Dalok Pál apostol leveleiből

A Pál apostol – Dalok Pál levelei szerint című estet láthatjuk vasárnap 18 órakor a Deák téri evangélikus templomban. A dalokat Gryllus Dániel énekli, kísérik: Szirtes Edina Mókus brácsán, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák. A több mint harmincéves dalsorozat történetébe pillantunk be Gryllus Dániel összefoglalója alapján, a sorozat témáját, ikonikus szereplőit és a koncertek helyszíneit is említve.

2022. 11. 04. 7:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pál az ősegyház történetének egyik legfontosabb személyisége, aki Jézus kereszthalála után néhány évvel lett keresztényüldözőből kereszténnyé és apostollá, az I. század legeredményesebb térítője volt. Élete utolsó 16 esztendejéből 13 levelet ismerünk, amelyek ma éppúgy időszerűek, mint kétezer évvel ezelőtt. Köztük a legfontosabbnak tartott, A rómaiakhoz című, amelyben elsőként dolgozza ki a keresztény egyház csaknem teljes dogmarendszerét. 

A levelek üzenetét elevenítette fel Sumonyi Zoltán megzenésített verseivel Gryllus Dániel 1991-ben.

A koncert bemutatóján Gryllus Dániel és Halmos Béla adta elő a dalsorozatot a kőbányai evangélikus templom alagsori termében, majd több száz előadást játszottak itthon és a környező országok magyarlakta területein, főleg templomokban. Gryllus Dániel így nyilatkozott korábban: 

1991-ben mutattuk be Pál apostol levelei alapján írott dalainkat először. Azóta közel kétszázszor adtuk elő. Játszottuk díszes katedrálisban és fehérre meszelt falú kis templomokban. Énekeltük színházban, stadionban, ifjúsági táborban, itthon és a szomszédos országok magyarlakta vidékein. Számtalan szép emlék fűződik ezekhez a hangversenyekhez, de egy mindig változatlan: valahányszor a dalsorozatot lezáró imához érünk, megérint bennünket Pál évezredeken át is ható életműve, írásaiból megelevenedő személyisége, kisugárzása, mártíromsága. Ki volt ez az ember, honnan volt ereje mindezt véghezvinni?

 – kérdezi az előadó.
Bővült a hangzás, amikor Ferenczi György és a Rackajam muzsikusai kapcsolódtak hozzájuk. Az előadás ebben a formában, a győri Öt templom fesztiválon hangzott el először 2008 szep­temberében. Az új hangszerelés új lendületet adott az előadásnak, a kétezer éves gondolatok a majd húsz éve megfogalmazott dalokban a XXI. század elejének hangján szólalnak meg, ezzel is kiemelve az apostol tanításainak ma is változatlanul ható érvényességét. Húsz évvel az első Pál apostol lemez megjelenése után az újrahangszerelt dalokból új felvételeket készítettek, amely a Pál apostol – Utazás téren, időn és hangokon át című könyvvel együtt jelent meg 2011-ben. A könyvet Süveges Gergő szerkesztette, és ő készítette azokat az interjúkat, amelyek sokfelől közelítik meg Pál apostol korát, életét és személyiségét.
 

A megszólalók más-más szempont alapján világítják meg Pál alakjának különböző oldalait, elemzik hatását. Az első részben teológusok, zsidó rabbi, történész, jogász, irodalmár, művészet- és zenetörténész, pszichológus, jelképek és mítoszok ismerői mondják el gondolataikat. A kötet második részében a versekről, dalokról, koncertekről és a hangszerelésről beszélnek azok, akik részesei voltak a dalsorozat létrejöttének, terjedésének, újragondolásának. Érzésekről, indíttatásról, munkamódszerről, ihletről, ajándékozásról szólnak ezek a beszámolók.

A könyv és az új CD bemutatója 2011 októberében volt a Művészetek Palotája hangversenytermében.
2013 nyarán meghalt Halmos Béla. Fájdalommal élték meg barátjuk elvesztését, és szinte lehetetlennek érezték a folytatást, hisz az előadás meghatározó része volt Béla brácsajátéka. Nem is próbálkoztak az ő stílusában muzsikáló utóddal. Szirtes Edina Mókust kérték fel, aki örömmel csatlakozott hozzájuk és új, világzenei hangokat, levegőt hozott az előadásba. Vele először a Harkányi Szabadegyetemen adtak elő a koncertet. 2015 szeptemberében a Kálvin téri református templomban tartottak jótékonysági koncertet a Makovecz Imre elképzelése alapján épülő pesterzsébeti református templom javára. A Deák téri evangélikus templomban vasárnap is ebben a formációban láthatjuk-hallhatjuk az ikonikus előadást.

Borítókép: Gryllus Dániel (középen) és zenésztársai (Fotó: Marosi Veronika)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.