Sztankay mozija a tévében

Holnap este 21 órakor láthatjuk először az M5 kulturális csatorna filmes háttérműsorát, a Sztankay moziját, amely csütörtökönként jelentkezik. A beszélgetésekben Sztankay Ádám műsorvezető és Deák-Sárosi László filmesztéta elemzi azokat a filmeket, amelyeket ezeken az estéken az M5 műsorára tűz. Az alkotások között a hazai és a nemzetközi filmgyártás remekművei kapnak helyet.

2023. 01. 04. 6:50
Sztankay Ádám
Budapest, 2021. április 8. Sztankay Ádám műsorvezető a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának SZOP stúdiójában, amikor műsorvezetőtársával, Radványi Dorottyával Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, érdemes művész pályájának fontosabb állomásait elevenítik fel. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsort a film előtt láthatják a nézők, amelyben kettejük párbeszéde segít az egykori mozisikerek történelmi, művészi, társadalmi és kultúrpolitikai összefüggéseit megérteni, sokszor új, eddig nem tárgyalt szempontokat is figyelembe véve. A beszélgetést minden alkalommal Sztankay Ádám személyes hangvételű jegyzete indítja, amelyekben az adott filmre vagy korszakra reflektál.

Az irodalmi stílusban megírt jegyzetekből megtudhatjuk, hogy számára mit jelent az adott film, milyen emlékei, benyomásai vannak róla.

A beszélgetések helyszíne stílszerűen egy moziterem, a műsor főcímét az Uránia Nemzeti Filmszínházban rögzítették.

– A filmek által ösztönzött írásaim – szándékom szerint – minden esetben inkább játékosak lesznek, mintsem bölcselkedők
– fejtette ki Sztankay Ádám.

– A költő, filmesztéta Deák-Sárosi Lászlóval történő beszélgetéseink során sem lexikális információkkal kívánjuk terhelni a nézőket. Olyan érdekességekről esik szó bennük, amelyek ugyan kerülik a felszínességet, de reményeink szerint fokozzák a néző kíváncsiságát a soron következő filmalkotás iránt. Film és írásmű között persze különbséget jelent, hogy olvasás közben az olvasó sok mindent maga hoz létre a fantáziájával mindabból, amit a film készen kínál. Ám mindkettő gondolkodásra késztet, a néző fantáziája pedig óhatatlanul a film megtekintése után lép működésbe.

A filmélmény hatására idéződnek fel benne múltjának epizódjai, érzetei vagy a benne szunnyadó ábrándképek

– foglalta össze a műsorvezető.

Sztankay Ádám évtizedek óta újságíróként dolgozik, két éve pedig műsorvezetőként tevékenykedik az MTVA Duna és M5 csatornáinál. Édesapja, Sztankay István a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész. Általa ismerte meg Sztankay Ádám a hazai művészvilágot és azok szereplőit. A műsor célja, hogy bemutassa, hogy az évtizedek során miként változtak a férfi-női szerepek és a katonakép ábrázolása. Betekintést nyújt abba is, hogyan alakultak, formálódtak a családmodellek a társadalomban, ezáltal a filmvásznon.

Januárban a következő filmeket láthatjuk: holnap este a 80 huszár című filmet a katona- és férfitémakörrel, január 12-én A Vaslady című filmen keresztül a női szerep kerül előtérbe. Január 19-én a család témájával foglalkozik a Mindenki jól van című film, majd január 26-án tér vissza a katonatematika A tizedes meg a többiek képsorain.

Borítókép: Sztankay Ádám (Fotó: MTI/Zih Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.