időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo
Nemzetközi díjat kapott az M5 kulturális csatorna történelmi drámája

Egy sötét időszak élethelyzetei

Bényei Adrienn
2022.11.30. 06:44 2022.11.30. 08:09
Egy sötét időszak élethelyzetei

A világ egyik legrangosabb szakmai seregszemléjén, az ABU Prizes tévédráma kategóriájában lett első helyezett az M5 kulturális csatorna Elveszett idők első évadának Hinni című epizódja. A politikai rendőrség túlkapásait, egy március 15-re készülő hivatalnok halálra verésének történetét mutatja be az epizód, melyet a kategória legkiemelkedőbb alkotásának választott a szakmai zsűri. A nívós elismerést Újdelhiben adta át a szervezet tegnap.

A kategórianyertes Hinni című epizód a rendőri brutalitáson túl a diktatúra elnyomó, ellentmondást nem tűrő hatósági berendezkedését is bemutatta. Egy olyan korszakot ábrázol, amelyben a valóság és a bíróságon elmondottak köszönő viszonyban sincsenek egymással, a tárgyaláson pedig abszurd vallomások váltják egymást, amelyeket az ügyész alákérdezése legitimál.

A történelmi dráma tematikáját, így a magyar történelem fordulópontjainak, terhelt időszakainak bemutatását izgalmas és díjazandó vállalásnak ítélte a nemzetközi zsűri.

Az ázsiai–csendes-óceáni régió legrangosabb elismerését videóüzenetben köszönte meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelési Alap (MTVA) nevében a stáb részéről Bán János, az M5 csatornaigazgatója, Merkl László, az Elveszett idők forgatókönyvírója, valamint Nagy István, a történelmi dráma rendezője. – A nyolc epizódból álló antológiasorozatunk dramatizált élethelyzetek felmutatásával idéz fel egy sötét időszakot – hangsúlyozta Bán János.

Úgy gondoljuk, hogy az ezekkel a művészi eszközökkel megragadott epizódok olykor többet mondhatnak el a Kádár-kor valóságáról, mint sok alapos és részletes történészi elemzés, egyszerűen azért, mert mélyen emberi, ma is átélhető történetek formájában beszéljük el az általunk fontosnak tartott eseményeket. A sorozat szakmai sikere igen biztató abból a szempontból is, hogy az MTVA berkein belül rendelkezünk olyan felkészült, kreatív alkotókkal, akikkel a csatorna küldetésének megfelelő tartalmakat tudunk előállítani a jövőben is

– mondta Bán János, hozzátéve, hogy az M5 számára kiemelt jelentőségű, hogy hagyományos műsorain túl tévéfilmes, dramatizált produkciókkal is erősítheti a magyar történelem különböző korszakai­nak jobb és teljesebb megértését.

Az Elveszett idők rendezője, Nagy István elmondta: a nemzetközi díj bizonyíték arra, hogy a magyar történelem terhelt időszakai – így a Rákosi- vagy éppen a Kádár-rendszer – még egyetlen rövid epizód formájában is általánosan értelmezhető drámai tételekkel, tanulsággal és katarzissal szolgálhatnak a külföldi közönségnek is. Merkl László, a dráma forgatókönyvírója a filmsorozat hazai oktatásban való megjelenésének fontosságát emelte ki. – A Nemzeti Emlékezet Bizottsága lehetőséget látott a kisfilmekben arra, hogy a magyar történelem ezen sötét korszakát az M5 a saját gyártású drámájával illusztrálja, mutassa be. Az egyes epizódokat általuk delegált történész szakértőkkel visszük el majd az iskolákba, rendhagyó tanórákra is – mondta a forgatókönyvíró.

Borítókép: Jelenet a műsorból  (Forrás: MTVA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.