Szellemi örökség digitális térben

A Habsburg Ottó Alapítvány útjára indította online platformját, amivel mindenki számára hozzáférhetővé, valamint kutathatóvá válik az utolsó magyar trónörökös hagyatéka. A gyűjtemény gerincét egy gazdag iratanyag adja, mindehhez pedig jelentős fotódokumentumok és több órányi filmfelvétel is társul. A modern magyar történelem és politikatörténet szempontjából felbecsülhetetlen értékű forrásokat a hagyatékot gondozó Habsburg Ottó Alapítvány a magyar kultúra napja alkalmával kezdte nyilvánossá tenni.

2023. 01. 23. 20:00
null
Habsburg Ottó Alapítvány Gulyás Gergely Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Önmagában az a társaság, amely ebből az örömteli alkalomból összegyűlt, jól mutatja Habsburg Ottó történelmi jelentőségét és annak az értéknek a felismerését, hogy a XXI. század technikai vívmányaihoz akkor is képtelenek vagyunk igazodni, ha akiről beszélünk, egyébként élete nagyon nagy részében, kilenc tizedében a XX. században mondhatott magáénak egy rendkívül életutat és rendkívüli teljesítményt – politikai és emberi teljesítményt egyaránt – kezdte ünnepi beszédét Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Habsburg Ottó Alapítvány által tartott tegnapi, Évkezdet a gyűjteményben című rendezvényen, aminek fókuszában az állt, hogy Habsburg Ottó szellemi örökségének anyagait az alapítvány a magyar kultúra napja alkalmával kezdte nyilvánossá tenni.  

– A hagyaték gondozását vállaló alapítvány munkája mérföldkőhöz érkezett, eljött a pillanat, hogy ez a gyűjtemény megjelenjen a világhálón is, s ezáltal az egész világon elérhető legyen 

– mondta a miniszter, majd hozzátette, gyakran hallhatjuk, hogy csak az él, az létezik, ami az interneten is megtalálható, s egyre jobban arra tart a világ, hogy az emberek az információk többségét a világhálóról szerzik, ismerik meg. Kiemelte, hogy éppen ezért sem mellőzhető Habsburg Ottó értékes hagyatékának interneten való közzététele.  

Az alapítvány feladata ugyanis Habsburg Ottó szellemi örökségének – levelezésének, cikkeinek, könyv- és újságcikkgyűjteményének, fénykép- és mozgóképgyűjteményének, valamint személyes tárgyainak – megőrzése, rendszerezése és feltárása. Ám éppen ezért fontosnak tartják, hogy ez a történelmi és politikatörténeti szempontból felbecsülhetetlen értékű dokumentáció minél szélesebb körben hozzáférhetővé váljon, így Habsburg Ottó hagyatéka mostantól online adatbázisban is elérhető lesz minden érdeklődő számára. 

– Élete egyszerre a megrendítő tapasztalatok tárháza és az emberi nagyság példája. Csepp a tengerben, de olyan csepp, amelyből az egész tengervízre pontos és megbízható következtetéseket lehet levonni. Gyermekként élte meg a birodalom bukását és édesapja halálát. Feltehette volna az életét arra a reménytelen vállalkozásra, hogy megpróbálja visszaszerezni ősei trónját egy olyan korszakban, amelyben Európában leginkább trónok törtek le. S fel is adhatta volna a közéleti életpályát, a közéleti szolgálatot. Kereshetett volna polgári foglalkozást, elmehetett volna az üzleti életbe vagy éppen az egyetemi szférába. Ő azonban megváltozott státusza mellett is – vagy státuszától függetlenül – ősei örökségét és legjobb hagyományait, a kötelességet és a szolgálatot követte, s a velük együtt járó harcot és küzdelmet választotta. Harcolt a nemzeti szocializmus és a kommunizmus totális eszméje és a diktatúra ellen egy szabad és békében élő Európáért. Ez a küzdelem a XX. században sokszor állt reménytelenül vesztésre, ám mégis akik győztek, azoknak lett igaza, akik Habsburg Ottóhoz hasonlóan hittek a szabadságban és az emberi méltóság feltétlen tiszteletében – méltatta Habsburg Ottó életét Gulyás Gergely. 

Bizonyára sokan feltették a kérdést, mi köze lehet Habsburg Ottónak a magyar kultúra napjához – irányította rá a figyelmet Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója Habsburg Ottó írásaira, és számos olyan dokumentumot mutatott be a tegnapi eseményen, amelyek jól prezentálják, mit jelentett az utolsó magyar trónörökös számára a magyar nyelv és voltaképpen a magyar kultúra. 

Tulajdonképpen azt mondhatom, hogy magyarul nem tanultam, hanem a magyar nekem anyanyelvem, a némettel együtt, kettős anyanyelvű vagyok. Szüleim gondosan ügyeltek arra, hogy már a kezdet-kezdetén magamba szívjam a magyar hangokat, szavakat, magyar beszédet is...

  – írta Habsburg Ottó, aki éppúgy olvasta többek között Vörösmarty Mihály és Kosztolányi Dezső műveit, mint Ady Endre vagy éppen Petőfi Sándor költeményeit. – Éppen ezért a hagyaték a kortárs irodalom szempontjából is érdekes feljegyzéseket tartalmaz – mutatta be az alapítvány igazgatója a rendezvényen. 

A mostantól online elérhető adatbázisban lépésről lépésre válnak majd hozzáférhetővé Habsburg Ottó levelezései, fényképei és tanulmányai, írásai. Az eddigi rendezés során fény derült arra, hogy Habsburg Ottó több ezer levelezőpartnert tudhatott magáénak, sőt, az 1980-as évek második felétől egyre nagyobb számban előforduló, Magyarországról érkezett levelek között is több mint hatezer levelezőpartnert számlálhatunk. A gyűjtemény fontos részét képezi Habsburg Ottó és családjának több ezer darabos fényképanyaga, több órányi filmfelvétel és interjú hanganyag, ezen felül egy tizenegyezer darabos – angol, német, francia és magyar nyelvű – könyvtár, valamint egy kilencezer darabos, többnyelvű cikkgyűjtemény és egy kétszáz tételből álló múzeumi gyűjtemény is, amelyet az eseményen az alapítvány munkatársai egyenként ismertettek.

Borítókép: Gulyás Gergely az összejövetelen beszédet mond (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.