Elkezdődött a tizenkilencedik Budapest Design Week

A hazai dizájnterületek és innováció iránt érdeklődők és a szakma egyedülálló találkozását teszi lehetővé a Budapest Design Week, mely mától egészen október 16-ig várja az érdeklődőket különböző helyszíneken, többek között a Néprajzi Múzeum­ban is. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala általa finanszírozott eseménysorozat nyitóünnepségén ismerhettük meg az idei – immár 43. alkalommal átadott – Magyar Formatervezési Díj, illetve a Design Management Díj nyerteseit.

2022. 10. 07. 6:35
null
Budapest, 2022. október 6. Érdeklődők a Magyar Formatervezési Díj pályázat kiállításán, a Budapest Design Week (BDW) központi tárlatán a Néprajzi Múzeumban 2022. október 6-án. A legrangosabb hazai dizájnszakmai elismerést, a Magyar Formatervezési Díjat idén 43. alkalommal ítélték oda a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium finanszírozásával. Az idei BDW tematikájának fókuszában az építészet és a dizájn együttműködése áll. A központi kiállításnak, illetve számos programnak helyet adó Néprajzi Múzeum mellett Budapesten és több vidéki városban mintegy 150 program várja az érdeklődőket. MTI/Kovács Anikó Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kassai Ferenc grafikusművész, a Magyar Formatervezési Díj bírálóbizottságának elnöke elmondta, hogy termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriákba vártak pályázatokat, ám az erős mezőny miatt a termék és a vizuális kommunikáció kategóriában összesen két-két díjat szavazott meg a bírálóbizottság.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy több mint 130 pályamunka érkezett a kiírásra. Hozzátette, hogy egy rendkívül gyorsan változó, környezeti és társadalmi kihívásokkal egy­aránt teli időszakban állunk, amikor az azonnali helyzetfelismerés, a körülményekhez való alkalmazkodás új megközelítési módok kidolgozását teszi szükségessé.  

– Az adaptáció képessége minden szegmensben elengedhetetlen, amelyhez a különféle szakterületek szereplőinek összefogására van szükség, akik nem egymástól elszigetelten, hanem közösen, szoros együttműködésben dolgoznak egy fenntarthatóbb, élhetőbb és intelligens jövő megalkotásán

 – tette hozzá. Pomázi Gyula hangsúlyozta azt is, hogy a dizájngondolkodás logikáját egyre több cég alkalmazza itthon is. S már csak az említett kihívások okán is felértékelődött az elmúlt években a dizájn, ami egy nyelv ember-ember, a kultúrák közötti kommunikációban is.

A termék kategóriát Nieto Ramón Catmagnet nevű speciális, horgászathoz használt mágneses kioldóeszköze és Laufer Ferenc relief kályhacsempe-kollekciója nyerte. A terv kategória díját a Remion Design Kft. vehette át, a vizuális kommunikáció kategória legjobbja pedig a Fortepan Masters kötet, illetve Boskovitz Oszkár Kadarka betűcsaládja lett. A diák kategóriát Ujváry Berta Zsófia (MOME) Hommage to Rudolf Ujvary című munkája nyerte.

Már hagyományos, hogy különdíjakat is felajánlanak. 2022-ben a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága különdíját Hevesi Annabella Dedas közületi ülőbútor-kollekciójának ítélte oda, míg a minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkársága különdíját Pataki Katalin diák kategóriában benyújtott Talky játékterápiás eszköze kapta. A Magyar Formatervezési Tanács a diák és a termék kategóriában ajánlott fel különdíjat. Az előbbit Sinkovits Zsuzsanna Zsófia Geoform kollekciója, míg az utóbbi Égi Marcell If Jewel ékszermárkája nyerte el. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Lelkes Péter, Papp Zsolt, Bálint Zoltán, Vigh Balázs és Hory Péter közös munkáját díjazta.

A 2009-ben életre hívott Design Management Díj a dizájnmenedzsment-szemléletet kiválóan alkalmazó szervezeteket ismeri el. A mostani mezőnyben Mórucz István kisvállalkozása, a Panyolium gyümölcsfeldolgozó emelkedett ki. A Herendi Porcelánmanufaktúra és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által felajánlott Excellence különdíjat pedig a Co & Co Designcommunication Kft. vehette át. Elismerő leveleket kapott továbbá a budafoki Kultikum kortárs művészeti színtér, illetve a Vates ruhamárka is.

A 2022. évi dizájnhét központi tematikája a találkozások terei, amely az építészet és a dizájn érintkezési pontjait mutatja be kiállításokon, műhelyfoglalkozásokon, valamint szakmai konferenciákon. A nyertes, illetve a tárlatra kiválogatott dizájnmunkákat október 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Néprajzi Múzeumban.

Borítókép: a kiállítás (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.