Ötletek távolról, értékek közelről

Szinte a világ végére, a Dráva menti Szaporcára költözött egy barátom, majd néhány hónap múlva lelkesen mesélte, miféle helytörténeti csoda születésénél bábáskodott. Összegyűjtötte a falubéliektől a régi fényképeket, és rendezett egy pajtakiállítást. Megdöbbentő ereje volt a fotótárlatnak.

2022. 12. 01. 6:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberek döbbenten ismerték föl nagyszüleiket, rokonaikat, s ezen keresztül azt a kapcsolat hálót, ami évszázados múltban gyökerezve teremti meg a közösségi identitást. Most valami hasonlóra vállalkozott a budapesti Koreai Kulturális Központ.

Közel kétszáz – az intézmény városi környezetének múltját bemutató – archív kép, korabeli újságcikk és tervrajz kiállításával rendezett helytörténeti tárlatot.


A Koreai Kulturális Központ három éve költözött a Frankel Leó útra, s most jött el a pillanat, hogy tartalmas kapcsolatot építsenek környezetükkel. In Sukjin, a Koreai Kulturális Központ igazgatója a kiállítás kapcsán azt mondta, hogy az épületek mindig összekapcsolódnak a bennük lakók és dolgozók életével, az ő emlékük előtt szerettek volna tisztelegni a tárlat megalkotásával. A befogadó ország helytörténetének megismertetésével hidakat kívánnak építeni a két nép között, és remélik, hogy az ide látogatók a koreai kultúrához is közelebb kerülnek.

A mi házunk, a mi utcánk címmel megnyitott tárlat azonban nem a Távol-Keletre visz bennünket, hanem önmagunk közelébe. Az Óbuda, illetve a középkorban Bécs felé vezető országút mindig nagyon fontos és forgalmas terület volt. Hévizei fürdőket tápláltak, télen is üzemelő malmokat hajtottak, s a Margit-sziget csúcsánál átkelő is volt. Nem csoda, ha a környék építészetének jellegzetessége a rétegzettség. Akadnak itt középkori falmaradványok, török időkből származó épületek, romantikus villák, városi bérházak, modern irodaépületek. Talán Budapest egyik leggazdagabb építészeti együttesét láthatjuk a kiállításon.

A Margit körúti ferences templom, a ma is működő Bambi eszpresszó, a Gül Baba türbe s a köré épített hajdani Wagner-villa, a Császár fürdő egyes részeiből épülő Komjádi uszoda, a Zsigmond tér környékén száz évvel ezelőtt álló földszintes lakóházak… Csupa lenyűgöző épület, s annak, aki élt itt, egymillió emlék, másoknak inkább krúdys-szindbádos romantika. S ha már ide kevertem a századelőt, arra is felhívom a figyelmet, hogy a fotók mellett érdekesebbnél érdekesebb újságcikkeket is olvashatunk a negyed múltjáról. Van itt 1982-es véleménycikk a területre tervezett vigalmi negyedről, 1947-es tudósítás egy Zsigmond utcai revolvercsatáról, egy 1911-es beszámoló Molnár Ferenc öngyilkossági kísérletéről.

A kiállításon két látogató arról beszélgetett, miért éppen a koreaiaknak jutott eszébe ez a remek ötlet, miért nem azoknak, akik itt élnek. De hát lássuk be: 

sokszor kell egy nagyon távoli nézőpont ahhoz, hogy észrevegyük a saját értékeinket.

A mi házunk, a mi utcánk állandó kiállítás ingyenesen látogatható a Frankel Leó út 30–34. szám alatt található Koreai Kulturális Központban.

Borítókép: Látogatók a kiállításon (Fotó: Mudra László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.