Lavro Ferenc: A hideg napokat és a partizánterrort érdemes folyamatként bemutatni, mert egyikből következett a másik

A filmrendező reméli, ha elindul a párbeszéd, néhány év múlva talán az emberek bátrabban visznek majd virágot az emlékhelyekre.

Forrás: Origó2023. 02. 12. 9:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– 1942-ben magyar honvédek gyilkoltak meg szerb civileket és zsidó származású embereket, 1944-ben pedig jugoszláv partizánok öltek meg ártatlan magyarokat. Mind a két fél egymás ellen követett el borzalmas bűntényeket, és mind a két alkalommal elképesztő túlkapások történtek. Rendszerint külön dolgozták fel a két eseményt, azonban ilyenkor mindig lehetővé válik, hogy az egyik vagy a másik fél csak a saját igazát hangsúlyozza. Mi szerettük volna ezt a két borzalmas eseményt egy filmben megmutatni – mondta el a 42/44 a Vajdaságban című filmről az Origónak Lavro-Gazdag Olga forgatókönyvíró. A január végén bemutatott filmről a portálnak Lavro Ferenc rendező azt mondta: 

Ha csak az egyik történelmi eseményt mutatjuk meg, akkor a másik oldal jogosan vetheti fel, hogy igen, de történt itt más is…

Szerinte fontos megemlíteni, hogy magyar és szerb kutatókkal is dolgoztak, éppen azért, hogy a cselekmények minden vetületét bemutassák. – Kiderült a kutatásaink során például az is, hogy partizánterror nemcsak Vajdaságban történt, hanem Jugoszlávia-szerte voltak kivégzések. 

A hideg napokat és a partizánterrort érdemes folyamatként bemutatni, mert egyikből következett a másik – emelte ki Lavro Ferenc.

A rendező úgy véli; ha nem dolgozzuk fel és zárjuk le végleg ezt az időszakot, nem ismertetjük meg a nézőkkel, hogy ezek összefüggnek, akkor a sérelmek újra és újra előkerülhetnek bármilyen konfliktushelyzetben az egyik vagy a másik fél részéről. 

– Voltak ehhez hasonló példák a történelemben, ráadásul az elmúlt kétszáz év során a két népet már többször sikerült egymásnak ugrasztani – idézte fel Lavro Ferenc. 

A rendező elmondta; nemcsak az 1942-es hideg napok és az 1944/45-ös partizánterror történelmi forrásait, hanem az eseményekhez kapcsolódó képi archívumot is átkutatták. – Voltak pillanatok, amikor a sok véres, kegyetlen történettől egyszerűen rosszul lettünk – tette hozzá Lavro Ferenc. 

– A film célja többek között éppen az, hogy a szélsőséges gondolkodású emberek is megértsék, mi történt 42-ben és 44-ben – mondta a rendező. Lavro Ferenc szerint tudással és társadalmi párbeszéddel lehet harcolni a szélsőségek ellen. Azt reméli, 

hogy ha elindul a párbeszéd, néhány év múlva talán az emberek bátrabban visznek majd virágot az emlékhelyekre.

Borítókép: Lavro Ferenc rendező. Fotó: Talán Csaba/Origó

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.