Fiatal tehetségek ünnepe

„Ha ellendülsz, elkaplak, és erősen fogom a kezed” – hangsúlyozza Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója a cirkuszművészet egyik legfontosabb üzenetet. E segítő kéznyújtásra példa, hogy a Fővárosi Nagycirkusz idén befogadta a kétnapos ukrán Fényes porond (Yaskrava Arena Dnipra) gyermek-cirkuszfesztivált, mely kedden nagyszabású gálával és díjkiosztóval ért véget.

Munkatársunktól
2023. 01. 05. 6:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajnában dúló háború elhúzódik, ezért ellehetetlenült a Fényes porond (Yaskrava Arena Dnipra) gyermek-cirkuszfesztivál megrendezése. Olga Oblasova, a fesztivál igazgatója és valamennyi szervező kérésére a budapesti Fővárosi Nagycirkusz adott otthont hétfőn és kedden a rendezvénynek. A fővárosi intézmény egyébként nem először segít a bajba jutott művésztársakon, az orosz–ukrán háború kitörése óta ugyanis minden eszközzel támogatja a nehéz helyzetbe került ukrán artistaművészeket, az artistanövendékeket és oktatóikat. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ vezetői úgy gondolják, Európa vezető cirkuszművészeti intézményeként kötelesek jó példát mutatni emberségből, egyenlőségből, összetartozásból és egymásra figyelésből.
 

 

A 13. alkalommal megrendezett versenyen közel nyolcvan fellépő vett részt a legkülönbözőbb cirkuszművészeti zsánerekkel Ukrajnából, Olaszországból, Svájcból, Mexikóból és Magyarországról. Ám nemcsak Ukrajna cirkusziskoláiból érkeztek fellépők, oktatók és családok, vállalva a veszélyekkel teli utat, hanem a háború kitörése óta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ oltalma alatt álló ukrán artistaképzősök és a Baross Imre Artistaképző Akadémia diákjai is felléptek. 

 

A magyar cirkuszi dinasztiákat Ádám Henrik magasdrótszámmal, Ádám Rudolf, Ádám Angelina és Ádám Szkárlet pedig lovaszsonglőr-produkcióval képviselték, megmutatva a magyar virtust a messziről érkezett versenytársaknak, zsűritagoknak és nézőknek is. A szintén cirkuszi dinasztiába tartozó Varga Rico is porondra lépett zsonglőrszámával, aki a tavalyi fesztiválon az aranydíj mellett első magyar artistaművészként elnyerte a legnagyobb díjat, a Grand Prix-t.
 

 

A január másodikai versenyprogram után, a rangos szakmai zsűri által leadott voksok alapján a fesztivál rendezője, Svetlana Momot összeállította a másnapi nagyszabású gálaműsort, amelyet díjátadó ceremónia követett. A gálát, ahol a legjobb ifjú tehetségek mutatkoztak be, három nyelven – ukránul, angolul és magyarul – kommentelték a műsorvezetők. 

Kimagasló ­produkciót láthattunk Zoé Medeltől és Alonda Medeltől, akik dupla Washington-trapézon hódították meg a Nagycirkusz levegőjét. A mexikói testvérpár teljesítményét aranydíjjal ismerte el a zsűri. De említésre méltó az artistanövendékek szereplése is: aranydíjat érdemelt Ádám Henrik magasdrót-előadása, valamint Buti Olivér és Jagudits András kortárs mozgásművészettel átitatott dinamikus deszkaszáma. 

 

Ezüstdíjban részesítette a szakmai zsűri magyaros lovas­zsonglőr-produkciójukért Ádám Rudolfot, Ádám Angelinát és Ádám Szkárletet. Bronzdíjas lett Dienes Kinga lábzsonglőr, valamint Usakova Anna és Hellenpárt Levente a drótszámukkal. Számos formáció megmutathatta, hogy gyakorlással és alázattal mennyi mindent el lehet érni. Érdemes említést tenni a kijevi Iryna Zherdieva Akrobatika Cirkusziskola akrobatikacsoportjáról, de példamutató az egymásra figyelésből a Gracia Cirkusziskola akrobatacsapata is. A látványos finálé után a zsűritagok elsőként az artistanövendékek oktatóinak adtak át elismerő okleveleket, majd – a fesztivál történeté­ben először – kiosztották a különdíjakat is. 

 

Magyar vonatkozásban Ádám Henriket, Varga Ricót, Ádám Rudolfot, Ádám Angelinát és Ádám Szkárletet ismerték el produkcióikért. A Baross Imre Artistaképző Akadémia diákjai közül Koncz Fanni lengődrótszámáért, Buti Olivér és Jagudits András pedig deszkaszámukért kaptak különdíjat. A Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját, Fekete Pétert a fesztivál igazgatója, Olga Oblasova és Fabio Montico zsűritag egy-egy különdíjjal ismerte el az ukrán cirkuszművészekért végzett munkájáért. A fődíj, a Grand Prix-díj a legrangosabb valamennyi díj közül. Ezt idén két pici, de már-már professzionális gyermekművész kapta, Oniscsenko Dmitro és Klimovics Severina. A Kijevi Little Stars Cirkusziskola növendékei néhány percig tündérkertté varázsolták a porondot, és nemcsak technikailag, de érzelmileg is uralták a gurtniprodukciót. 

 

A gyermekek felnőtteket megszégyenítő profizmusról és alázatról tettek tanúbizonyságot mind a versenynapon, mind pedig a gálán. A produkciók nem csupán megoldandó technikai feladatok voltak számukra, hanem olyan terepet jelentettek, ahol képesek több száz vagy akár ezer emberhez is eljuttatni egy-egy üzenetet vagy virtuózan kifejezni érzelmi állapotot, legyen az a békére vágyás, az otthonát elhagyni kényszerülő kisgyermek érzelmei, az összetartás ereje vagy éppen a boldogság és a szerelem. A fiatal tehetségek számára a Fővárosi Nagycirkuszban megrendezett ukrán Fényes Porond gyermek-cirkuszfesztivál nem csupán egy verseny volt, nemcsak medálokról szólt, hanem egymás és a cirkuszművészet ünnepléséről is.

Borítókép: Technikai tudás és értő előadás jellemezte az ifjú cirkuszművészek fellépését (Fotók: Fővárosi Nagycirkusz/Urbán Ádám)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.