyan értékek, amelyeknek mi, magyarok különösen híján vagyunk most, és az ilyen történetek segítenek tudatosabban építeni az önértékelésünket – fogalmazott Réti Barnabás.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Szigeti László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.