Megújuló erdélyi templomok

Két erdélyi templom mennyezetének rekonstrukciója készült el az idén. A magyarókereki és magyarfülpösi munkákról Ament Éva bútorfestő, a Hagyományok Háza oktatója számolt be.

Munkatársunktól
2022. 12. 21. 7:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar díszítőművészet egyedi és különlegesen értékes emlékei a festett kazettás mennyezetek, amelyek ugyan az itáliai reneszánsz hatására terjedtek el a Kárpát-medencében, de itt népművészeti hatásokkal gazdagodva összetéveszthetetlen és meglepően egységes hagyománnyá váltak. 
Elsősorban a református és unitárius templomokban maradt fenn számos lenyűgöző festett mennyezet, illetve a karzati tábladíszítés. A Kárpát-medencében a részben vagy egészben megmaradt mennyezetek száma százas nagyságrendű, ám a többségük igen leromlott, elhanyagolt állapotú, illetve számos olyan templomról tudunk, amelynek kora újkori mennyezetét az idők folyamán elbontották, s jó esetben múzeumi raktárakba szállították el. Ezért rendkívüli öröm minden olyan kezdeményezés, amikor a tradicionális kazettás szerkezetek rekonstrukciói visszakerülhetnek a templomokba. 

 


A magyarfülpösi mennyezetre­konstrukciót az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kezdeményezte. Egy 1642-ben épült templom kazettás díszítését kellett újraalkotni úgy, hogy az eredeti kazetták nagy része egy vihar következtében – a tetővel együtt – megsemmisült. 

Csupán öt eredeti kazetta állt rendelkezésünkre, amiket több mint száz éve adtak el az Iparművészeti Múzeum­nak, majd a Néprajzi Múzeumba kerültek. Jelenleg a darabok a sárospataki Rákóczi Múzeumban láthatók. E kiállított tárgyakat a Néprajzi ­Múzeum tizenegy másik kazettával egészítette ki, de ezek eredete nem igazolt. Munkánk során még egy 1896-os – egy kántortanító által készített – tusrajzra támaszkodhattunk 

– fogalmazott Ament Éva bútorfestő, a Hagyományok Háza oktatója, aki a rekonstrukciót vezette. 

 


A Sárospatakon látható eredeti kazetták nyomán lehetett megalkotni az új mennyezetet, visszafogott színekkel, az eredeti formákat és árnyalatokat követve, hogy a rekonstrukció ne csak jelezze, de amennyire csak lehet, hitelesen tükrözze a templom egykori díszítését.
A festőnő és tíz tanítványa ötvennégy kazetta elkészítése után októberben fejezte be a munkát. Sajnos egyelőre nem világos, mikor veheti birtokba a gyülekezet az újjászülető templomot.

Még nem tudjuk, hogy e kazetták mikor kerülnek a helyükre, mivel az Árpád-kori épület kiemelt műemlék, a tetőzetét nem régen újították fel, s régészeti munkákat is folyamatosan végeztek az Isten házában

 – mondta a művésznő, aki egyúttal azt is közölte, hogy a magyarókereki templom mennyezetét is újrafestették. Ezt a munkát a Kallós Zoltán Alapítvány kezdeményezte, s Ament Éva húsz tanítványával készítette el a tradicionális erdélyi dekorációt. Az ötvenöt kazettából álló mennyezetet december 4-én avatták fel.

Borítókép: Eredeti kazetták nyomán sikerült újraalkotni a mennyezetet (Fotó: Ament Éva)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.