Megkezdődött a palota főbejáratának rekonstrukciója

A budavári Palotanegyed rekonstrukciójáért felelős Várkapitányság tegnap hivatalosan is átadta azt az új látogatóközpontot a Főőrség épületének tőszomszédságában, amelynek a hagyományos turisztikai információs funkciói mellett fő feladata, hogy makettek, látványtervek és interaktív eszközök segítségével tájékoztassa a nagyérdeműt a Nemzeti Hauszmann-program aktualitásairól.

2022. 12. 20. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban egy különös formájú, könnyűszerkezetes épület tűnt fel az újjáépült egykori Főőrség Hunyadi udvari épülete tőszomszédságában. A házikó leginkább egy tükröződő falú jurtára emlékeztetne, ha alaprajza kerek volna és nem négyszögletes. Állítólag mozgatható, tehát ha a palotarekonstrukció folyamata úgy kívánja, akár át is telepíthetik majd máshová. 

Belsejében információs pult, illetve várnegyed rendezvényeire való jegyvásárlási lehetőség mellett lehetővé válik a Nemzeti Hauszmann-program folyamatban lévő és közeljövőbeli beruházásainak megismerése is. Ebben a szöveges tájékoztatók mellett képernyőkön megjelenő látványtervek, számítógépes animációk, és rekonstrukciós helyszíneket bemutató interaktív számítógépes program segítenek. Aktualitásként kiállítottak két makettet is – egyik a palota északi szárnyát másik az újjáépítendő Büfétermet mintázza –, amelyek a palotafelújításról szóló minapi, legfelelsőbb szintű döntésre reflektálnak.

A tegnapi hivatalos megnyitórendezvényen a királyi palota rekonstrukciójának vezető építésze, Gutowski Robert arról számolt be, hogy befejeződött a palota műemléki tervezésének előkészítése. Ennek keretében különböző levéltárakból az elmúlt években kikutattak mintegy százezer releváns dokumentumot. Idén megtörténtek azok az építészeti és felszín alatti kutatások, diagnosztikai felmérések, amelyek során képet nyertek arról, hogy pontosan hol, milyen beavatkozások történtek a Budapest ostromakor kiégett palotaegyüttes háború utáni átépítése során. 

Ezek ismeretében kezdődött el a palota műemléki tervezése Hauszmann Alajos századfordulós terveit és az egyéb dokumentumokat, fotókat alapul véve. Az építész hangsúlyozta, hogy a rekonstrukció célja, hogy huszonegyedik századi technológiák alkalmazásával és a mai műszaki elvárások szerint, de látványban és minőségben az 1905-ös színvonalat és pompát állítják helyre – miként történt mindez az úgynevezett „pilot projekt”, vagyis a Szent István termet is magába foglaló déli összekötő szárny esetén is. Ahogy Hauszmann annak idején céltudatos következetességgel az ország akkori legjobb mestereit bízta meg a kivitelezéssel, ugyanez a minőségi elvárás ma is alapnak tekinthető a Várkapitányság részéről.

A palota újjászületése az északi oldal rekonstrukciójával folytatódik, amit már most is jeleznek a köré épített állványzatok. Helyreállítják a palota eredeti, Szent György tér felőli impozáns főbejáratát a Hunyadi udvari oldalon lévő rámpával, illetve a hozzá illeszkedő déli épületszárnyban helyreállítják azt a Dunával párhuzamos díszteremsort, amelynél Európában csak a Versailles-i kastélyban található nagyobb. Újra eredeti pompájában tündököl majd a büfégaléria, amelynek látványtervét a látogatóközpontban meg is tekinthetjük.

Az új látogatóközpontra annál is inkább szükség van, hiszen a budai palotanegyed turisztikai vonzereje meglepetésre alig kisebb, mint a pandémia előtt volt. A turisták érdeklődését szemlátomást az építkezések sem csökkentik érdemben.

 A Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, Sikota Krisztina hangsúlyozta, hogy mindebben alighanem szerepe van a már átadott épületek, illetve a másfél év alatt 110 ezres látogatószámot elérő Szent István terem, a hetvenezres látogatottságú A Hauszmann-sztori folytatódik című kiállításnak is, ahogy alighanem hozzájárulnak a folyamatosan megújuló sétautak, az idén átadott liftek, az új utcabútorok, ivókutak és mosdók, valamint az olyan turisztikai attrakciók, mint a Várkapitányság által szervezett tematikus vártúrák, amelyek kiindulópontja is az új látogatóközpont lesz.

Borítókép: a látogatóközpont (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.