időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Egy különleges nap a Karinthy Színházban

Magyar Nemzet
2022.10.14. 18:00 2022.10.14. 18:04
Egy különleges nap a Karinthy Színházban

Két magányos ember minden előítéletük és fájdalmuk dacára vonzalmat érez egymás iránt és életre szóló leckét adnak egymásnak az életről, az élni akarásról.

A filmbeli történet a fasizmus csúcsán lévő Rómában játszódik, azon a történelmi napon, amikor Mussolini és Hitler találkozót adott egymásnak egy hatalmas népünnepély keretében. 

Az annak idején kultikussá vált, olasz tabudöntögető és provokatív filmklasszikusban a két moziikon, Sophia Loren és Marcello Mastroianni nagyszerű színész játékát csodálhatjuk. 

A november 24-től a Karinthy Színházban látható darabban Dobó Kata, Réti Barnabás és Nagy Mari varázsolja elénk ezt a nem mindennapi történetet, amely rengeteg tanulsággal bír napjainkban is.

A színpadi előadást Magyarországon először a Budapest Playhouse mutatta be, melynek vezetői, Iványi Árpád és Réti Barnabás régi barátságot ápoltak Karinthy Mártonnal. 

A Budapest Playhouse alkotói a klasszikus, egyetemes történetmesélés hívei, de igazi úttörők a maguk világában. Önálló, független produkciós műhelyként kezdték 15 éve, számos ősbemutatóval, de 

ők újították meg először a hagyományos állami, augusztus 20-i tűzijátékot is két éve, dramatizált show-vá emelve a megszokott látványosságot.

A fiatal színpadi alkotópáros először Stephen King Tortúráját mutatta be (szintén magyar ősbemutatóként) Balázs Andival az akkori Bakelit stúdiójában, amikor 

Karinthy Márton igazgató felfigyelt rájuk, és meghívta saját színházába a produkciót. 

– Annak idején Karinthy Marci nagyon elismerően beszélt a produkcióról a 6színbeli főpróba után, de minden más előadásunkat is nyomon követte – mesélte Iványi Árpád rendező.

A színházi gondolkodásunk nagyon sokban egyezett Marciéval, ő is az örök polgári színház híve volt, ahol a közönség egyszerűen és autentikusan megkap egy történetet, karizmatikus színészek tolmácsolásában, rendezői sallangok nélkül, ahogyan a szerző megírta a darabot.

 

A szereplőknek ki kell állniuk önmagukért és lelki értelemben válnak legyőzhetetlenné azzal a bátorsággal, amit képviselnek. Ez egy mindannyiunknak szóló üzenet – emelte ki a darabok főszereplője és fordító-dramaturgja, Réti Barnabás. 

A Budapest Playhouse egyik fő célja, hogy olyan edukáló, művészi értékű, de egyben szórakoztató előadásokat hozzunk létre, amik elviszik a nézőt egy másik világba, felemelik a lelket, de mégis rólunk, a jelenről szólnak. 

Az Egy különleges nap és a Fat Pig látszólag különböző stílusú, más korszakban, világban játszódó történetek, de mindkettő központi témája a bátorság, az önazonosság. Úgy érzem, ezek olyan értékek, amelyeknek mi, magyarok különösen híján vagyunk most, és az ilyen történetek segítenek tudatosabban építeni az önértékelésünket – fogalmazott Réti Barnabás.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Szigeti László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.