Változatos motívumkincs, személyes univerzum

Ezer kerámia, típus szerint ötszáz mély- és ötszáz lapostányér egészen beborítja a falakat. Ez az impozáns és mintájában is rendkívül részletgazdag anyag nem más, mint Lucza Daniella kerámiaművész a Magyar Természettudományos Múzeumban csütörtökön megnyílt Ezerszer című tárlata.

2023. 01. 28. 15:00
null
2023.01.27. Budapest Lucza Daniella kiállítása, Magyar Természettudományi Múzeum Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok az ünnepek, azok a kiállításmegnyitók, amelyek közös összefogással – tehát nemcsak a múzeum munkatársai, hanem külső partnerek bevonásával történnek –, illetve valamilyen hagyománynak a részei, azok különösen fontosak számunkra

 – mondta a csütörtök esti megnyitón Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) főigazgatója. Kiemelte, hogy jelen esetben mindkettő teljesült, hiszen Lucza Daniella kerámia­űvész kiállítása az Etyeki Műhely Alapítvánnyal együttműködve készült el, valamint már nagy hagyománya van annak is, hogy az MTM-ben művészeti tárlatok is helyet kapnak. Az Ezerszer című tárlat egy ezer tányérból – ötszáz mélytányérból és ötszáz lapostányérból – álló installáció, melyben az egész falat ezek a tárgyak borítják. A sorozatot a művész 2019-ben kezdte el készíteni. „A hosszú, küzdelmektől sem mentes alkotófolyamatban előjöttek a kedves ihlető motívumok: az erdélyi bokályok rajzolatai, a habánok cserepei, a középkori faragványok, Mátyás udvarának kályhái, csempéi, a festett kazettás mennyezetek, a hímes tojások írásai” – olvasható a kiállítási szórólapon a változatos motívumkincsek inspirációi, melyet Néma Júlia kurátor ismertetett. Egyébként a kollekció minden darabját dunántúli agyagból formálta meg a művész. Sőt, minden darabot kézzel korongolt, illetve egyedileg festett, írókázott, majd mázazott.

 A művész voltaképpen egy központi motívumból indul ki, amit érzései szerint átír: egyedi motívumkincsből személyes univerzum születik újra és újra a kezei alatt. 


A kiállítást Kásler Miklós miniszterelnöki biztos nyitotta meg. Elsőként arról beszélt, mit jelent számára a magyar kultúra: 

Életem legnagyobb élményének tartom, hogy a magyar kultúrába születettem. Anyanyelvemen ismerhettem meg költészetét, irodalmát, a művészeteket, a történetét, a magyar gondolatot, a magyar alkotmányt, a magyar jogfejlődést és magyar művészetekben azt az ősi, ezer évnél lényegesen mélyebb és időben távolabbi érzésvilágot, ami a létünk kifejeződése.

Kásler Miklós hozzátette, hogy a művész saját személyisége generációk hosszú sorának tapasztalatát és érzésvilágát fogja össze, majd dolgozza át. Arisztotelészt idézve párhuzamba állította a csepp és a tenger viszonyát, majd a tányérkészletet a magyar kultúra tengerének nevezte. Kiemelte azt is, hogy Lucza Daniella a kerámiákon ősi motívumokkal dolgozik, és a Kárpát-medence képzőművészeti hagyományaiból alkotó módon vett át, mindezt pedig a magyar kerámiaművészet részeként új minőségben jelenítette meg.
A megnyitón a Fellegajtó Együttes muzsikált, valamint Tessely Zoltán, a Pannónia szíve program és a Velencei-tó miniszterelnöki biztosa, országgyűlési képviselő és Lucza Gyula, az Etyeki Műhely Alapítvány kuratóriumának elnöke is köszöntötte az érdeklődőket. 

Az Ezerszer című tárlat a Magyar Természettudományi Múzeumban már­cius 31-ig tekinthető meg.

 

Borítókép: Ezerszer kiállítás (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.