Magyaródy Szabolcs kapta idén az Európa-érmet

Magyaródy Szabolcs küldetésének tekintette és tekinti, hogy a magyar újkori történelem tényeit ismertesse az angolszász értelmiségi, politikai körökben, főleg a sajtóban. Tapasztalata szerint ugyanis a Trianonban magyar területekhez jutó utódállamok jelentős erőforrásokat nyitnak avégett, hogy az ő érdekeiknek megfelelő értelmezések, gyakran hamisítások terjedjenek el a nyilvánosságban – olvasható a Gondola cikkében.

Forrás: Gondola2022. 11. 15. 8:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar újságírás doyenje, Magyaródy Szabolcs Kanadában élő 98 éves újságíró kapta az idei Európa-érmet – tájékoztatta a sajtót Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke. Magyaródy, a tengerentúlon alkotó kiválóság az idén nem tudott Magyarországra utazni, ezért a kitüntetést küldeményként vette át hamiltoni otthonában.

Magyaródy Szabolcs küldetésének tekintette és tekinti, hogy a magyar újkori történelem tényeit ismertesse az angolszász értelmiségi, politikai körökben, főleg a sajtóban. Tapasztalata szerint ugyanis a Trianonban magyar területekhez jutó utódállamok jelentős erőforrásokat nyitnak avégett, hogy az ő érdekeiknek megfelelő értelmezések, gyakran hamisítások terjedjenek el a nyilvánosságban. Ennek ellensúlyozására ő maga, Magyaródy Szabolcs, illetve az általa szervezett, nagyrészt öregcserkészekből álló csapat évtizedeken át könyveket, tanulmányokat fordított, adott ki és juttatott el főként nagyobb egyetemi könyvtárakba és másoknak, illetve írt elemzéseket, esszéket a valós történésekről, ez utóbbiakat nagyrészt a világhálós sajtótermékek számára. És teszi ezt a főként tengerentúli csapat mind a mai napig. Ezt a világon egyedülálló agytrösztöt Hunyadi Mátyás Munkaközösség néven ismerjük.

A kitüntetett újságíró az Európa-éremmel és az oklevéllel hamiltoni otthonában (Fotó: Preshaz.eu)

Az Európa-érmet az idén a 25. – jubileumi – alkalommal adták át, eddig a magyarok mellett angol, lengyel, német, horvát újságíró is megkapta, eljutott határon túl alkotó magyarokhoz Svájcba, a Felvidékre, Kárpátaljára, a Délvidékre, Székelyföldre, Ausztriába is. A tengerentúlra – Kanadába – most először érkezett el Ligeti Erika szobrászművész alkotása, az Európa-érem, és a Vincze László papírmerítő mester által készített oklevél.

Magyaródy Szabolcs laudálása

A magyarság külföldi hírnevének javítása, ellenfeleink propagandájának ellensúlyozása, idegen kormányok, egyetemi tanárok felvilágosítása. A Magyar Külügyminisztérium és a magyar lobbicsoportok munkáját is hatásosan kívánjuk előkészíteni és angol nyelvű szakirodalommal támogatni – tudtuk és felkérésük nélkül.

Ez annak a Hunyadi Mátyás Munkaközösségnek a célja és tevékenysége, amely Magyaródy Szabolcs vezénylete alatt tevékenykedik sok évtizede.

Több mint százhúszezer kötetet és CD-t ajándékoztak (főként) amerikai egyetemi, államvezetési, kutatóintézeti és média könyvtáraknak, valamint történészeknek és diplomáciai képviseleteknek. 2oo4-ben terjesztették ki működési területüket, Magyarországra, az EU-ra és a Távol-Keletre. Az eddig kapott, beszerzett, kiadott könyveik nagykereskedelmi értéke jóval több, mint egymillió amerikai dollár.

Annak idején részt vettek a csehek által bebörtönzött Duray Miklós érdekében folytatott levélírási akcióban.

Honlapjukon 200, teljes hosszában olvasható és letölthető angol nyelvű könyv és 40 esszé jelent meg. Eddig sok százezer alkalommal nézték meg érdeklődők a glóbusz sok szegletéből.

Elérik azokat a kormányzati helyeket, ahol az általuk szolgáltatott tájékoztatást fel is használják.

A nyugati magyarság lobbimunkájában is részt vesznek. A munkaközösség tagjai önkéntesek, fizetést semmiféle jogcímen nem kaphatnak. Akcióikat a kanadai és amerikai magyar, főként kisnyugdíjasok támogatásából tarják mozgásban.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: a kitüntetett újságíró az Európa-éremmel és az oklevéllel hamiltoni otthonában (Fotó: Preshaz.eu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.