Munkászubbony 1914-ből

A Svenk mai adásában egyebek mellett a legrégebbi fennmaradt magyar filmről lesz szó.

Magyar Nemzet
2022. 12. 03. 14:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokásos témagazdagságán belül ez alkalommal különlegességet is kínál nézőinek a Svenk ma esti műsora. Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet kutatási és gyűjteményi menedzsere mesél arról, hogyan találták meg a legrégebbi magyar némafilmet.

Mielőtt azonban átadnám a szót a szakembernek, hadd mondjam el, hogy a Nemzeti Filmintézet Nemzetközi mozgóképes hungarikakutatási programot indított a magyar és magyar vonatkozású filmtörténeti örökség felkutatására. A program célja, hogy megtalálja és bemutathatóvá tegye a magyar filmkincs elveszett vagy eddig ismeretlen alkotásait. Nos ebben a programban bukkant föl a sokáig elveszettnek gondolt Munkászubbony.

Kurutz Márton a ma este 22.50-kor kezdődő műsor vendégeként elmondja, hogy amikor 2017 legelején előkerült a film a holland archívumok mélyéről, azt hitték, hogy osztrák alkotás, hiszen az amszterdami EYE Filmmuseumban előkerült kópia dobozain és tekercsein a Zigeunerliebe felirat szerepelt, s így azt gyanították, Lehár operettjének történetét tartalmazza. De amint az osztrák filmtörténészek vetettek rá egy pillantást, kiderült, nem az övék. Így került képbe Magyarország, s az alaposabb vizsgálatok, illetve a Hangosfilm.hu filmtörténeti adatbázis alapján sikerült is azonosítani az első magyar játékfilmet.

Az adás vendége arra is felhívja a figyelmet, hogy ez az egyik legkorábbi játékfilm. 1912-ben forgatták az első magyar nagyjátékfilmeket, ez pedig 1914 tavaszán készült. A huszadik vagy a huszonötödik lehet az elkészült filmek sorában, viszont ennél korábbi magyar nagyjátékfilm nem maradt fenn. Vagy legalábbis nem tud róla a filmtörténészek világa.

A munkászubbony sajtóbemutatójára 1915. január 12-én került sor, főszerepét Hegedűs Gyula játszotta, akiről nemcsak utca van elnevezve a Vígszínház mellett, hanem íme, film is készült vele. Másik fontos szereplő Szamosi Elza, aki ugyan rendkívül sikeres operaénekes volt, de itt cigánylányt játszik.

Korabeli plakát a filmről

Mai szemmel nézve is izgalmas, fordulatos cselekményt mutat be

– fogalmaz Kurutz Márton.

A film Földes Imre novellája alapján készült. Az NFI Filmarchívumának leírása szerint: Horvai (Hegedűs Gyula), a gyáros elegánsan berendezett otthonában él feleségével (Hegedűsné Berzétey Ilona) és kislányával (Szakváry Vilma). Békés hétköznapjaikat egy névtelen levél érkezése zavarja meg, mely a gyár munkavezetőjének (Thury Elemér) visszaéléseiről számol be. Horvai személyesen vizsgálja ki az esetet, munkászubbonyt ölt, és beáll dolgozni a saját gyárába. A munkavezető megérzi, hogy valami nincs rendben az új munkással, besúgónak tartja, igyekszik minél gyorsabban megszabadulni tőle. Kazánrobbanást idéz elő, melynek elkövetésével Horvait vádolja. A történet másik szálán a gyárigazgató kalandba keveredik egy szép cigánylánnyal (Szamosi Elza).

Borítókép: Jelenet a filmből a kópia fényelése előtti képrestaurálási fázisból (Forrás: Nemzeti Filmintézet)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.