Horvai István rendezőre emlékeznek születésének 100. évfordulóján

Horvai István (1922-2004) rendező, színházigazgató születésének századik évfordulóján tanítványaival és munkatársaival idézik fel gazdag életpályáját december 15-én 15 órától az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Krisztina körúti épületében.

Magyar Nemzet
2022. 12. 11. 16:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvai István rendezői tanulmányait 1948-1949-ben a leningrádi színházi intézetben végezte. Hazatérése után az Úttörő Színház főrendezője, majd igazgatója; 1949-1951 között a Színház- és Filmművészeti Szövetség titkáraként a magyar színházi élet befolyásos alakja lett. A művészt 1951-ben kinevezték a Madách Színház élére. Az 1956-os forradalom napjaiban  sztálinizmus vádjával  megfosztották igazgatói tisztségétől. Pályáját Debrecenben, Miskolcon, a Nemzeti Színházban, a Fővárosi Operettszínházban folytatta. 1962-ben szerződött a Vígszínházhoz. Várkonyi Zoltán halála után ő lett a társulat igazgatója. Sikerült megőriznie a Vígszínház szellemiségét, és eredményesen folytatta a megkezdett munkát.
 

Nemcsak a Csehov-művek újraértelmezett színre vitelét kísérte szakmai és közönségsiker, a kortárs magyar drámaírók darabjait is fölényes mesterségbeli tudással, látványosan, hitelesen vitte színre.

Horvai István színészpedagógusként is jelentős munkát végzett, 1949-től 1956-ig, majd 1971-től 1999-ig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

 

A rendező, színházigazgató születésének századik évfordulóján tanítványaival és munkatársaival idézik fel gazdag életpályáját, a beszélgetést Gajdó Tamás színháztörténész vezeti. Az érdeklődőket december 15-én 15 órára várják az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Krisztina körúti épületébe (1013 Budapest, Krisztina körút 57. I. emelet, Körterem).

 

Borítókép: Horvai István (Fotó: szinhaz.hu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.